klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag is de laatste dag waarop we kunnen genieten van de bijzondere februari warmte. Want bijzonder was het; de afgelopen dagen zijn op verschillende dagen zoals verwacht temperatuur records verbroken. Op veel plaatsen, inclusief de Bilt, is het 5 dagen lang 15°C of meer geworden. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Later vandaag gaat er een weersverandering komen.

Lente. Foto Jolanda Bakker

Passage koufront met lichte regen

Vandaag kunnen we genieten van nog een zeer zachte voorjaarsdag. Met een zuidwestelijke stroming zitten we in de continentaal tropische lucht. Vandaag kan de temperatuur nog één keer lekker oplopen, op veel plaatsen gaan we weer over de 15 graden heen. Op de warmste plekken in het zuiden kan het zelfs 17 graden worden. Hierbij is het ook zonnig, later op de middag en aan het begin van de avond gaat de bewolking toenemen op nadering van een koufront. Vanavond gaat het dan licht regenen, vooral in België en het zuidoosten van Nederland. In het noorden van Nederland lijkt het droog te blijven, of valt er zo weinig dat het niet meetbaar is.

De totale berekende neerslagsom van het Europese ECMWF tot zaterdagnacht. Meeste regen in het zuidoosten van Nederland en België, lokaal tot 6 mm.

Frissere luchtsoort

Na het zuidoostelijk wegtrekken van de neerslag en bewolking gaat het vanuit het noordwesten weer opklaren. In de nacht kan het dan goed gaan afkoelen in de frissere lucht achter het gepasseerde koufront. Op plaatsen waar de opklaringen in de nacht al arriveren daalt de temperatuur naar 1-2 graden met aan de grond kans op vorst. Vrijdag gaat op veel plekken het zonnige weerbeeld weer spoedig overheersen. Ons weerbeeld blijft bepaald worden door hogedruk, het volgende hogedrukgebied dient zich namelijk direct aan ligt boven het Kanaal. We krijgen dan te maken met een noordwestelijke stroming die frissere maritiem polaire lucht aanvoert. De temperaturen gaan dan ook zakken naar normalere waarden voor eind februari.

Ons weer komt onder invloed van een hogedrukgebied boven het Kanaal. We krijgen te maken met frissere lucht uit het noordwesten en de uitzonderlijke warmte raken we kwijt.

Hogedruk blijft aan de macht

De komende dagen blijven hogedrukgebieden in de buurt en ons weer bepalen. Het blijft hierdoor rustig, zonnig en droog weer. Storingen met bewolking en regen maken voorlopig geen kans in onze omgeving. De hogedrukgebieden lijken een voorkeur te hebben om ten noordwesten van ons te blijven en daarmee blijft de wind uit noordelijke richtingen komen. De temperaturen zakken hierdoor steeds verder naar waarden tussen de 8-11 graden overdag. In de nacht neemt landinwaarts de kans op lichte vorst toe. Overdag in de zon nog steeds heerlijk voorjaarsweer, al hoewel het in de wind merkbaar frisser zal zijn.

Kans op (zee)mist

In het weekend neemt de kans op mist in de nachten en vroege ochtend toe. Landinwaarts lost deze mist door de steeds sterker wordende zon vrij gemakkelijk op. Het kustgebied kan echter gevoelig blijven voor mist (vanaf zee). Hier kan het langer mistig blijven en dan blijft de temperatuur flink achter. Dit verschijnsel zien we vaker in het voorjaar, terwijl het hele land dan geniet van het zonnetje is het aan de kust kil en grijs.

Een kans dat we vanaf komend weekend dit soort satellietbeelden gaan zien. Zeemist aan de kust terwijl een klein stukje landinwaarts de zon uitbundig schijnt.

Geniet allen van het mooie voorjaarsweer, graag tot een volgend bericht. Groet Sebastiaan.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 44 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage landen: einde bijzondere februari warmte, voorjaarsweer blijft”

  • Remco Graas
    25 februari 2021 at 15:14

    Mooi bericht Sebastiaan 🙂 Februari 2020, een maand met extreme contrasten!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer