Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De lente komt steeds dichterbij. Gisteren is de meteorologische lente begonnen en het weer gedraagt zich daar direct naar. Met volop zon, weinig wind en droog weer is het een wereld van verschil ten opzichte van vorige week. De natuur is er klaar voor, de bloembollen schieten uit de grond en de knoppen worden al goed zichtbaar. Blijft dit zo de komende dagen?

Zonnig en droog

Het antwoord op de vraag of dit zo blijft is; ja! Het mooie weer hebben we te danken aan een groot hogedrukgebied net ten zuiden van Noorwegen. Dit hogedrukgebied blokt alle storingen vanaf de oceaan en geef ons op deze manier droog en rustig weer. De wind komt uit het oosten en voert continentaal polaire lucht aan. Deze lucht is vrij droog en daardoor kan de zon goed schijnen.

Het is goed merkbaar dat de zon al wat hoger aan de horizon staat en aan kracht begint te winnen. In de zon voelt het al heerlijk warm aan, en uit het windje kan er al prima zonder jas in de zon gezeten worden. Genieten!

De synoptische situatie deze woensdag. Het hoog met de kern ten zuiden van Noorwegen geeft ons rustig weer en houdt de storingen op aftstand. De aanvoer komt uit het oosten met droge lucht: volop zon! Bron GFS.

Door het heldere en rustige weer hebben we te maken met een vrij grote dagelijkse gang. Overdag kan het in het zonnetje 10-11 graden worden. In de avond en nacht koelt het goed af en hebben we, met uitzondering van de kustgebieden, te maken met lichte vorst. De minima liggen rond de 1 tot -2 graden. Morgen (donderdag krijgen we een herhaling van zetten: volop zon en maxima rond 11 graden. Door de droge lucht en het oostenwindje kan het in de wind wat frisser aanvoelen. Dit mag echter de pret nier drukken, ook morgen kunnen we spreken van een echte lente dag!

Groot contrast met vorige week

Het contrast met vorige week is groot. Vorige week vestigden we in Nederland nog een al time record. Nog nooit eerder telden we 6 stormdagen achter elkaar. We spreken van een stormdag als de wind op een meetpunt een uurgemiddelde behaald van windkracht 9. Het oude record stamde uit 1979 met 5 stormdagen op rij. Deze week echter volop rust in de atmosfeer, hoe dat precies komt beschreef Arjan gisteren al in het Alpenweerbericht.

In het kort komt het erop neer dat naast de Alpen, ook wij in de lage landen profiteren van het feit dat de straalstroom minder sterk aan het worden is. Deze neemt af doordat het temperatuurverschil tussen de polen en lagere breedtegraden afneemt in het voorjaar. Een hogedrukgebied kreeg eerder geen kans zich ten noorden van ons te vestigen en dat is nu wel gelukt.

Voorjaarsweer is een blijvertje

Ook vrijdag en het komende weekend blijven we rustig en mooi voorjaarsweer houden. Het hogedrukgebied blijft met de kern in de buurt van Scandinavië en hierdoor blijven we te maken houden met een oostelijke aanvoer van droge lucht. De aangevoerde lucht gaat wel wat kouder worden de komende dagen. In het weekend zakt het kwik overdag terug naar 8 graden en in de nachten gaat het nog wat harder vriezen.

In het oosten kan het in het weekend misschien wel 4-5 graden vriezen in de nacht en vroege ochtend. De wind speelt de komende dagen geen rol van betekenis, het blijft droog en zonnig. Mogelijk dat er zondag iets meer bewolking is door het passeren van een oud front, maar het stabiele en mooie lente weer blijft de boventoon voeren.

Kijken we naar de pluim dan zien we de terugval in temperatuur in het weekend terug. Wel sprake van een grote dagelijkse gang wat aangeeft dat het een helder weertype betreft. Dit zien we dan ook mooi terug in de zonverwachting; het geel van zonneschijn voert de boventoon. Ook is de tijdelijke toename van bewolking te zien op de zondag. Over neerslag hoeven we het niet te hebben; tot begin volgende week blijft het droog!

Voorjaarsweer! Foto van Pixabay.

Vanuit een zonnig Hendrik Ido Ambacht, een fijne dag en graag tot het volgende weerbericht! Groet Sebastiaan

(Visited 412 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier