Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Aan de noordflank van het hogedrukgebied Uwe wordt met een zuidwestelijke stroming lucht aangevoerd in een brede warme sector die vrij zacht en vochtig is. Een warmtefront ten noorden van ons land kan in het noorden later voor wat nattigheid zorgen. Ook het koufront ten westen van onze streken komt dichterbij. Na het weekend zorgt een groot hogedrukgebied boven het Europese vastenland voor duidelijk kouder weer met stralingskou.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: overwegend bewolkt
Gisteren was het over het algemeen bewolkt en uit die bewolking viel hier en daar wat lichte regen en motregen (Steenwijk 1,0 millimeter). Lokaal kwam ook even de zon tevoorschijn (Zeeland 2-3 uur zon), maar het algemene beeld was grijs en saai. De temperatuur, die in de oostelijke helft in de nacht nog daalde tot iets onder het vriespunt (Volkel -0,4, Ell en Hoogeveen -0,5 en Nieuw-Beerta -1,0°), steeg gistermiddag naar waarden tussen de 5° in het noordoosten en naar 10 in het zuiden en westen van het land. In Vlaanderen steeg de temperatuur naar waarden tussen de 9 en 11° met in Brussel maximaal 11,1 en in Ukkel 11,4°.

Marinus de Keijzer (@betuwefotograaf) maakte deze schitterende foto gisterochtend van springende reeën.
Marinus de Keijzer (@betuwefotograaf) maakte deze schitterende foto gisterochtend van springende reeën.

Vandaag: overwegend bewolkt en later in het noorden wat regen
De bewolking heeft vandaag de overhand, maar vanochtend kan regionaal de zon nog even schijnen en de grootste kans daarop maakt de zuidelijke helft van de Lage Landen. In het noorden wordt de bewolking geleidelijk dikker en vanmiddag kan er wat lichte regen vallen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8 in het oosten en zuiden en naar 10-11 in het westen en noordwesten. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 9 en 11°, maar in de Ardennen wordt het maximaal een graad of 5.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen en motregen. De zuidwestenwind is overwegend matig en de temperatuur daalt naar ongeveer 6° in het zuidoosten en naar 8-9 elders in de Lage Landen.

Wolkenvelden, maar soms ook spaarzame opklaringen. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.
Wolkenvelden, maar soms ook spaarzame opklaringen. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Morgen: bewolkt en wat lichte regen, in de middag droog met opklaringen
Morgen beginnen we de vrijdag met veel bewolking en uit die bewolking valt van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De regen trekt geleidelijk naar het noorden weg en vanuit het zuiden klaart het in de middag geleidelijk op. De matige en aan zee vrij krachtige wind waait nog altijd uit het zuidwesten en de temperatuur haalt op veel plaatsen in de Lage Landen de dubbele cijfers en stijgt naar 10-11, lokaal zelfs 12°.

Morgenavond en in de nacht naar is het bewolkt met soms enkele opklaringen. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind, windkracht 3 tot 5. De temperatuur daalt naar 3-4° in de zuidoostelijke helft en in grote delen van Vlaanderen en naar 6 tot 8° in het noordwesten.

ook Carla (@carla1968) maakte een fraaie foto van de overwegend grijze lucht.
ook Carla (@carla1968) maakte een fraaie foto van de overwegend grijze lucht.

Weekend: wolkenvelden en later op zaterdag regen
In het komende weekend heeft de bewolking de overhand, maar met name in de zuidelijke helft kan zaterdag nog even de zon schijnen. Het blijft zaterdagoverdag droog en er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 10 tot 12° met de hoogste waarden in de westelijke helft.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag trekt er vanuit het noordwesten een gebied met regen over het land naar het zuidoosten. Zondagochtend trekt deze regen via het zuidoosten weer het land uit en zondagmiddag schijnt af en toe de zon. De matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind draait na frontpassage naar west en de temperatuur stijgt zondagmiddag naar een graad of 9 gemiddeld over de Lage Landen.

Het lijkt al met al een redelijk weekend te worden met vooral tijdens de donkere uren enige tijd regen. Zowel zaterdag als zondag overdag is het over het algemeen droog en voor de tijd van het jaar vrij zacht, maar prima weer om naar één van de talloze Kerstmarkten te gaan.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag. Rondom het hoog trekt een storing naar het zuidoosten. Bron: ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag. Rondom het hoog trekt een storing naar het zuidoosten. Bron: ECMWF.

Volgende week: het wordt weer kouder!
Na het weekend verschijnt er weer een groot hogedrukgebied op de weerkaarten en wel boven het Europese vastenland. Dit hoog zal weer zorgen voor rustiger en niet in de laatste plaats kouder weer met in de nachten een toenemende kans op vorst en overdag weer temperaturen een paar graden boven het vriespunt.

De positie van het hoog ligt verkeerd voor echte transportkou uit een steeds kouder wordend Rusland, daarvoor zou het noordelijker moeten liggen, maar wat niet is kan wellicht later nog komen. Voorlopig lijken we het weer met stralingskou te moeten doen en dat zou dan al de derde keer zijn in redelijk korte tijd. De eerste keer hadden we eind november, de tweede keer begin deze week (rond Sinterklaas) en de derde keer dus volgende week. Het is al met al meer winter, zeker voor het gevoel, dan de afgelopen drie winters bij elkaar!

de verwachte weerkaart voor volgende week vrijdag. Bron: ECMWF.
de verwachte weerkaart voor volgende week vrijdag. Bron: ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het tot en met maandag vrij zacht is met temperaturen boven de 5, feitelijk dichtbij de 10°. Na maandag gaan de temperaturen weer naar beneden en gaat het in de nacht en ochtend weer enkele graden vriezen. Overdag komt het kwik dan uit op waarden net boven het vriespunt. Het Amerikaanse model is het ‘warmst’ met temperaturen rond de 5°, maar de overige modellen zijn kouder.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we ook duidelijk een dalende trend na het weekend. Vooral later in de week is de ‘oper’ koud met in de nacht wellicht matige vorst en overdag een fractie boven nul. Er zijn nog genoeg lijntjes die van kou niets willen weten en het ensemblegemiddelde zegt dan ook genoeg. Na een aantal dagen met temperaturen rond de 10° wordt het later volgende week gemiddeld zo’n 4° en dat mogen we te koud voor de tijd van het jaar noemen.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim. Momenteel is de temperatuur van het water in het midden van het land net boven het vriespunt. Deze temperatuur loopt de komende dagen op naar een graad of 4. In de loop van volgende week koelt het water weer af naar gemiddeld een graad of 2. Schaatsijs is op basis van onderstaande ijspluim niet te verwachten voor 17 december. Wellicht dat de pluim van morgen weer kouder is.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 996 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier