Weersverwachting vandaag

Na een rustige periode onder de vleugels van (hardnekkige) hogedruk, is er deze week eindelijk weer wat te beleven op weergebied. Zo is het op deze maandag overwegend bewolkt met vooral vanmiddag en vanavond af en toe regen. Ook vanochtend is hier en daar al wat lichte (mot)regen mogelijk en dan vooral in de noordelijke helft van het land. De temperatuur is weer te hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 8° in het binnenland en naar lokaal 10 in de kustgebieden.

De zuidwestenwind is aanvankelijk nog zwak tot matig, maar neemt gedurende de dag flink in kracht toe. Rond het middaguur is de wind in de kustgebieden en op de Wadden al vrij krachtig, windkracht 5 en vanmiddag neemt de wind verder in kracht toe. Uiteindelijk wordt de zuidwester vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en op de Wadden, windkracht 5 tot 7.

Vanavond ruimt de wind naar west tot noordwest en wordt aan de westkust hard, kracht 7 en in het noordelijk kustgebied en op de Wadden stormachtig tot mogelijk storm, windkracht 8 tot 9 met zware windstoten tot 100 km/uur. Voor die windstoten heeft het KNMI al code GEEL uitgegeven.

De dag begon fraai met hier en daar al wat opklaringen. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
In Buurmalsen kwam de zon er af en toe aan te pas. Ab Donker maakte de foto.
Bij Joyce Derksen was de lucht soms dreigend bij de nevengeul en Waal in Doornenburg
Ook bij Albert Thibaudier kwam af en toe de zon tevoorschijn.
Suzanne Vermulm maakte deze foto.
Johan Klos maakte deze foto.

Weerpraatje

Het krachtige hoog Angela, wat ons rustig maar grijs en bewolkt weer opleverde, trekt langzaam wat naar het westen. Rondom dit hoog krijgen we te maken met stormdepressie Benjamin. Deze depressie ligt vandaag nog ten noordoosten van Schotland, maar trekt over zuidelijk Scandinavië via Polen naar het zuidoosten. Omdat de drukverschillen tussen hoog Angela en depressie Benjamin groot zijn, gaan het flink waaien. Vooral dinsdag is er in het noordelijk kustgebied en op de Wadden kans op een noordwesterstorm, windkracht 9.

Na passage krijgen we tijdelijk een noordelijke stroming met aanvoer van koude lucht, maar aan het eind van de week en komend weekend gaat het kwik, in een westelijke stroming, alweer omhoog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het wederom een overwegend bewolkte dag, maar toch kwam ook hier en daar de zon (even) tevoorschijn. Alleen in de zuidwestelijke helft bleven de gordijnen gesloten. Verder viel er hier en daar nog wat lichte (mot)regen en dan vooral over de noordoostelijke en oostelijke helft van het land.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 5° in zuidelijk Limburg en naar 8 op de Wadden. Op veruit de meeste plaatsen werd het een graad of 7. Op deze maandag komt het kwik wat hoger uit gisteren en stijgt naar waarden tussen de 8 en lokaal 10° met de hoogste waarden in de kustgebieden. Verder is het vandaag weer bewolkt met af en toe wat regen en dan vooral vanmiddag en vanavond.

Voor in het noordelijk kustgebied en op de Wadden zijn zeer zware windstoten mogelijk. Bron: Kachelmannwetter.com

Morgen wordt een onstuimige dag met geregeld zonneschijn, maar ook met enkele buien. De noordwestenwind waait vrij krachtig tot krachtig over land, windkracht 5 tot 6, hard tot stormachtig in de kustgebieden (7-8 bft.) en soms even storm op de Wadden, kracht 9 met daar kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. In het noordelijke en noordwestelijk kustgebied worden zware windstoten van 90 tot 100 km/uur verwacht en elders kan de wind uithalen naar 75 tot 85 km/uur.

De temperatuur stijgt dinsdag wederom naar waarden tussen de 8 en 10°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 3, maar door een dalende sneeuwgrens naar zo’n 300-400 meter gaat de neerslag in de hogere Ardennen wel over in sneeuw.

Tot en met woensdag kan er lokaal in de Ardennen 10 centimeter vallen. Bron: ECMWF/Kachelmannwetter.com

Woensdag wordt de stroming noordelijk door een noordelijke uitbreiding van het hogedrukgebied ten westen van onze streken. Vooral op hoogte wordt er dan koude lucht aangevoerd. Er zijn flinke perioden met zon, maar in deze stroming trekken ook enkele buien mee en deze buien zullen vooral de westelijke en zuidwestelijke kustgebieden en westelijk België aandoen.

In de Ardennen en Hoge Venen is er de hele kans op sneeuw en uiteindelijk kan er later op de dag, op de hogere toppen, zo’n 10 centimeter sneeuw liggen. De temperatuur stijgt naar 5 tot 7°, maar in de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet veel warmer dan rond het vriespunt.

Na een heldere en koude nacht met op veel plaatsen lichte vorst is het donderdag droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De wind waait zwak tot matig uit het noorden en het wordt niet warmer dan 3-4° in het binnenland en 5-6 in de kustgebieden. Daarmee wordt het donderdag de koudste dag van de week, want vanaf vrijdag zal het kwik weer enkele graden gaan stijgen.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Het hoog bij Ierland trekt zich weer terug naar de Azoren en aan de noordflank daarvan komt bij ons een westcirculatie op gang. Uitlopers van storingen onderweg naar Scandinavië kunnen ons regelmatig bereiken en zorgen voor wisselvallig weer met geregeld regen of enkele buien en ook regelmatig veel wind. De temperatuur stijgt vrijdag naar 6-7, in het weekend en volgende week naar 8-9°. Winterweer is voorlopig niet te verwachten.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen gaat dalen. Donderdag wordt de koudste dag van de week, maar daarna gaat het kwik weer omhoog en vanaf vrijdag is het voorlopig weer vrij zacht met temperaturen rond de 8-9°.

Wederom grijs bij Jolanda Bakker.
Weer Wantijdijk maakte deze foto in Dordrecht.
Ook bij Monique Bormans bleef het grijs en bewolkt.
De dag eindigde fraai in het hoge noorden waar Jannes Wiersema deze foto maakte.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er voor 2020 een Lage Landen versie met wellicht jouw foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.121 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer