Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Tussen het hogedrukgebied Victor boven het oosten van Europa en lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan wordt tot en met zaterdag met een zuidelijke stroming zeer warme lucht aangevoerd. De oktoberzomer heeft zaterdag de absolute climax met op veel plaatsen zomerse temperaturen van 25° of meer. Lokaal kan het dan 28° worden.

Vanaf zondag is het afgelopen met het zeer warme nazomerweer. Depressies zullen hun vizier weer op onze streken richten, de wind neemt toe en de temperaturen gaan naar beneden naar normalere waarden voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zonovergoten dag!

Gisteren was het werkelijk prachtig nazomerweer. De zon scheen volop, het bleef droog en het werd 20 tot 24°.

Terschelling noteerde 19,4, Den Helder 19,7, Vlieland 19,9° en De Bilt noteerde met 23,5° alweer warme dag nummer 125. De toppers waren Volkel met 24,3 en Arcen 24,4°. In België werd het ook 20 tot 24° met in Retie en Kleine Brogel 23,7 en in Bierset 23,9°.

Debbie van Ooststroom maakte deze schitterende foto op een warme oktoberdag. De start was koud en nevelig in Stompwijk.
We starten de dag op veel plaatsen met nevel en mist. Jannes Wiersema maakte deze foto in Roodeschool.
De eigenaar van weer Wantijdijk maakte deze prachtige foto in Dordrecht.
Volop strandweer en dat zo ver in oktober. Aad Hogenboom maakte de foto.
Schitterend weer voor mooie kleurenpracht. Ton Wesselius maakte de foto.
Nazomer in optima forma. Jolanda Bakker maakte deze foto.
De dag eindigde ook fraai. Suzanne Vermulm maakte de foto.
Meteo Nederland maakte deze foto bij Holwerd.

Perioden met zon

Er zijn op deze donderdag flinke perioden met zon, maar er trekken ook wolkenvelden en sluierwolken over het land. In het westen van België en in Zeeland kan vanochtend lokaal wat lichte regen vallen vanwege een schampende storing, elders blijft het droog.

De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur stijgt naar 21° in het noordwesten en naar 24, lokaal 25 in het zuidoosten en in Belgisch Limburg. Het landelijke warmterecord voor vandaag is 25,4° gemeten op 11 oktober 1921 in Maastricht.

Vanavond is het nog helder, komende nacht neemt de bewolking toe en volgen er vanuit het westen enkele buien. Bij die buien is lokaal ook onweer mogelijk. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt naar 13-14°.

Perioden met zon

Morgen is het overal weer droog en schijnt de zon weer flink. De wind waait uit het zuiden en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt wederom naar warme waarden van meer dan 20°.

In het noordwesten wordt het een graad of 21 en in het zuidoosten en op veel plaatsen in België kan het 24, lokaal 25° worden. Het landelijk dagrecord is ‘slechts’ 23,8° gemeten in Maastricht op 12 oktober 1990.

Zaterdag wordt het op veel plaatsen meer dan 25° ofwel een zomerse dag. Bron: meteologix.com

Climax op zaterdag, vanaf zondag minder warm en wisselvallig

Zaterdag wordt de climax van deze nazomerperiode. Bij volop zonneschijn wordt het op veel plaatsen warm tot zomerswarm. In het westen en noorden wordt het 24-25, elders wordt het 25 tot lokaal 28° met de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten. Het dagrecord voor De Bilt is 23,6° gemeten in 1990. Het landelijk record voor 13 oktober is 25,1° gemeten in Volkel ook in 1990.

De temperatuuranomalie laat zien dat het zaterdag maar liefst 10° warmer is dan normaal. Bron: meteologix.com

Zondag gaat het weerbeeld veranderen. We starten nog met geregeld zonneschijn, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe en in de middag en avond volgen buien en daarbij is ook onweer mogelijk. De temperatuur stijgt nog naar 19 of 20° in het westen en naar 23, lokaal 24 in het oosten en zuidoosten.

De weerkaart voor na het weekend. Storingen verbonden aan lagedruk trekken over onze streken. Bron: meteologix.com

Na het weekend is het afgelopen met de oktoberzomer. De zon schijnt weliswaar nog geregeld, maar er trekken ook met regelmaat storingen over het land en bovendien waait het flink.

De temperaturen gaan omlaag en liggen aanvankelijk nog rond de 17-18°. Later in de week is het veelal 13 tot 15°, maar we zouden bijna vergeten dat juist dat een hele normale temperatuur is voor de tijd van het jaar.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer goed zien. Tot en met zaterdag is het warm tot zeer warm nazomerweer met zaterdag zelfs temperaturen rond of boven de 25°. Vanaf zondag gaat het kwik omlaag en volgende week is het veelal een graad of 15 gemiddeld.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Deze herfstfoto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie (nazomer)dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 765 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier