Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De lente komt steeds dichterbij. Gisteren is de meteorologische lente begonnen en het weer gedraagt zich daar direct naar. Met volop zon, weinig wind en droog weer is het een wereld van verschil ten opzichte van vorige week. De natuur is er klaar voor, de bloembollen schieten uit de grond en de knoppen worden al goed zichtbaar. Blijft dit zo de komende dagen?

Zonnig en droog

Het antwoord op de vraag of dit zo blijft is; ja! Het mooie weer hebben we te danken aan een groot hogedrukgebied net ten zuiden van Noorwegen. Dit hogedrukgebied blokt alle storingen vanaf de oceaan en geef ons op deze manier droog en rustig weer. De wind komt uit het oosten en voert continentaal polaire lucht aan. Deze lucht is vrij droog en daardoor kan de zon goed schijnen.

Het is goed merkbaar dat de zon al wat hoger aan de horizon staat en aan kracht begint te winnen. In de zon voelt het al heerlijk warm aan, en uit het windje kan er al prima zonder jas in de zon gezeten worden. Genieten!

De synoptische situatie deze woensdag. Het hoog met de kern ten zuiden van Noorwegen geeft ons rustig weer en houdt de storingen op aftstand. De aanvoer komt uit het oosten met droge lucht: volop zon! Bron GFS.

Door het heldere en rustige weer hebben we te maken met een vrij grote dagelijkse gang. Overdag kan het in het zonnetje 10-11 graden worden. In de avond en nacht koelt het goed af en hebben we, met uitzondering van de kustgebieden, te maken met lichte vorst. De minima liggen rond de 1 tot -2 graden. Morgen (donderdag krijgen we een herhaling van zetten: volop zon en maxima rond 11 graden. Door de droge lucht en het oostenwindje kan het in de wind wat frisser aanvoelen. Dit mag echter de pret nier drukken, ook morgen kunnen we spreken van een echte lente dag!

Groot contrast met vorige week

Het contrast met vorige week is groot. Vorige week vestigden we in Nederland nog een al time record. Nog nooit eerder telden we 6 stormdagen achter elkaar. We spreken van een stormdag als de wind op een meetpunt een uurgemiddelde behaald van windkracht 9. Het oude record stamde uit 1979 met 5 stormdagen op rij. Deze week echter volop rust in de atmosfeer, hoe dat precies komt beschreef Arjan gisteren al in het Alpenweerbericht.

In het kort komt het erop neer dat naast de Alpen, ook wij in de lage landen profiteren van het feit dat de straalstroom minder sterk aan het worden is. Deze neemt af doordat het temperatuurverschil tussen de polen en lagere breedtegraden afneemt in het voorjaar. Een hogedrukgebied kreeg eerder geen kans zich ten noorden van ons te vestigen en dat is nu wel gelukt.

Voorjaarsweer is een blijvertje

Ook vrijdag en het komende weekend blijven we rustig en mooi voorjaarsweer houden. Het hogedrukgebied blijft met de kern in de buurt van Scandinavië en hierdoor blijven we te maken houden met een oostelijke aanvoer van droge lucht. De aangevoerde lucht gaat wel wat kouder worden de komende dagen. In het weekend zakt het kwik overdag terug naar 8 graden en in de nachten gaat het nog wat harder vriezen.

In het oosten kan het in het weekend misschien wel 4-5 graden vriezen in de nacht en vroege ochtend. De wind speelt de komende dagen geen rol van betekenis, het blijft droog en zonnig. Mogelijk dat er zondag iets meer bewolking is door het passeren van een oud front, maar het stabiele en mooie lente weer blijft de boventoon voeren.

Kijken we naar de pluim dan zien we de terugval in temperatuur in het weekend terug. Wel sprake van een grote dagelijkse gang wat aangeeft dat het een helder weertype betreft. Dit zien we dan ook mooi terug in de zonverwachting; het geel van zonneschijn voert de boventoon. Ook is de tijdelijke toename van bewolking te zien op de zondag. Over neerslag hoeven we het niet te hebben; tot begin volgende week blijft het droog!

Voorjaarsweer! Foto van Pixabay.

Vanuit een zonnig Hendrik Ido Ambacht, een fijne dag en graag tot het volgende weerbericht! Groet Sebastiaan

(Visited 424 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer