klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het weerbeeld blijft de komende dagen vriendelijk, met veel zonneschijn en droog weer. Hierbij loopt de temperatuur weer flink op op naar hoge waarde voor de tijd van het jaar. Op veel plaatsen (vooral verder landinwaarts) wordt het in de middag 20 graden of zelfs iets meer, waarbij zoals het er nu naar uitziet, op vrijdag de hoogste maxima gehaald gaan worden. Lokaal 25 graden.

Zo belooft april een mooie lentemaand te worden, met veel zonneschijn, weinig neerslag en meest aangename temperaturen. Mogelijk dat aankomend weekend een einde komt aan een langere periode van stabiel weer. Op de weerkaarten begint het wat te piepen en te kraken. Atlantische depressies worden dieper berekend en kunnen mogelijk een einde gaan maken aan het droge en zonnige weertype. Of dit een aanzet is naar een geheel ander weertype of dat hogedrukgebieden de regie weer gaan overnemen is nu nog ongewis. Voor de natuur zou regen echter zeer welkom zijn.

korte terugblik

Zaterdag hadden we een tweedeling in het weerbeeld. De noordelijke helft was zonnig en droog en in het zuiden werd het bewolkt en viel er ook regen. Vooral in Zeeland viel enige neerslag van betekenis. Boosdoener was een kleine depressie die moeilijk te herkennen was op de weerkaarten. Op 1,5 km hoogte was deze echter wel zichtbaar. Een geniepig dingetje dus. Zondag werd het overal weer zonnig met aangename temperaturen. De oostelijke wind nam wel wat toe.

In de zuidelijke helft viel zaterdag wat regen. Vooral in Zeeland. Een zogenoemde druppel op de gloeiende plaat.

Werkweek begint zonnig en droog, wel veel wind

Maandag eigenlijk het zelfde recept als dat we gewend zijn. De zon schijnt uitbundig, het blijft droog en het kwik stijgt naar aangename waarde. Een klein smetje zullen we wel benoemen en dat is de wind. Op de weerkaart zien we namelijk een mooie omegablokkade. Een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven de golf van Biskaje. Tussen deze systemen komt een sterke oostelijke stroming opgang met aanvoer van droge continentale lucht. De maxima lopen uiteen van 14 graden op de Wadden tot lokaal 20 of 21 graden in het zuidoosten. De vlagerige wind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig op de Wadden. De verwachte UV index is 5.

Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië, bepaalt voorlopig het weerbeeld in de Benelux. Hierbij is het zonnig, droog en (vrij) warm, maar wel winderig.

Tot zaterdag zonnig, droog en warm en geleidelijk afnemende wind

Van dinsdag t/m vrijdag zien we eigenlijk hetzelfde weerbeeld als eerder omschreven. Veel zonneschijn, droog en in eerste instantie nog vrij veel wind. Woensdag, maar vooral op donderdag en vrijdag neemt de wind behoorlijk in kracht af en zal dan boven land zwak tot matig worden. De maxima bewegen zich in het aangename traject van 20 tot 24 graden, maar op de Wadden blijft het wat koeler.

Veel zonneschijnuren in april. We zitten nu al bijna op de normale uren, die gaan we deze week overschrijden.

komend weekend overgang naar wisselvalliger weer met regen?

Heel voorzichtig zien we op de lange termijn enkele aanwijzingen dat er mogelijk wat gaat veranderen op de weerkaarten. Gezien de termijn en de onzekerheid brengen we dit nu naar buiten met de bekende “slag om de arm”. Depressies op de Atlantische Oceaan gaan een andere koers varen. Dat heeft consequenties voor de positie van de straalstroom en de huidige blokkade. Lukt het hen om de huidige setting te doorbreken of wordt deze situatie tijdelijk met hierna wederom opbouw van hogedruk. Dit is nu nog de vraag. Opvallend is dat de luchtdruk boven Groenland lijkt te gaan dalen, in combinatie met een hogedrukgebied boven de Azoren neemt de westcirculatie op de Atlantische Oceaan toe.

Toenemende depressieactiviteit op de oceaan. Dalende luchtdruk boven Groenland en een stijgende luchtdruk boven de Azoren. Komend weekend wordt de aanval ingezet en loopt mogelijk het stabiele weertype ten einde.
Tot het weekend blijft het droog en zonnig, daarna daalt de luchtdruk en neemt de kans op (enige) neerslag toe.

Tot slot nog een aantal fraaie plaatjes van Twitter

Morgen verzorgt Maarten Stam het weerbericht voor de Lage Landen en kijken we verder of de kans op neerslag in de verwachting blijft zitten.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Vanuit Helmond, een fijne dag!

(Visited 786 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer