Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag begint de dag eerst overwegend zonnig. De temperaturen komen uit op 16 tot 19 graden. De wind is zwak en komt uit oostelijke tot zuidoostelijke richting. De bewolking neemt in de loop van de dag wel steeds verder toe en hiermee ook de kans op een lichte regenbui. Deze bewolking is de aankondiging van een bewolkte Hemelvaartsdag waarbij er met name in de ochtend een gebied met regen over zal trekken.

Gisteren werden veel mensen wakker met regen- en onweersbuien in het midden en zuiden. Foto: Monique Bormans in Leiden-Merenwijk
Terwijl het noorden juist een overwegend zonnige dag tegemoet ging. Foto: Jannes Wiersema nabij Roodeschool

Gisteren waren er grote verschillen binnen Nederland. In de vroege ochtend trokken er over het midden en zuiden diverse (onweers)buien over, terwijl het juist in het noorden droog en zonnig was.

Een onweersbui op de vroege ochtend in het westen gefotografeerd door Ton Wesselius.
Ook bij Trijntje vd Berg donkere luchten.
Bij Terwispel in Friesland een heel ander weerbeeld. Foto: Albert Thibaudier
Ook in het noordwesten van Friesland een vriendelijk weerbeeld gisteren. Foto: Meteo-Nederland

Vandaag begint de dag dus op veel plaatsen met zonneschijn als we profiteren van een uitloper van het Azoren hogedrukgebied. In het noorden kunnen er nog wel wolkenvelden voorkomen. In de zuidelijke helft ontstaan er een aantal stapelwolken. Daarnaast nadert een afzwakkend warmtefront onze regio vanuit het westen. Vanaf het einde van de middag neemt de bewolking dan ook steeds meer toe vanuit het westen waarbij er in de avond lokaal wat lichte regen uit kan vallen.

De temperaturen komen uit op 16 graden in het noorden tot 19 graden in het zuiden. Er staat een zwakke oostelijke wind welke in de loop van de dag steeds meer naar een zuidelijke richting draait. Aan de westkust kan er een zeewind opsteken in de loop van de middag.

De weerkaart voor vandaag (KNMI). We profiteren vandaag van een uitloper van een hogedrukgebied. Vanuit het westen naderen wel een tweetal warmtefronten waar we vanavond, vannacht en met Hemelvaartsdag mee te maken gaan krijgen. Bron: KNMI

Morgen met Hemelvaartsdag trekt er in de ochtend een zone met regen vanuit het zuidwesten over de Lage Landen. In de middag is het dan op de meeste plaatsen droog op een lokale lichte regenbui na. Het blijft overwegend bewolkt waarbij er met name in het westen nog wat opklaringen voor zullen komen. Het wordt 15 tot 19 graden. In de avond en nacht naar vrijdag trekken er opnieuw een paar buien over de noordelijke helft.

Op vrijdag is het overwegend bewolkt en valt er lokaal in de noordelijke helft nog wat (lichte) regen. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind waarbij de temperaturen oplopen naar 17 tot 20 graden. Gedurende de dag zal er vanuit het zuiden uit de bewolking dunner worden.

Zaterdag en zondag gaan de temperaturen in de lift. De wind draait naar zuidelijke richting als het hogedrukgebied zich richting Duitsland beweegt. Zaterdag worden maxima tussen de 19 graden aan zee tot 26 graden landinwaarts verwacht waarbij er ook nog wat wolkenvelden aanwezig zullen zijn.

Zondag lijkt een dag te worden waarbij de zon meer ruimte krijgt. Het kwik gaat dan oplopen naar maxima van zo’n 22 graden aan de kust tot lokaal een tropische 30 graden landinwaarts. Of het droog blijft zondag is nog even de vraag, een aantal berekeningen laten een aantal (onweers)buien overtrekken in de middag en avond. We zullen de nieuwste berekeningen nog even af moeten wachten voor meer details.

De temperaturen voor Midden-Nederland (GFS): tijdens het weekend, en met name zondag, oplopende temperaturen. Zo wordt het zondag 25-27 graden in het midden. Na het weekend dalen de maxima weer, maar zijn er desondanks toch weer kansen op zomerse tot tropische temperaturen in de loop van volgende week.
De neerslag doet na gisteren ook een stapje terug vandaag. Met Hemelvaart en vrijdag wel wat neerslag, maar in het weekend dalen de neerslagkansen weer sterk. Wel vanaf zondag dus een toenemende kans op een (onweers)bui gevolgd door een week met geregeld kans op wat regen.

Na het weekend lijkt het wisselvallig te blijven met af en toe neerslag, maar ook kans op zomerse tot tropische waarden als de zon bij een zuidelijke wind de ruimte krijgt.

De bewolkte luchten raken we met Hemelvaart en vrijdag nog even niet kwijt, maar het weekend lijkt en hoop goed te gaan maken! Foto: Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 415 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier