Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

De eerste helft van de winter was met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,1° zo’n 2,7° te zacht en goed voor een zevende plaats sinds 1901. Vandaag starten we met deel 2 van de winter en deze begint nog altijd zacht met vanmiddag temperaturen van 8-9°. Daarbij overheerst de bewolking en hier en daar valt wat lichte regen en motregen.

De wind waait uit het zuidwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig aan zee. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden wordt de zuidwester hard, windkracht 7.

Vanavond krijgen we te maken met een koufront en gaat het enige tijd (harder) regenen. Na frontpassage wordt het tijdelijk droog met enkele opklaringen. De temperatuur daalt naar 3-4° en het zal voorlopig de laatste nacht zijn met overal positieve temperaturen…

De dag begon fraai bij Jolanda Bakker.
Ook bij Joyce Derksen in Doornenburg een prachtige en kleurrijke start van de dag
De rest van de dag was het overwegend bewolkt. Deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Hier en daar verschenen er wat kleine gaatjes, maar het algemene beeld bleef grijs. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Bij Ton Wesselius verschenen enkele opklaringen.

Weerpraatje

Het hoog Angela ligt in het Middellandse Zeegebied ter hoogte van Italië en heeft geen invloed meer op ons weer. Wij zitten vandaag in een brede warme sector van depressie Henne boven het zuiden van Scandinavië en het wachten is op het koufront. Dit koufront passeert komende avond met enige tijd regen en morgen passeert er nog een hoogtetrog met enkele buien.

Na passage van beide systemen gaat het weerbeeld veranderen en stroomt er duidelijk koudere lucht naar onze streken. In het weekend is het rustig weer onder de vleugels van hogedruk en dat resulteert in een droog weekend met geregeld zonneschijn. In de nacht gaat het licht tot lokaal matig vriezen en overdag komt het kwik iets boven nul uit.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een overwegend bewolkte dag met lokaal een opklaring. Hier en daar en dan vooral in de noordelijke helft van het land viel ook wat lichte regen en motregen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 9° met in Maastricht 6,9 en op Schiphol 8,9°.

Op deze woensdag verandert er weinig. In een brede warme sector van depressie Henne is het vandaag bewolkt met uit die bewolking af en toe wat motregen. Meer regen volgt later op de dag vanuit het westen als een koufront onze streken passeert. De temperatuur is met 8-9° nog altijd te hoog voor de tijd van het jaar.

De verwachte temperaturen op het 850 hPa vlak voor morgen. Bron: wetterzentrale.de

Morgen passeert een hoogtetrog met enkele buien en vanwege een dalende bovenluchttemperatuur is er bij die buien ook kans op hagel, smeltende sneeuw en lokaal onweer. De temperatuur daalt op het 500 hPa-vlak naar -37° en wat dichterbij de grond op het 850 hPa-vlak daalt het kwik van -4 naar -8°. Vooral later op de dag en morgenavond kan het lokaal wit worden door de winterse neerslag.

Tussen de buien door schijnt ook de zon en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige geleidelijk noordwest wordende wind. De temperatuur op leefniveau komt morgen uit op 6-7°, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder.

De verwachte weerkaart volgens UKMO voor vrijdag. Bron: wetterzentrale.de

Vrijdag komt er ten zuiden van onze streken een hogedrukgebied tot ontwikkeling en daardoor wordt het rustig en droog winterweer met geregeld zonneschijn. Na een nacht met op veel plaatsen lichte vorst (minima rond de -1/-2°), wordt het vrijdag overdag niet warmer dan 3 tot 5°. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik steken bij rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend trekt het hoog wat naar het oosten, maar houdt een uitloper tot over onze streken. Het is dan ook rustig winterweer met geregeld zonneschijn. In de nacht vriest het licht, in de nacht naar zondag lokaal matig en de temperatuur stijgt overdag naar 2 tot 4° op zaterdag en naar 1 tot 3 op zondag. Bij dit alles waait een zwakke tot hooguit matige zuidoostenwind.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag. Boven Frankrijk zit lagedruk en ten noorden van ons zit hogedruk. De stroming wordt continentaal met aanvoer van koude lucht. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend lijkt een oceaandepressie naar Frankrijk te trekken en wij zitten dan aan de koude kant van de depressie met tussen dinsdag en donderdag kans op sneeuw en dan vooral in het westen en zuiden van het land. Tegelijkertijd stijgt de luchtdruk ten noorden van onze streken en een dergelijke ontwikkeling is natuurlijk gunstig voor winterliefhebbers. Het kan later volgende week dus geleidelijk kouder worden, maar de komende dagen natuurlijk meer hierover!

De eerste helft van de winter was dus 2,7° te zacht, maar het ziet ernaar uit dat deel 2 van de winter duidelijk te koud zal verlopen. De verwachting is dat de gemiddelde temperatuur tussen vandaag en 28 februari uitkomt op zo’n 0,9°. Dat is 2,4° onder de norm en overall kan de winter dus al normaal de boeken ingaan.

De dikke jas kan worden opgezocht, want de temperaturen zullen gaan dalen met in de nacht op uitgebreide schaal vorst. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

De komende dagen meer hierover. Laat eerst het kwik maar dalen met vanaf vrijdagochtend op uitgebreide schaal nachtvorst. De dikke jas kan worden opgezocht, maar de schaatsen laten we (nog) even liggen. Misschien dat je wel kan kijken waar ze liggen….

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land is winters met na het weekend overdag temperaturen rond het vriespunt en in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst. Tot die tijd is het nog vrij zacht.

De natuur loopt al uit door het zachte weer van de laatste tijd. Jannes Wiersema maakte de foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie woensdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen. Fijne dag en tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.729 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – Eerste helft winter was zacht, tweede helft wordt koud!?”

 • Bertil Blaas
  16 januari 2019 at 07:28

  Goede morgen Rico,

  Vraagje, voorzien jij dat het op lange termijn ook overdag onder nul komt ?
  Als ik bv de 14 daagde buienradar zie, dan loopt het met kwakkelweer af, lichte vorst in nacht overdag paar gr. boven nul. Hoe zie jij dit ?

  En zoals altijd, bedankt voor je perfect geschreven berichten.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   16 januari 2019 at 08:00

   Goedemorgen Bertil,

   Wederom dank!

   De meerdaagse van buienradar is volgens mij gebaseerd op de uitdraai van de Amerikanen (GFS). Deze komt 4x per dag uit en buienradar wisselt ook meerdere keren per dag.

   De overige modellen zijn duidelijk kouder en de verwachting is dan ook dat het ook overdag onder nul kan blijven. Voorlopig is dat nog niet het geval, maar we houden het natuurlijk scherp in de gaten.

   Fijne dag!

   Rico

 • Bertil Blaas
  16 januari 2019 at 09:14

  Dank je, en jij ook fijne dag.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier