Advertentie 

Algemene situatie: noordwestelijke stroming voert polaire lucht aan
Dankzij een uitgestrekt hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en het lagedrukgebied Dieter boven Scandinavië hebben we te maken met een west tot noordwestelijke stroming. Met deze stroming wordt lucht van polaire oorsprong aangevoerd. De koude (boven)lucht zorgt in combinatie met kleine lagedrukkernen voor een onstuimig en neerslagrijk weertype. Vanavond, komende nacht en in het weekend zullen we dan ook regelmatig met (winterse) neerslag te maken krijgen.

De weerkaart voor vandaag. Vanuit het noordwesten wordt het onstuimiger. Bron: KNMI/Wetteronline

Vanaf volgende week breidt de hoge druk boven de Atlantische Oceaan zich uit richting Scandinavië. Dit veroorzaakt een (noord)oostelijke stroming en met deze stroming wordt koude, continentale lucht aangevoerd.

Gisteren: veel wind en buien
Gisteren vielen er met name in de noordelijke helft van de Benelux veel buien. Er zaten een aantal flinke exemplaren tussen, enkele buien gingen gepaard met hagel en behoorlijke windstoten. Met een temperatuur van 9 tot 11 graden Celsius was het vrij zacht, maar ook stond er een stevige, gure westelijke wind waardoor het gisteren toch behoorlijk koud aanvoelde.

Afgelopen nacht klaarde het op de meeste plekken op, in het noorden vielen echter nog enkele buien. De temperatuur bleef op de Ardennen en Hoge Venen na overal boven het vriespunt en aan de (noordelijke) kust waaide het de hele nacht flink door.

Ton Wesselius plaatste deze prachtige foto van de zonsondergang op Twitter.

Vandaag: in de loop van de dag regen, vanavond en komende nacht sneeuw?
Vandaag begint met een temperatuur van 3 a 4 graden Celsius niet heel koud. In de loop van de dag stijgt deze temperatuur naar een graad of 7 aan de kust. In de Ardennen wordt het niet warmer dan 2 graden boven het vriespunt. Er staat een west tot noordwestelijke wind, kracht 4. Het is de gehele dag overwegend bewolkt, maar op een enkele bui na blijft het in de ochtend droog.

Een prachtige sneeuwkaart van het Europese model, maar laat je niet misleiden; het grootste deel zal waarschijnlijk vallen als natte sneeuw.

In de loop van de middag trekt een storing vanuit het zuidwesten de Benelux binnen. Dankzij deze storing zal het enkele uren gaan regenen. In de loop van de avond gaat deze regen over in natte sneeuw, op plekken waar de intensiteit hoog is kan er zelfs een sneeuwdek ontstaan. Meerdere weermodellen hebben al mooie sneeuwkaarten laten zien, maar deze kaarten zijn niet heel representatief; in deze kaarten wordt ook de natte sneeuw meegenomen. De temperatuur is zeker aan het begin van de avond te hoog voor (droge) sneeuw en daarnaast zal het op een natte ondergrond wel even gaan duren voordat de eventuele (droge) sneeuw gaat accumuleren.

Het berekende sneeuwdek door het Hirlam-model. Het blijft waarschijnlijk bij enkele centimeters in het midden en zuiden van het land, in het oosten valt mogelijk wat meer. Vrijdag zal de meeste sneeuw weer wegsmelten. Bron: Wetterzentrale

Voorlopig verwacht ik dan ook niet meer dan een sneeuwdek van enkele centimeters in het oostelijke deel van Nederland. In delen van Twente kan lokaal een iets dikker sneeuwdek ontstaan. Hier is 4-7 centimeter mogelijk. In de Ardennen en Hoge Venen kan er meer dan 10 centimeter aan verse sneeuw vallen. Het sneeuwdek dat Hirlam berekent (zie kaart hierboven) lijkt het meest voor de hand liggend. Omdat de situatie uiterst onzeker is, en bij dit soort situaties een kleine verandering in bijvoorbeeld de koers van de storing of de temperatuur grote consequenties kan hebben, zal er in de loop van de middag waarschijnlijk nog een extra update volgen.

Morgen: veel wind en winterse neerslag
Morgenochtend trekken er meerdere winterse buien over het land. De meeste buien zullen bestaan uit regen, hagel en natte sneeuw, maar wanneer de intensiteit van de buien hoog is kan het lokaal even wit worden. De maximumtemperatuur ligt tussen de 3 en de 5 graden Celsius. Aan de kust staat een stormachtige noordwestelijke wind. Deze wind zorgt in combinatie met het springtij voor een enorm hoge waterstand langs de (zuidwest)kust. In de loop van de middag trekt een actief buiencomplex over de Benelux, dit complex kan gepaard gaan met windstoten, hagel, (natte) sneeuw en heel lokaal een klap onweer.

Aan de kust staat een flinke noordwester. Bron: ECMWF/Wetteronline

In de avond trekt het zwaartepunt van het windveld richting de Wadden, daar kan het dan ook even gaan stormen. Verder neemt de buienactiviteit af en klaart het hier en daar op. De temperatuur daalt naar een graad of 2.

Komend weekend: winterse buien, stroming draait langzaam naar het oosten
Op zaterdag blijft de kans op winterse buien aanwezig. Wel wordt het rustiger dan op vrijdag. De maximumtemperatuur ligt rond de 4 graden. De wind komt uit variabele richtingen, de windkracht is zo’n 4 a 5 beaufort, aan de kust nog iets harder. In de nacht naar zondag gaat het op de meeste plekken licht vriezen.

Ook zondag is er nog kans op winterse buien, de temperatuur valt wel iets hoger uit dan op de zaterdag. In de loop van de zondag draait de wind langzaam naar het oosten en hiermee stroomt er koudere lucht de Benelux binnen.

De drukverdeling voor maandag. De luchtdruk boven Scandinavië wordt hoger. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week: steeds kouder
Warmteadvectie aan de westzijde van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er een hogedrukgebied gevormd wordt boven Scandinavië. Wij merken dit dankzij een oostelijke wind welke koude lucht naar onze streken gaat voeren. Maandag blijft het waarschijnlijk nog boven het vriespunt, maar vanaf dinsdag is er een grote kans op een reeks ijsdagen. ’s Nachts gaat het matig vriezen, zeker wanneer er een sneeuwdek ligt zijn uitschieters naar beneden goed mogelijk. Vooral de ECMWF-run van gisteravond maakte het bont met volgende week zaterdag op uitgebreide schaal strenge vorst. Wel moeten we met betrekking tot de vorstperiode nog een slag om de arm houden, de termijn is nog redelijk lang waardoor het nog altijd minder koud uit kan pakken.

Diepvriestemperaturen voor volgende week zaterdag volgens het Europese weermodel! Bron: Wetteronline

Pluimverwachting: vorstperiode!
Hoewel we nog een slag om de arm moeten houden, mag er gezegd worden dat de kans op een vorstperiode te beginnen op dinsdag behoorlijk groot is. In de pluim zijn er vanaf volgende week nauwelijks leden boven het vriespunt en daarnaast ligt het ensemblegemiddelde ook vrij ruim onder nul. Daarbij komt het feit dat de meeste weermodellen nu meegaan in het scenario van ECMWF (sommige modellen weliswaar in mindere mate) maar de winterliefhebbers mogen dus gaan dromen van een mooie winterse week!

De EC-pluim is een droom voor de winterliefhebbers!

IJspluim: schaatsijs?
Dat het koud wordt is ook te zien in de ijspluim. Vrijwel alle ensembleleden gaan voor een laag ijs vanaf woensdag. Tegen het einde van volgende week laat het ensemblegemiddelde ruim 5 centimeter ijs zien, terwijl de operationele- én controlerun zelfs voor ruim 10 centimeter ijs gaan! We moeten voor de zekerheid nog even wachten met de schaatsen uit het vet halen, maar voor de schaatsliefhebbers is er ruimte voor enthousiasme.

De ijspluim van het KNMI laat een serieuze ijslaag zien vanaf eind volgende week.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: veel sneeuw de komende dagen
Komende avond en nacht gaat er behoorlijk wat sneeuw vallen in de Ardennen en Hoge Venen. Ook op vrijdag en de rest van het weekend kunnen winterse buien steeds een vers laagje sneeuw achterlaten in deze gebieden. Er zijn zelfs modellen die tot en met maandag maar liefst 40 centimeter sneeuw zien vallen in de Ardennen!

Hierbij wil ik het laten voor vandaag, mogelijk volgt later vandaag zoals gezegd een update met betrekking tot de sneeuwsituatie komende avond en nacht. Morgen en zaterdag is Rico er weer met nieuwe weerberichten, zondag zal ik het weerpraatje weer verzorgen. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.493 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: eerst winterse neerslag, volgende week op de schaats??”

  • Kwakbol
    12 januari 2017 at 09:41

    top bericht met erg mooie vooruitzichten. Groeten van een trouwe lezer

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier