Algemene situatie:
Met een noord tot noordwestelijke stroming wordt, tussen lagedruk ten oosten en hogedruk ten westen, vrij koude lucht uit het hoge noorden aangevoerd. De komende dagen wordt het hoog vanuit het noorden afgeplat en kantelt dan over onze streken. De stroming wordt westelijke en zo nu en dan trekt er dan een storing mee. Het blijft dan ook licht wisselvallig met aanvankelijk vrij koude dagen. Vanaf dinsdag wordt het weer milder met oplopende temperaturen

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en later op de dag viel er wat lichte regen en motregen. De temperatuur steeg naar 11 tot 15°, maar gisteravond liep het kwik verder op naar waarden lokaal boven de 15°. In België lagen de maxima tussen de 7 en 15° met in Mont-Rigi 6,7 en in Zeebrugge 15,0°.

het was een overwegend bewolkte dag gisteren en Jolanda Bakker legde dat weer mooi vast

We starten deze zondag met wintertijd in de zuidelijke helft van de Lage Landen met veel bewolking en regen. De regen trekt verder naar het zuiden weg en in het noorden en midden is het al droog. De rest van de dag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon en hier en daar komt het tot een bui.

De vrij krachtige en aan zee en op de Wadden nog stormachtige noordwestenwind neemt gedurende de dag langzaam in kracht af en de temperatuur, die afgelopen nacht aanvankelijk nog 14 tot 16° was, ligt vanmiddag rond de 12-13°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Langs de kust is een buitje mogelijk, elders blijft het droog.

Bij een over land zwakke tot matige en aan zee (vrij) krachtige en op de Wadden eerst nog een harde noordwestenwind daalt de temperatuur flink. Landinwaarts kan het kwik lokaal dalen naar waarden dichtbij het vriespunt met kans op vorst aan de grond.

er stond gisteren al een hoop wind en dat is goed te zien op deze foto van Ton Wesselius

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en heel lokaal is een bui mogelijk. De wind waait nog altijd uit het noordwesten en is zwak tot matig over land en (vrij) krachtig in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden. De temperatuur stijgt naar 12, lokaal 13°. Ook in België dergelijke temperaturen, maar in de hogere delen wordt het niet warmer dan een graad of 7.

de verwachte weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Dinsdag trekt er in de ochtend een gebied met regen vanuit het noordwesten over het land zuidoostwaarts, maar in het zuidwesten en in grote delen van België lijkt het droog te blijven dankzij hogedruk. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 12° in het oosten en naar een graad of 14 in het westen van het land. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik weer steken bij een graad of 8.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na dinsdag is het licht wisselvallig herfstweer met naast droge perioden ook af en toe de passage van een storing met wat lichte regen. De grootste kans daarop maakt de noordelijke helft van de Lage Landen. Verder gaat de temperatuur, in een overwegend zuidwestelijke stroming, geleidelijk weer enkele graden omhoog.

Aan het eind van de week en komend weekend zal lagedruk ons weer bepalen met een toenemende kans op regen. Bovendien gaan de temperaturen dan weer naar beneden en dat is allemaal weer goed te zien in onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur eerst gaat dalen om vervolgens weer te gaan stijgen. Aan het eind van de pluim gaat het kwik weer omlaag.

deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen

Dit was het weer voor vandaag. Fijne zondag, fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 307 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: eerst vrij koud, maar geleidelijk weer milder”

 • jos driessen / jos de weerman malden
  29 oktober 2017 at 13:03

  dag allemaal , hier nog zo een ik ben jos de weerman malden en dagelijks met het weer bezig .
  ook van wegen mijn werk, maar ik ben als jogie van 7 begonnen jaren 70. ,de tijd van pelleboer,
  ik doe nu ook dagelijks verslag , op f b en rons weer.nl heb daar al de nodige fans zitten om dat mijn voor spelingen vaak uit komen, , ik ben heel benieuwd wat er naar de 15 e nov gaat gebeuren,

  we krijgen meer als vorig jaar, , ben heel benieuwd, in ieder geval hoop ik op een leuke samen werking, en leuke gesprekken , gr jos

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer