Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Ook de komende week is er van winterweer in de Benelux geen sprake. Dit weekend is het rustig en zacht met een temperatuur rond 7°. Midden volgende week stijgt de temperatuur tot in de dubbele cijfers. Daarbij is het vooral woensdag en vrijdag onstuimig. De hoeveelheden neerslag vallen, zoals het er nu naar uitziet, mee. Pas tegen het eind van volgende week lijkt het rustiger en ook wat frisser te worden als een nieuw hogedrukgebied in de buurt van de Benelux komt te liggen.

Een verregende vrijdag. Foto Ton Wesselius
Later op de dag ook wat droge momenten. Foto Erica v. Leeuwen

Geen nevel en mist, daarvoor in de plaats nattigheid. Op Texel zat gisterenmiddag ruim 12 mm in de regenmeter. Bovendien was het een groot deel van de dag zwaar bewolkt. Oorzaak waren twee fronten behorend bij een diepe depressie boven de Noordelijke IJszee. De zuidwestenwind was in het binnenland matig, 3 tot 4 Bft., en aan zee en rond het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft. Later draaide de wind naar het noordwesten en klaarde het vanuit het noordwesten wat op. Met een temperatuur tussen 8 en 10 graden was het opnieuw te zacht voor de tijd van het jaar.

Afgelopen nacht klaarde het verder op maar later in de nacht nam de bewolking in het noordoosten weer toe. De wind draaide naar het westen en was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In het noordelijk kustgebied nam de wind toe tot (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft. De temperatuur lag vannacht tussen 1° in het zuidoosten en hoog België tot ongeveer 7° vlak aan zee.

En opnieuw is het nat. Foto Trijntje v.d. Berg
Nat en winderig gisteren. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Een zwak front ligt boven het noordoosten van de Benelux. Daardoor kan er in de loop van de dag vooral in het oosten van de Benelux wat regen vallen.

De Benelux ligt aan de rand van een hogedrukgebied met de kern boven zuidwest Frankrijk. Een zwak front van een depressie boven Scandinavië schampt het oosten en noordoosten van de Benelux. Vanochtend is het in het grootste deel van de Benelux droog en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In het noordoosten is meer bewolking en deze breidt zich naar het zuidoosten uit. In de oostelijke helft van de Benelux kan wat regen vallen. De wind is westelijk en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In het noorden is de wind eerst nog noordwestelijk en (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 5° in het zuidoosten en 9° in het noordwesten.

Vannacht blijft het in het (noord)oosten bewolkt en valt daar plaatselijk een spat regen. Elders zijn er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. De wind komt uit richtingen tussen zuid en west en is zwak of matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur is vannacht iets boven het vriespunt in het noordoosten tot ongeveer 7° vlak aan zee.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een krachtig hogedrukgebied trekt over Noord Frankrijk langzaam naar het zuidoosten en zorgt in de Benelux voor rustig weer.

Morgen is het rustig weer. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af. De meest kans op zon is er in het zuiden en zuidwesten. In het noordoosten overheersen de wolken. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Alleen in het noordwesten in de ochtend misschien nog even 5 Bft. Morgenmiddag ligt de temperatuur in hoog België rond 4°. Elders is het tussen de 5 en 9 graden.

In de nacht naar maandag zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen. In het zuiden en oosten is er kans op mistbanken. De wind is in het binnenland zwak of matig, 2 of 3 Bft. In het noordelijk kustgebied 4 Bft en komt uit het zuidwesten. Het koelt af naar rond het vriespunt in hoog België. Elders is het tussen 3 en 8 graden.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Het hogedrukgebied boven zuidoost Europa blijft van invloed op het weer in de Benelux. Wel neemt in de loop van de dag, doordat de drukverschillen groter worden, de wind aan de kust toe.

Overmorgen wisselen zon en wolken elkaar af. In de loop van de middag neemt de bewolking in het westen toe. De wind is zuidwestelijk en eerst voornamelijk zwak of matig, 2 of 3 Bft. In de loop van de dag neemt de wind in het noordwesten en noorden toe naar matig of vrij krachtig, 4 of 5 Bft. De temperatuur ligt maandag rond 6°. In hoog België is het met ongeveer 3° wat frisser.

Verwachte drukverdeling voor vrijdag 10 januari 2020. Bron: ECMWF

Tussen hogedruk boven zuidoost en zuid Europa en lagedruk boven IJsland en Scandinavië wordt met een eerst zuidwestelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd.

Dinsdag, woensdag en donderdag wordt met een zuidwestelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd. De temperatuur kan woensdag en donderdag in het zuiden naar 13° oplopen. Verder is het na maandag wisselvallig met op woensdag en vrijdag ook nog eens veel wind. Tegen het einde van de week lijkt een nieuw hogedrukgebied ongeveer boven de Benelux te komen liggen. Dat zou inhouden dat het rustiger en ook wat frisser weer wordt met ongeveer normale temperaturen voor deze tijd van het jaar (4 of 5 graden).

Dit weekend is de kans op neerslag klein. Na maandag neemt de kans duidelijk toe. Pas tegen het einde van volgende week breekt er weer een drogere periode aan.

Duidelijk te zien zijn de te verwachten hoge temperaturen medio volgende week. Naar het einde van de periode toe neemt de kans op meer normale temperaturen voor deze tijd van het jaar toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat goed zien dat het medio volgende week zeer zacht wordt. Daarna daalt de temperatuur naar ongeveer normale waarden voor deze tijd van het jaar. Bron: Meteologix.

Morgen kijken we in meer detail naar het weer komende week op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel wens ik je een fijne zaterdag!

Paraplu geen overbodige luxe gisteren. Foto Albert Thibaudier
Nat maar rustig Rotterdam op vrijdag. Foto Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 404 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier