klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De ex-tropische storm, die ons eergisteren en gisteren veel regen bracht, trekt naar het oosten weg. De Benelux komt onder invloed van een hogedrukgebied dat zich vanaf Groenland naar het zuiden en zuidoosten uitbreidt. Dit brengt bij ons een noordwestelijke stroming op gang. Gevolg hiervan is dat het enkele dagen rustig maar vrij koud weer wordt met vooral op zaterdag zon.

Vanaf Sinterklaas wordt de stroming weer meer zuidwest. We schakelen dan weer over op zachter maar ook wisselvalliger weer.

Nat en bijna al het blad van de boven. Foto Jannes Wiersema
Opklaringen en buien. Foto Ton Wesselius

Gisteren begon de dag onstuimig. Aan de kust waaide het hard, 6 tot 7 Bft. Maar ook verder landinwaarts waaide het stevig, 5 Bft., uit zuidwest tot west. Daarbij viel veel regen. Pas aan het eind van de middag werden de buien minder. De temperatuur lag rond 10° waarmee het opnieuw erg zacht was. Tegen de avond waren er ook enkele opklaringen en nam de wind wat af.

Afgelopen nacht waren er verspreid over de Benelux nog buitjes en viel er in het zuiden nog wat regen, in hoog België ook wat sneeuw. Vanuit het noorden klaarde het verder op. De wind was noordwest en matig, 3 tot 4 Bft. Aan de kust en op het IJsselmeer was de wind nog een tijdlang krachtig, 6 Bft. De temperatuur lag tussen 2° in hoog België, 3° in het oosten en 5° vlak aan zee.

Opklaringen in het noorden. Foto Jannes Wiersema
Buien in de verte. Foto Joyce Derksen
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Het lagedrukgebied dat de Benelux een paar dagen zacht en nat weer bracht, is naar de Oostzee getrokken. De Benelux komt onder invloed van een hogedrukgebied tussen Schotland en IJsland. 

Het hogedrukgebied boven Groenland krijgt een uitloper richting de Benelux. De luchtdruk boven Scandinavië is laag. Daardoor komt een noordelijke stroming op gang waarmee polaire lucht wordt aangevoerd.

Vandaag wordt het geleidelijk droog. Voornamelijk in het noorden komen nog buitjes voor en in hoog België valt wat sneeuw. Verder komen er steeds meer opklaringen. Doordat de wind uit het noorden komt, is het duidelijk frisser dan de afgelopen dagen, ongeveer 7°. De wind is in het binnenland matig maar aan de kust en op het IJsselmeer nog vrij krachtig, 3 tot 6 Bft.

Vannacht neemt de wind verder af tot zwak in het binnenland en matig aan de kust uit het noordwesten, 2 tot 4 Bft. Alleen in het noordelijk kustgebied is de wind nog vrij krachtig, 5 Bft. Er zijn brede opklaringen en plaatselijk is er nevel of een mistbank. Alleen in het uiterste noordoosten kan nog een buitje vallen. De temperatuur zakt tot rond het vriespunt in hoog België en het zuidoosten van Nederland en is ongeveer 5° vlak aan zee. In het noordoosten is het rond 7°.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

De Benelux liggen onder een gordel van hogedruk. Een lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland wordt ‘gedwongen’ naar het zuidoosten te trekken.

Morgen ligt de Benelux onder een hogedrukgebied. Daardoor is het rustig weer met geregeld zon. Vooral in het noorden en noordwesten zijn ook wolkenvelden mogelijk. De wind komt uit noordwest tot west en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur komt uit op enkele graden boven 0 in hoog België, rond 4° in het oosten en rond 7° in het noordelijk kustgebied.

In de nacht naar zondag zijn er opklaringen waardoor het plaatselijk nevelig wordt. In het binnenland is ook een mistbank mogelijk. Later in de nacht komt er in het zuiden meer (hoge) bewolking voor. Deze hoort bij de depressie ten zuidwesten van Ierland. Het blijft droog al is een enkele bui in het uiterste noorden niet uitgesloten. De westenwind is zwak in het binnenland en matig aan de kust, 2 tot 4 Bft. Aan het eind van de nacht in het zuidwesten iets toenemend. De minimum temperatuur ligt tussen -2° in hoog België en tussen 0° in het binnenland tot 5° vlak aan zee.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Een hogedrukgebied ten westen van de Benelux heeft een uitloper richting onze omgeving. Daardoor worden lagedrukgebieden op afstand gehouden en hebben wij rustig weer.

Zondag kan er in het zuiden meer bewolking voorkomen en in het zuidoosten en in België is wat neerslag mogelijk. In de heuvels van Limburg en in hoog België kan zelfs sneeuw vallen. Veel zal dat niet zijn. Verder zijn er opklaringen maar ook wolkenvelden. De wind komt uit noordelijke richtingen en is zwak tot matig, 2 tot 3 Bft. Alleen in het zuidwesten later op de dag 4 Bft. De temperatuur ligt zondagmiddag rond het vriespunt in hoog België en zuid Limburg en rond 4° elders.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor woensdag 4 december 2019. Bron: GFS
Verwachte drukverdeling voor woensdag 4 december 2019. Bron: ECMWF

Het hogedrukgebied bij Ierland trekt langzaam naar het oosten. Het ‘dwingt’ de straalstroom naar het noorden. De Benelux komt daardoor geleidelijk weer in zachte lucht terecht.

Het hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk trekt langzaam naar het oosten. De straalstroom wordt daardoor naar het noorden gedwongen. Lagedrukgebieden die door de straalstroom meegenomen worden, trekken naar het noorden van Scandinavië. Daar wordt het na een aantal dagen koud weer duidelijk zachter.

De Benelux komt door deze ontwikkeling na woensdag geleidelijk weer in een zuidwestelijke stroming terecht. De temperatuur loopt dan weer op tot boven normaal voor deze periode van het jaar. Tot en met Sinterklaas blijft het rustig en droog weer met overdag een temperatuur rond 6 of 7° en in de nacht plaatselijke lichte vorst. In hoog België is het iets kouder. Daarna wordt het zachter en ook weer wisselvalliger.

De kans op neerslag is tot en met Sinterklaas klein en neemt daarna toe.

Na vandaag gaat de temperatuur een aantal dagen omlaag. Vanaf Sinterklaas neemt de kans op een stijging van de temperatuur toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat het enkele dagen fris weer wordt. Vanaf het midden van volgende week laten alle modellen zien dat de temperatuur weer oploopt tot boven normaal voor deze tijd van het jaar (normaal is ongeveer 8° overdag). Bron: Meteologix

Morgen vertel ik hoe het verder gaat op alpenweerman.nl.

Voor nu vanaf Texel een fijne dag gewenst!

Kletsnatte landerijen. Foto Jolanda Bakker
Deze foto maakte Martin
Opklaringen tegen zonsondergang. Foto Jannes Wiersema

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Aanbieding Alpen of Benelux weerkalender:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 616 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer