Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De weerkaarten zijn weer om te smullen op termijn en virtueel staat de winter weer op de kaart. We weten hoe het de vorige keren is gegaan, dus voorlopig wachten we maar weer af waartoe het allemaal gaat leiden. Laat virtueel nu maar eens realiteit worden…

De start van de koudere periode staat pas over een week op het programma. Vandaag is het nog rustig weer tussen het hogedrukgebied Dino boven Rusland en een naderend frontensysteem behorende bij depressie Renate. Komende nacht krijgen we te maken met het warmtefront van Renate en volgt er neerslag die zeker landinwaarts in de vorm van sneeuw kan vallen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: prachtige dag
Gisteren was het een prachtige dag met volop zonneschijn. De zon scheen de maximale duur van 8, bijna 9 uur. Het bleef droog en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 5 en 7° met in De Bilt maximaal 7,2°. In België lagen de maxima tussen de -1 en +8° met op de Mont-Rigi -0,8° en in Gent 7,8°.

Prachtig weer gisteren. De krokussen konden daarvan ook genieten… De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook bij Ton Wesselius een prachtige dag.
De zonsopkomst was al bijzonder fraai. Ook deze werd gemaakt door Ton Wesselius.
Joyce Derksen maakte deze mooie foto op een mooie dag.

Vandaag: opnieuw zon, later meer bewolking
Na een nacht met lichte en aan de grond ook matige vorst is het ook vandaag prachtig weer met volop zonneschijn. Vanmiddag neemt vanuit het westen de (hoge) bewolking geleidelijk toe, maar het blijft voorlopig nog droog.

De zuidoostenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee. Op de Wadden wordt de wind krachtig, windkracht 6. De temperatuur loopt op naar waarden tussen de 4 en 6°. In de Ardennen en Hoge Venen, waar tussen de 10 en lokaal 25 centimeter sneeuw ligt en er volop wintersportmogelijkheden zijn, blijft het wederom licht vriezen.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond is het bewolkt, komende nacht volgt vanuit het westen neerslag. In de westelijke helft is dat een mix van regen en smeltende sneeuw, maar verder landinwaarts kan het enige tijd sneeuwen bij temperaturen dichtbij het vriespunt. In de zuidwestelijke helft blijft het kwik ruim boven nul en vanuit die hoek zal de temperatuur geleidelijk oplopen met op steeds meer plaatsen regen.

Morgen: natte dag
Morgen is het bewolkt en er zijn perioden met regen. In de noordoostelijke helft valt aanvankelijk sneeuw, maar uiteindelijk wordt het ook daar regen. De neerslag trekt naar het oosten weg, maar in de middag volgen nog enkele buien. Aan het eind van de middag klaart het geleidelijk op.

De vrij krachtige en aan zee harde zuid tot zuidoostenwind draait naar zuidwest en neemt af naar matig en de temperatuur stijgt naar maximaal 5° in het noordoosten en naar 10 in het zuidwesten van het land. In België kan het lokaal in het westen een graad of 11 worden en ook in de Ardennen en Hoge Venen komt het kwik boven nul uit met maximaal een graad of 3.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vrijdag: perioden met zon
Donderdagavond klaart het op en in de nacht naar vrijdag is het vrij helder met landinwaarts kans op lichte vorst. Vrijdag profiteren we van een opbouwend hogedrukgebied boven onze streken en daardoor wordt het een droge dag met flinke perioden met zon.

De zuidwestenwind waait overwegend matig en de temperatuur stijgt naar 8-9°. In België wordt het 8 tot 10° en opnieuw komt het kwik in de Ardennen en Hoge Venen een drietal graden boven nul uit.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend: rustig weer met mistkansen
Komend weekend profiteren we volop van hogedruk boven onze streken en is het uitermate rustig weer met nagenoeg geen wind. Zaterdag schijnt geregeld de zon, maar zondag kon het wel eens hardnekkig mistig zijn. De temperatuur stijgt naar 7 tot 9°, maar in mistgebieden wordt het zondag niet veel warmer dan een graad of 3-4.

De verwachte weerkaart voor zondag 25 februari volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week: hogedruk blijft weersbepalend
Volgende week lijkt het hogedrukgebied zich naar het noorden te verplaatsen en uit te groeien tot een Scandinavische blokkade. Virtueel ziet het er allemaal weer mooi uit, maar het moet ook een keer de realiteit worden. Mocht dit daadwerkelijk doorgaan, het duurt nog een week, dan krijgen we een koude oost tot noordoostelijke stroming met aanvoer van continentale vrieskou. Voorlopig is het nog afwachten en is het weer virtueel smullen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur op termijn inderdaad gaat dalen naar waarden dichtbij het vriespunt. Ook kunnen we zien dat het nagenoeg elke nacht wel ergens tot nachtvorst komt. De winter is zeker nog niet voorbij…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat ook een daling zien op termijn. Ook in de nachten komt het regelmatig tot enkele graden vorst. Tot die tijd gaat de temperatuur eerst omhoog, maar later volgende week begint operatie afkoeling.

De windpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Vandaag nog een keer de windpluim en daarin kunnen we zien dat de wind vanaf volgende week dinsdag draait naar oost tot noordoost en dan kan de kou binnenstromen. Tot die tijd hebben we vandaag een zuid tot zuidoostenwind en de komende dagen een wind uit de west tot zuidwesthoek.

Deze foto van de Olympische ringen werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Het is vandaag bewolkt, maar het blijft droog en het wordt een graad of 8. Morgen schijnt de zon weer flink en wordt het weer duidelijk kouder met temperaturen rond het vriespunt.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden weliswaar binnen worden gehouden, schijnt zowel vandaag als morgen de zon flink. De temperatuur ligt vandaag rond de 12°, maar morgen is het met een graad of 6 weer duidelijk frisser. In Jeongseon (Alpine centrum) is er vandaag kans op wat regen bij nog steeds veel wind. De temperatuur stijgt naar een paar graden boven nul. Morgen blijft het droog, schijnt de zon flink en liggen de maxima rond het vriespunt. De gevoelstemperatuur ligt, door de wind, weer graden lager.

De zonsondergang was fraai. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Suzanne Vermulm maakte deze foto van de langzaam weer ondergaande zon.
Deze schitterende foto werd gemaakt door Johan Klos.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Staat de (virtuele) winter dan nog steeds op de kaarten enz. enz. De spanning neemt weer toe, dus blijf het volgen. Tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

 • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.393 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Eindigt februari koud? Virtueel weer smullen geblazen!”

 • Marcel
  14 februari 2018 at 07:27

  Hoi Rico,

  Mooi maar koud weekend voor de boeg.
  Hopen dat de kou eind februari begin maart door zet.
  Hopelijk dan ook mooie kou/sneeuw in Gargellen/ Oostenrijk

  Actueel in Luyksgestel -4.2C.
  en kristal helder.

  gr Marcel Pijpers
  http://www.weerstationluyksgestel.nl

  • Rico Schröder
   14 februari 2018 at 11:39

   Laten we het hopen Marcel.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier