Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: 
Op de weerkaart vinden we vandaag het hogedrukgebied Johanna boven onze streken. Het zorgt voor een einde aan de wisselvalligheid en het weerbeeld begint wat meer op lente te lijken met meer zon en temperaturen in de dubbele cijfers.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst grijs, later flink wat zon
We begonnen de dag van gisteren grijs met veel bewolking en op veel plaatsen nevel en mist. In het zuiden van de Lage Landen en later ook elders viel hier en daar nog wat lichte regen en motregen, maar gistermiddag was alles anders. Vanuit het westen klaarde het breed op en kwam de zon volop tevoorschijn. In het westen scheen de zon zo’n 5-6 uur.

De wind waaide aanvankelijk zwak uit het zuiden tot zuidoosten, maar de wind draaide naar het westen tot noordwesten en nam flink in kracht toe. Over land werd de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 14°. Lauwersoog noteerde maximaal 8,9°, maar de toppers waren te vinden in het zuiden. Ell noteerde 14,0, Westdorpe 14,1 en Maastricht 14,2°. In België lagen de maxima tussen de 12 en 15° met in Beitem en Melle maximaal 14,7°.

prachtig weer gistermiddag op veel plaatsen. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Vandaag: perioden met zon
We profiteren vandaag van het hogedrukgebied Johanna en daardoor blijft het overal droog met naast wolkenvelden ook perioden met zon. De wind waait zwak, eerst uit het westen geleidelijk draaiend naar zuid tot zuidoost en de temperatuur stijgt naar maximaal 10 tot 12°. In het westen van België kan het lokaal 13° worden.

Afgelopen nacht heeft het op een aantal plaatsen en dan met name in de zuidwestelijke helft van het land, licht gevroren en aan de grond was dat op meerdere plaatsen het geval. Rotterdam noteerde afgerond -1 en aan de grond -3°.


Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige zuid tot zuidoostenwind daalt de temperatuur in de zuidoostelijke helft naar waarden rond het vriespunt. In de noordwestelijke helft daalt het kwik naar 2 tot 4°.

de zon kwam fraai op bij Sytse Schoustra op Terschelling.

Morgen: overwegend bewolkt, maar droog
Morgen is het nog altijd rustig weer dankzij het hogedrukgebied Johanna. De bewolking heeft de overhand, maar zo nu en dan kan ook even de zon tevoorschijn komen. Het blijft overdag droog en er waait een zwakke tot hooguit matige van zuid naar oost draaiende wind. De temperatuur stijgt naar 10-11° in het noorden en naar 13-14 in het zuiden en in grote delen van België.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt en vanuit het noordwesten en dan met name in de noordelijke helft is een enkele bui mogelijk. De oostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt in België naar waarden rond het vriespunt. In het noorden en midden van de LL liggen de minima tussen de 2 en 5° boven nul.

de verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF.

Vanaf zondag: hogedruk zorgt voor droog en lenteachtig weer
Vanaf zondag is hogedruk weersbepalend. Het blijft zo goed als droog en geregeld schijnt de zon, maar er trekken soms ook wolkenvelden over de Lage Landen. De temperatuur is prima en stijgt zondag naar 10 tot 12° in het noordwesten en naar 14-15 in het zuiden. In België kan het 15 tot lokaal 17° worden.

De laatste dagen is flink wat neerslag gevallen, maar de komende 10 dagen is het zo goed als droog. Er kan vanaf zondag soms wat lichte regen vallen, maar tot eind volgende week wordt er maximaal 6 millimeter verwacht. Het Amerikaanse en Europese model houden het tot 19 maart geheel droog.

de neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Na het weekend blijft de temperatuur uitkomen in de dubbele cijfers. Aan onderstaande temperatuurpluim is goed te zien dat de temperatuur elke dag uitkomt boven de 10°. Op de meeste dagen is het 12 tot 14° en deze temperaturen gelden voor het midden van het land. In het noorden is het veelal iets minder zacht, maar in het zuiden is het vaak nog aangenamer.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Vooral het Europese model (roze lijntje hierboven) komt later volgende week met zeer aangename temperaturen op de proppen, tenminste volgens de ‘oper’. De verwachte maxima zijn hieronder zichtbaar en liggen tussen de 16° in het noorden en 18-19 in het zuiden van de Lage Landen.

de verwachte maxima voor donderdag 16 maart volgens ECMWF.

Ook het gemiddelde van de Amerikanen, de zwarte lijn hieronder, ligt de komende dagen boven de 10°. Gemiddeld is het 12-13° in het midden van het land. Vanaf eind volgende week ligt het gemiddelde bij GFS rond de 10-11°, maar tegen die tijd kan het ook meer dan 15° worden al is de kans daarop bij de Amerikanen niet heel groot…

de pluim van GFS, het Amerikaanse weermodel. Bron: wetterzentrale.de

Het ECMWF gaat op de lentetoer en hoe ligt de hoofdberekening (oper) is het ensemble. Goed te zien is dat de ‘oper’ eind volgende week boven in het ensemble zit, want het gemiddelde is ook dan een graad of 12, net al de rest van volgende week. Op termijn (vanaf maandag 20 maart) lijken de temperaturen te gaan dalen tot onder de 10°, maar dat is nog ver weg en er komen tot die tijd nog heel wat nieuwe berekeningen… Verder valt aan de pluim op dat er in de nacht telkens kans is op een graadje vorst, maar gezien de tijd van het jaar is dat niets bijzonders.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI

Met al die pluimen wil het hierbij weer laten voor vandaag. Komend weekend is het weer voor de Lage Landen in handen van Daan en ik ben er dan vervolgens maandag weer.

Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en alvast een goed weekend!

de natuur toont de lente en ook het weer wordt geleidelijk lenteachtig. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 288 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier