klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie: Voormalige stormdepressie Sebastian heeft een filiaal (hoogtelaag) geopend boven onze streken. Het zorgt weliswaar niet meer voor wind, maar wel voor buien en lage temperaturen. Heel langzaam wordt het de komende tijd beter, want het laag trekt oostwaarts en het Azorenhoog gaat zich met ons weer bemoeien. Later in de week wordt het dan droger en langzaam wat warmer. Nog even geduld dus, maar het einde van de nattigheid is in zicht.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren regionaal veel regen

Ook gisteren kwam het regionaal weer met bakken uit de lucht. Vooral in de westelijke en noordwestelijke helft van de Lage Landen was het bewolkt en viel weer veel regenwater. In de zuidoostelijke helft bleef het droog en scheen zelfs de zon flink met in totaal 89 uur zonneschijn. Later kwam ook in het noordwesten de zon nog geregeld (4 tot 6 uur) tevoorschijn.

de totale neerslag die deze maand al is gevallen tot en met gisteren. Bron: KNMI

De totale neerslag deze maand komt in het westen lokaal al boven de 200 millimeter uit, terwijl het in het noorden van Limburg nog relatief droog is met maximaal een millimeter of 40. We zitten nog maar net over de helft van september.

De temperatuur steeg gisteren naar waarden tussen de 13 en 17°. De laagste temperaturen werden gemeten in de gebieden met langdurige regen. Deelen noteerde 12,5 en De Bilt 12,9°. Voor De Bilt was die 12,9° de laagste temperatuur ooit gemeten op 16 september en ook voor Deelen was het een record. Het vorige record was voor De Bilt 13,4° gemeten in 1972 en voor Deelen 13,0° in 1993. In de zonnige gebieden kwamen Ell en Arcen uit op 17,0 en 17,3°.

het was gisteren een grijze dag met veel bewolking en regionaal weer veel regen. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel
gisteravond maakte collega Maarten Minkman deze fraaie foto

Vandaag wederom enkele buien

Na een rustige en vrij koude nacht starten we vandaag hier en daar met nevel en mist en daar waar het mistig is kan het even duren voordat de mist verdwijnt. Verder schijnt geregeld de zon en aanvankelijk is het droog. Helaas blijft dat niet zo, want vanmiddag komt het weer tot buien en daarbij is ook onweer mogelijk.

De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar 16, in het zuiden naar maximaal 17°. In België wordt het op meerdere plaatsen een graad of 17, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij maximaal 12 tot hooguit 14°.

Vanavond verdwijnen de buien landinwaarts weer en komen dan alleen weer voor in de kustgebieden. Landinwaarts klaart het hier en daar op en kan het kwik weer dalen naar lokaal een graad of 4-5. Langs de kusten wordt het niet kouder dan ongeveer 10°.

kletsnat is het en dat laat deze foto van Jolanda Bakker goed zien
ook Jannes Wiersema stuurde een kletsnatte foto in
menig wedstrijd werd in de regen afgewerkt. Ook werden veel wedstrijden afgelast, zoals bij mijn zoon. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen weinig verandering

Ook morgen hebben we nog last van het hardnekkige hoogtelaag boven onze streken. Aanvankelijk valt het nog mee met de buiigheid, maar vooral morgenmiddag komt het regionaal weer met bakken naar beneden en worden de regenmeters weer goed gevuld.

De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt opnieuw naar 16, in het zuidoosten naar 17°. In de Ardennen wordt het wederom niet warmer dan 12-13°.

de hoogtekaart voor morgen volgens ECMWF. Het hoogtelaag is daarop goed te zien. Bron: wetteronline.de

De rest van de week wordt het langzaam beter en .. warmer

Dinsdag trekt het hoogtelaag langzaam naar het oosten en vanuit het westen nadert een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Voor het weerbeeld maakt het nog niet veel uit, want het is bewolkt en het komt wederom tot enkele buien. Bij weinig wind wordt het een graadje warmer met maximumtemperaturen van 17-18°.

de verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf woensdag krijgt hogedruk meer vat op ons weer. De uitloper wordt een apart filiaal boven onze streken en maakt geleidelijk verbinding met een hoog boven Scandinavië. De zon zal geregeld gaan schijnen en de neerslagkansen nemen duidelijk af al kan er met name woensdag nog altijd een bui voorkomen. De temperatuur stijgt woensdag naar 16 tot 18 en donderdag naar 17 tot 20°.

de hoogtekaart voor komende zaterdag met daarop toch weer een koudeputje. Bron: wetteronline.de

Vrijdag/zaterdag probeert een uitloper van lagedruk (hoogtelaag) zich tussen het Scandinavische en het Azorenhoog te wurmen met wellicht een toenemende kans op buien/regen, maar niet alle modellen zien dit scenario.

de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag met daarop een groot hogedrukgebied. Bron: wetteronline.de

Wat de weermodellen wel zien volgend weekend is de vorming van een Scandinavisch hogedrukgebied. Dit hoog maakt begin volgende week verbinding met het Azorenhoog en als deze ontwikkeling doorgaat dan krijgen we een overwegend droog en rustig einde van deze kletsnatte september met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land laat mooi de geleidelijke, maar langzame stijging zien. Eind volgende week komt de 20° grens weer in beeld. Kortom: het wordt steeds beter!

Dit was het voor deze zondag. Morgen zal Maarten het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan dinsdag weer. Voor nu een fijne zondag en graag weer tot morgen.

een klein beetje kleur op een natte en grijze zaterdag. Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 435 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer