Advertentie 

Algemene situatie:
Hogedrukgebied Thomas ligt nog steeds ten noordwesten van ons. Dit hogedrukgebied is de oorzaak van het rustige, koude weer waar we nu mee te maken hebben. De noordoostelijke wind, welke we óók te danken hebben aan hogedrukgebied Thomas, houdt nog een paar dagen aan, alvorens dit drukgebied naar het zuiden afzakt en we met een westelijke wind te maken krijgen.

26-11-2016-kaart-1
De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren was een overwegend zonnige maar koude dag. In het oosten is het lokaal de hele dag onder het vriespunt gebleven, aan de kust en in het zuiden liep de temperatuur op naar zo’n 7 a 8 graden. Hoewel het overwegend zonnig was, kwamen er op sommige plaatsen, met name in de oostelijke helft van het land, wat mist en wolkenvelden voor. Het bleef overal droog. Toen de zon onderging, werd het op veel plekken opnieuw snel mistig, ook daalde de temperatuur rap.

img_20161125_153402
Deze mooie foto is gemaakt door Carel ten Hoor.

Vandaag begint, ondanks dat de temperatuur gisteravond snel daalde, niet heel koud. Dit heeft alles te maken met de windrichting, welke aanlandig is geworden bij het overtrekken van een front afgelopen nacht. Dit front trekt langzaam weg naar het zuiden, hierdoor kan het in de ochtend en middag nog even licht regenen in het zuiden van Nederland en in België. Het blijft overwegend bewolkt, pas na het middaguur klaart het vanuit het noordoosten langzaam op. De wind draait van (noord)west in de ochtend naar noordoost in de avond, de maximumtemperatuur ligt rond de 8 a 9 graden. Aan de kust wordt het nog een graadje warmer, in de Ardennen blijft de temperatuur steken op een graad of 4.

In de avond klaart het verder op, ook neemt de zwakke wind verder af. Hierdoor kan het flink afkoelen. In het oosten wordt het 4 graden onder nul, rondom de kust blijft het enkele graden boven het vriespunt. In de rest van de Benelux zal het 1 tot 3 graden vriezen. Matige vorst is lokaal niet uitgesloten.

cylul_7xgaqtxsj
Deze bijzondere foto is gisteren gemaakt door Sytse Schoustra. De mist ‘rolt’ over de Waddenzee richting Terschelling.

Morgen wordt een zonnige, maar frisse dag. De temperatuur zal uiteenlopen van 3 graden in het oosten tot 5 a 6 graden aan de kust. In de Ardennen wordt het niet warmer dan 1 a 2 graden boven het vriespunt. Op een enkel wolkje boven de Wadden na blijft het strakblauw, ook staat er in het grootste gedeelte van de Benelux nauwelijks wind. In Nederland wordt een windkracht 2 a 3 bereikt, alleen in het zuiden van België staat er met een windkracht 4 een stevige bries.

In de avond neemt de wind verder af, in grote delen van het Nederland wordt het een windstille nacht. Het koelt hard af en het zal op meerdere plekken matig gaan vriezen.

26-11-2016-kaart-2
De minimumtemperatuur voor de nacht van maandag op dinsdag. Op meerdere plekken zal het tot matige vorst komen, een minimumtemperatuur van -6 lokaal is niet uitgesloten. Bron: WRF/Wetterzentrale

Dinsdag wordt het nóg een graadje kouder dan maandag, de temperatuur stijgt dus maar net tot boven het vriespunt. Het wordt opnieuw zonnig en ook staat er maar weinig wind, dus het wordt een mooie winterse dag. In de avond koelt het weer rap af, maar in de loop van de avond/nacht trekt er vanuit het noorden bewolking over de Benelux, waardoor het niet zo koud wordt als de nacht ervoor. Wel blijft het droog.

Dankzij de lage minimumtemperatuur in de nacht van maandag op dinsdag en tevens de lage maximumtemperatuur dinsdag overdag, is het goed mogelijk dat dinsdag landelijk enkele Hellmannpunten ‘gescoord’ worden.

26-11-2016-kaart-3
De verwachte drukverdeling voor woensdag. De hogedruk ligt zuidelijker waardoor we te maken hebben met een (noord)westelijke stroming. Wat het hogedrukgebied vanaf volgend weekend doet is nog niet geheel duidelijk. Bron: GFS/Wetteronline

Vanaf woensdag trekt het hogedrukgebied Thomas naar het zuiden. Hierdoor krijgen we te maken met een west tot noordwestelijke stroming. Als gevolg hiervan wordt er zachtere en vochtige lucht aangevoerd. Het blijft waarschijnlijk droog, maar wel zullen woensdag, donderdag en vrijdag bewolkt verlopen. Woensdag ligt de maximumtemperatuur rond de 7 a 8 graden, donderdag en vrijdag zal de maximumtemperatuur met zo’n 9 a 10 graden nog wat hoger liggen. Wat er vanaf het weekend gebeurd is nog vrij onzeker, de modellen komen met zowel zachte als iets koelere oplossingen.

26-11-2016-pluim
De pluimverwachting voor de komende 10 dagen. Bron: ECMWF/KNMI

De pluim laat de onzekerheid vanaf het weekend duidelijk zien. De laatste runs van verscheidene weermodellen varieerden van redelijk koele oplossingen tot vrij zachte oplossingen. De laatste operationele run van ECMWF liet een vrij zachte oplossing zien met zuidwestelijke winden, maar deze run lijkt een warme uitbijter te zijn omdat hij vrij hoog in het ensemble zit. De pluim laat vanaf het volgende weekend gemiddeld genomen een lichte daling zien, ik ga er dan ook vanuit dat het vanaf dat weekend weer iets koeler wordt met maxima rond de 5 a 6 graden. Echt winterweer verwacht ik zeker tot en met volgend weekend nog niet, de winterliefhebber moet dus flink genieten van de komende koude dagen en daarna weer geduld hebben.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
In de hogere delen van de lage landen ligt geen sneeuw. Het wordt er de komende dagen wel behoorlijk koud met dinsdag mogelijk zelfs een ijsdag. Het blijft echter droog dus er zal geen sneeuw vallen. Vanaf woensdag wordt het zoals gezegd weer zachter, dus ook de rest van de week hoeven we voor de Ardennen en Hoge Venen helaas geen sneeuw te verwachten.

img_6302
Prachtige zonsondergang gisteren in de omgeving van Tiel.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 656 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier