Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

We krijgen weer enige tijd, in ieder geval tot en met halverwege volgende week, een westelijke stroming met aanvoer van (vrij) zachte lucht. Vanmiddag wordt het 7° in het zuidoosten en 9 in het westen en noorden van het land. Het weerbeeld kenmerkt zich door veel bewolking en uit die bewolking valt af en toe wat lichte (mot)regen.

De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee. Op de Wadden wordt de wind vanmiddag krachtig, windkracht 6.

Vanavond valt er hier en daar nog wat lichte regen en motregen, komende nacht nemen de neerslagkansen af. De temperatuur daalt naar 5-6° en de wind krimpt naar het westen en is matig over land en vrij krachtig aan zee.

De dag begon kleurrijk zoals hier in Millingen aan de Rijn op de foto van Johan Klos.
Ook bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen een gekleurde zonsopkomst.
Ook in Leiden een fraaie zonsopkomst. De foto werd gemaakt door Monique Bormans.
Bij Joyce Derksen in Doornenburg zal het er gisterochtend zo uit.
Inge Keers maakte deze prachtige foto in Arnhem gisterochtend.
Overdag was het rustig en grijs. Ton Wesselius legde dit fraai vast.

Weerpraatje

Het hogedrukgebied Angela trekt zich langzaam terug tot boven de Azoren. Het geblokkeerde patroon maakt dan ook plaats voor een (meanderende) westelijke stroming en in deze stroming trekken met regelmaat storingen mee. Afgelopen nacht passeerde een warmtefront en komend weekend volgen enkele koufronten behorende bij de depressies Donald en Eugen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisternacht kwam het in het binnenland tot lichte vorst. Het koudst was Rotterdam met -2,6 en Twenthe met -2,8°. Aan de grond vroor het (ruim) 4°. In de loop van de nacht nam de bewolking toe en tegelijkertijd ging het kwik langzaam weer omhoog. Ook gisteren was het een overwegend bewolkte dag met temperaturen die stegen naar waarden tussen de 3 en 6°.

Afgelopen nacht trok een warmtefront over onze streken en daardoor bleef het bewolkt met af en toe wat lichte regen. In de Limburgse heuvels viel wat smeltende sneeuw, maar in de hogere delen van België viel sneeuw met de vorming van een sneeuwdek van enkele centimeters.

Op deze vrijdag is het bewolkt met soms wat licht gemiezer, want we zitten in de zogenaamde warme sector van het warmtefront behorende bij depressie Donald. Deze depressie ligt helemaal ten noorden van Scandinavië in de Barentszzee, maar de fronten strekken dus uit tot over onze streken. Het wordt 7 tot 9°.

De verwachte weerkaart voor komende zondag volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Het hogedrukgebied Angela trekt zich komend weekend terug op honk en ligt weer bij de Azoren. De stroming wordt bij ons westelijk en met regelmaat trekken er fronten over onze streken. Morgen passeert een koufront halverwege de dag, gevolgd door enkele buien en ook zondag valt er enige tijd regen.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is morgen matig over land en krachtig tot hard aan zee, zondag is de wind over land veelal vrij krachtig (5 bft.) en aan zee krachtig tot hard en op de Wadden stormachtig, windkracht 8. De temperatuur stijgt morgen naar 7 tot 9 en zondag naar 9 tot 11° met de hoogste waarden in de gehele zuidwestelijke helft van de Lage Landen.

De verwachte weerkaart voor halverwege volgende week volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend trekken lagedrukgebieden met regelmaat ten noorden van onze streken naar het noorden van Scandinavië. Tegelijkertijd ligt het Azorenhoog op honk en bij ons betekent dit een wisselvallig en vrij zacht weertype in een westelijke stroming. De temperatuur stijgt tot en met donderdag naar waarden tussen de 6 en 8°.

De verwachte weerkaart voor over 10 dagen. Koude bovenlucht zorgt voor een toenemende kans op winterse neerslag. Bron: wetterzentrale.de
De temperaturen op het 850 hPa vlak gaan onderuit naar de -10°. Dat is meer dan genoeg voor sneeuw, maar op deze termijn kunnen we daar natuurlijk geen harde uitspraken over doen. Bron: wetterzentrale.de

Eind volgende week gaat het kwik geleidelijk omlaag, dat lijkt inmiddels wel zeker. De straalstroom zakt naar het zuiden en de bovenlucht is koud en de kans op sneeuw neemt in onze contreien toe. Hoe en wat moet natuurlijk op deze termijn nog worden afgewacht, maar daarover in de loop van volgende week meer. Eerst is het nog geruime tijd zacht en wisselvallig, in ieder geval tot en met woensdag.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het zacht is en blijft tot en met volgende week woensdag. Daarna gaat het kwik geleidelijk omlaag.

Op veel plaatsen kwam het tot lichte vorst en Jolanda Bakker maakte deze foto.
De kleurrijke zonsopkomst gefotografeerd door een nat zolderraam… Dan krijg je deze fraaie foto. Joyce Derksen legde het allemaal vast.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie vrijdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er voor 2020 een Lage Landen versie met wellicht jouw foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 995 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Enige tijd een (meanderende) westcirculatie!”

 • Bertil Blaas
  11 januari 2019 at 07:53

  Goede morgen Rico,

  Een vraagje, ondanks dat het buiten de betrouwbare termijn ligt, maar voor hoeveel % acht jij het mogelijk dat het tussen 20-27 jan algeheel dus ook overdag zal vriezen ?

  Ik vraag dat omdat wij 2 weken naar Oostenrijk gaan. (Voorzorgen huis ? )

  Groeten en bedankt. Bertil.

  • Rico Schröder
   11 januari 2019 at 09:33

   Dag Bertil,

   Op een dergelijke termijn kan ik alleen van het gemiddelde van alle berekeningen uitgaan. In de nacht en ochtend gaat het sowieso vriezen, overdag komt het gemiddelde nog zo’n 1-2° boven nul uit in Limburg. Er zijn echter berekeningen die voor lagere temperaturen gaan, maar daarover de komende tijd meer.

   Groeten en een fijne dag!

   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier