Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen is het zeer zacht weer. Vandaag lijkt het met ongeveer 9° fris maar in feite is het ongeveer 4 graden te warm voor deze tijd van het jaar. Ook morgen en vrijdag blijft het zeer zacht. Wel neemt na donderdag de wisselvalligheid weer enkele dagen toe. Vooral vrijdag en zondag is er kans op regen en zondag ook veel wind. Tegen de kerstdagen lijkt het wat rustiger te worden. Van winterweer is echter geen sprake. Het blijft te zacht voor deze tijd van december.

Prachtige foto van bijzondere wolken in het oosten van het land door Tonny Morsink
Zonsopkomst. Foto Tonny Morsink

Gisteren was het extreem zacht met in het zuidoosten temperaturen tot bijna 16°.

Gisteren begon de dag op veel plaatsen grijs. Alleen in het oosten scheen de zon met wat moeite door de (sluier)bewolking. In het westen en noordwesten viel wat regen. Met een temperatuur tussen 6 en 8 graden was het al wel erg zacht. De wind kwam uit zuid tot zuidoost en was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In de loop van de dag waren er meer opklaringen, met uitzondering van het noordwesten, en liep de temperatuur op naar rond 10° op de Wadden en plaatselijk bijna 16° in het zuiden waarmee het erg zacht was voor medio december. In de middag werd de bewolking in het westen en noordwesten dikker op de nadering van een koufront. In de avond volgde er vanuit het zuidwesten regen die naar het oosten trok. In het zuidoosten kwamen enkele buien voor. De wind draaide van zuid naar zuidwest tot west en bleef zwak tot matig, 2 tot 4 Bft.

Afgelopen nacht trok de regen en bewolking naar het oosten weg en klaarde het vanuit het westen op. In het binnenland ontstond plaatselijk een mistbank. De temperatuur zakte naar 4° in het oosten en hoog België tot ongeveer 7° vlak aan zee. De wind draaide terug naar zuid tot zuidwest en was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft.

Deze foto van de sluierbewolking gisteren maakte Suzanne Vermulm
Bewolkt maar aangenaam weer in Leiden gisteren. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Vandaag ligt een mobiele rug van hoge druk boven de Benelux. Daardoor is het rustig, droog en aangenaam weer maar aanmerkelijk minder zacht dan gisteren.

De dag begint vandaag met opklaringen en in het binnenland enkele mistbanken. In het kustgebied zijn wat meer wolkenvelden en in het westen is een kleine kans op een bui. De temperatuur ligt vanochtend rond 7° en de wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwest, 2 tot 4 Bft. Later vandaag komt de zon steeds vaker tevoorschijn en blijft het droog. De temperatuur komt vanmiddag uit op ongeveer 9°. Ook dan is de wind zwak tot matig uit zuidwest tot zuid, 2 tot 4 Bft., maar draait later vanmiddag naar het zuidoosten en neemt in het westen en noordwesten toe tot vrij krachtig, 5 Bft.

Vanavond zijn er opklaringen en kan er voornamelijk in het binnenland een mistbank ontstaan. Het koelt af naar rond 2° in het noordoosten tot ongeveer 7° richting het zuidwesten en westen. De wind is zuidoost en matig, 3 of 4 Bft., aan zee vrij krachtig, 5 Bft.

Vannacht neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe maar het blijft droog. De temperatuur ligt tussen ongeveer 2° in het noordoosten en 5° meer naar het zuiden en westen maar loopt tegen de ochtend vanuit het zuidwesten weer wat op. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten, 2 tot 4 Bft., maar aan zee eerst nog even vrij krachtig, 5 Bft.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Fronten van een lagedrukgebied ten westen van Ierland komen dichter bij de Benelux. De stroming wordt weer zuidelijk. Daardoor zacht maar bewolkt weer.

De rug van hoge druk die de Benelux vandaag rustig weer brengt, trekt naar het oosten weg. Fronten van een lagedrukgebied ten westen van Ierland kunnen daardoor dichterbij komen. Morgen is het vooral in het westen bewolkt. In het oosten is er meer kans op een versluierde zon. Doordat de stroming weer zuidelijk wordt, wordt het morgen opnieuw erg zacht. Op de Wadden en in het noorden en noordwesten rond 10°. In het zuiden, zuidoosten en in een groot deel van België kan het met wat zon rond 14° worden. De wind is daarbij zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., uit zuid tot zuidoost. Alleen in het noorden is de wind af en toe vrij krachtig, 5 Bft.

In de nacht naar vrijdag zijn er vooral in het oosten nog opklaringen. Daar kan wat mist voorkomen. In het westen is meer bewolking die zich in de loop van de nacht naar het noordoosten uitbreidt. Tegen de ochtend valt er in het zuidwesten wat regen. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten, 3 Bft., aan zee en rond het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft. De temperatuur is met waarden tussen 8 en 11 graden (!) extreem hoog voor een decembernacht.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Fronten van een klein lagedrukgebied boven Londen veroorzaken bewolkt en regenachtig weer in de Benelux. Daarbij is het ook vrijdag zeer zacht.

Vrijdag wordt een grijze en regenachtige dag. Diverse fronten van een klein lagedrukgebied boven het zuidwesten van Engeland veroorzaken veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Vooral later op de dag kan het in het westen en noordwesten even doorregenen. Het lagedrukgebied boven Engeland maakt deel uit van een groter, sturend lagedrukgebied met diverse kernen ten westen van Ierland. Dit systeem houdt, samen met hogere luchtdruk boven het oosten van Europa, een zuidwestelijke stroming in stand waarmee zachte maar ook onstabiele lucht wordt aangevoerd.

De temperatuur is ook vrijdag hoog, rond 11°. De wind is matig uit zuid, later zuidwest, 3 of 4 Bft. In het noordwesten staat eerst nog een vrij krachtige zuidelijke wind, 5 Bft.

De Benelux bevindt zich na het weekend op de grens van zachte subtropische en polaire lucht. Het is licht wisselvallig en de temperatuur komt iets boven normaal voor deze tijd van het jaar uit.

Zaterdag lijkt op dit moment de beste dag van het weekend te worden omdat dan een mobiele rug van hoge druk boven de Benelux ligt. Zondag wordt het weer onbestendiger en vooral later op de dag kan de wind weer flink toenemen. Na het weekend, richting de kerstdagen is er geen zicht op winterweer. De temperatuur lijkt vooral na het weekend wat omlaag te gaan maar blijft in feite steeds iets boven normaal voor eind december (normaal is dan ongeveer 5°). Zoals de weerkaarten nu zijn, lijken de kerstdagen redelijk rustig maar wel te zacht te verlopen.

Na de kerstdagen zinspelen enkele modellen op hoge druk boven Scandinavië. Dat zou kouder weer kunnen inhouden. Maar omdat dit nog ver weg is, hou ik een flinke slag om de arm. Voorlopig moeten we het doen met zacht en wisselvallig weer.

De kans op neerslag is vooral morgen en zaterdag wat kleiner.

De kans op te hoge temperaturen blijft tot en met de kerstdagen groot. Pas daarna is er kans op iets lagere (meer normale) temperaturen.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat ook het zacht weer voor de komende dagen zien. Na de kortste dag – 21 december – gaat de temperatuur langzaam omlaag tot meer normale temperaturen voor eind december. Bron: Meteologix.

Morgen meer details over de kerstdagen op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooie dag!

Mooie wolkenformaties in het westen. Foto Ton Wesselius
Hoge bewolking in het zuidwesten. Foto Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 827 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier