Advertentie 

Algemene situatie: De eerste herfststorm is in zicht en zal ons morgen parten spelen. Depressie Sebastian zal zorgen voor veel wind met aan zee kans op een echte west- tot zuidwesterstorm, windkracht 9. Verder blijft het voorlopig uitermate wisselvallig en vrij koel met elke dag regen of enkele buien. Pas volgende week zorgt hogedruk voor een rustiger en droger weerbeeld.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren zon, maar ook flinke hoosbuien

Gisteren scheen in de ochtend geregeld de zon, maar in de kustgebieden kwam ook een bui voor. Meer buien volgden in de middag en dat waren lokaal flinke hoosbuien met veel regenwater in korte tijd. Ook werd hier en daar onweer waargenomen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 16 en 19° met in Volkel maximaal 18,8°. In België lagen de maxima tussen de 13 en 18° met in Retie maximaal 18,3°.

deze treffende foto werd gisteren gemaakt door Jolanda Bakker.
flinke buien, maar dan ook mooie foto’s. Deze werd gemaakt door Meteo-Nederland
de buien zorgden hier en daar voor veel regenwater in korte tijd en dan krijg je dit soort plaatjes… De foto werd gemaakt door Bram Stienstra

Vandaag enkele buien

Afgelopen nacht draaide de buientrein op volle toeren en ook vandaag overdag draait het nog om flinke buien. Tussen de buien door schijnt ook de zon en het goede nieuws is dat de buiigheid vanmiddag vanuit het westen gaat afnemen.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 16-17, in het zuiden lokaal naar 18°. In België kan het 19° worden, maar in de hogere delen wordt het niet warmer dan een graad of 14.

Vanavond is het over het algemeen droog, maar de bewolking neemt wel toe op de nadering van depressie Sebastian en komende nacht gaat het vanuit het westen regenen. De naar zuid krimpende wind neemt over land toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en aan zee naar hard, windkracht 7 en de temperatuur daalt naar 11 tot 13°.

Suzanne Vermulm maakte gisterochtend deze foto met nog flinke opklaringen
Ook bij Martin Vye was het aanvankelijk heel vriendelijk weer met geregeld zonneschijn

Morgen onstuimig!

Morgen beginnen we met veel bewolking en regen, maar de regen trekt al vrij snel naar Duitsland weg. Vanuit het westen klaart het op, afgewisseld door een enkele bui.

De zuidwestenwind waait krachtig tot hard over land, windkracht 6 tot 7 en stormachtig aan zee, windkracht 8. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden komt een echte west- tot zuidwesterstorm te staan, windkracht 9, mogelijk even kortstondig kracht 10. Verder zijn er zware tot zeer zware windstoten mogelijk tot meer dan 100, lokaal en dan met name in het noordwesten en op de Wadden zijn zelfs stoten van meer dan 120 km/uur mogelijk. Morgenmiddag neemt de wind langzaam weer wat in kracht af.

De temperatuur stijgt naar 16-17° in het noorden, naar een graad of 18 op veruit de meeste plaatsen en naar 19 in het zuidoosten. In België kan het zowaar 20° worden.

Er worden woensdag zeer zware windstoten verwacht met lokaal meer dan 120 km/uur. Bron: Kachelmannwetter.com

Donderdag weer flinke buien

Ook donderdag draait het om flinke buien, want dan hebben we te maken met een hoogtelaag. De temperaturen op een hoogte van 5,5 kilometer liggen rond de -25° en in combinatie met een zeewatertemperatuur van 18-19° is er een grote kans op flinke buien met daarbij ook weer kans op onweer. De temperaturen blijven steken 15-16° en er waait nog altijd een stevige westenwind.

de hoogtekaart voor komend weekend. Goed zichtbaar is het hoogtelaag boven onze streken. Bron: Wetteronline.de

Weekend minder wind, maar wel buien

Vrijdag en ook komend weekend hebben we ook te maken met een hoogtelaag en daardoor houdt de buiigheid aan. Wel zal de wind zich over het algemeen rustig houden. De temperatuur is met 17-18° wel weer iets hoger.

Na het weekend gaan we profiteren van hogedruk, maar de exacte positie is nog niet bekend en verschilt per model. De buiigheid wordt onderdrukt, maar of de temperaturen omhoog gaan moet worden afgewacht en wordt de komende dagen vanzelf duidelijk.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Na een flinke temperatuurdip op donderdag met op veel plaatsen temperaturen rond of zelfs onder de 15°, gaat de temperatuur vanaf vrijdag langzaam weer wat omhoog. Het Amerikaanse weermodel gaat volgende week richting de 20°, maar staat daarin (voorlopig) nog alleen. Morgen maar weer verder kijken…

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Bij de flinke buien werden gisterochtend ook regelmatig regenbogen gezien. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema
ook bij Albert Thibaudier was een fraaie regenboog zichtbaar

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 720 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier