Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: 
Op de weerkaart vinden we een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit hoog, genaamd Ingrid, probeert later deze week een verbinding te maken met het Azorenhoog, maar dit lukt niet en Ingrid trekt later naar het oosten weg. Wij komen aan de noordflank van het Azorenhoog te zitten en de aangevoerde lucht wordt later in de week duidelijk zachter met oplopende temperaturen. Voordat het zover is hebben we vandaag nog te maken met de depressie Xaver bij IJsland en Yannik boven onze streken. Het is en blijft dan ook wisselvallig.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst heel aardig, in de middag weer regen
Zaterdag hadden we temperaturen tussen de 9 en lokaal 15 en gisteren lagen de maxima tussen de 8 en 12°. Zeker geen verkeerde temperaturen voor de tijd van het jaar en aanvankelijk zag het weerbeeld er gisteren prima uit.

We begonnen op veel plaatsen met zonneschijn met aanvankelijk in het noorden nog een bui. Op de meeste plaatsen scheen de zon zo’n 4-5 uur, maar uiteindelijk nam de bewolking weer toe en halverwege de ochtend ging het in het zuidwesten van België alweer regenen. Deze regen trok naar het noordoosten en uiteindelijk heeft het overal enige tijd geregend, maar in het noordoosten bleef het nog lang droog met geregeld zon. Twenthe en Arcen hadden met maximaal 11,6° de hoogste temperatuur. In België lagen de maxima tussen de 7 en 11° met in Kleine-Brogel maximaal 10,8°. In de Ardennen werd het een graad of 5-6.

eerst zon, later toenemende bewolking en uiteindelijk regen. De ‘halo’ foto werd ingestuurd via Twitter door Meteo-Nederland (@SevereWeather_N)

Vandaag: licht wisselvallig
We zijn deze maandag met veel bewolking begonnen en in het noorden en midden van de Lage Landen komt ook nevel en lokaal mist voor. In de zuidelijke helft valt er wat lichte regen. De nevel/mist verdwijnt geleidelijk en ook de regen in het zuiden trekt geleidelijk weg. Wat overblijft is een mix van zon en wolken met vanmiddag weer een toenemende kans op enkele buien. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7° op de Wadden en naar 8-9 elders. In het westen van België kan het lokaal 10° worden. Er waait vandaag een zwakke tot matige en in het (zuid)westelijk kustgebied vrij krachtige naar west tot noordwest draaiende wind.


Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en komt het tot enkele buien. De buiigheid trekt geleidelijk naar het zuiden weg. De zwakke tot matige wind waait uit het noordwesten en wordt geleidelijk noord en de temperatuur daalt naar 1 tot 4° met lokaal kans op vorst aan de grond.

de zon kwam gisteren erg fraai op met een Jacobsladder. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Morgen: in het zuiden enkele buien
Morgen komt het in de zuidelijke helft van de LL nog tot enkele buien, maar elders is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De wind waait uit het noorden, later weer uit het noordwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar hooguit 5-6° in het noorden en naar 8, lokaal 9 in het zuiden. In België kan het lokaal weer 10° worden.

in het noordoosten van het land kan het in de nacht naar woensdag licht vriezen. Bron: ECMWF

Morgenavond en in de nacht naar woensdag overheerst de bewolking, maar het blijft wel aanvankelijk overal droog. Pas in de loop van de nacht neemt vanuit het westen de kans op regen weer toe. De zwakke noordwestenwind draait naar zuid en neemt toe naar matig en aan zee naar vrij krachtig en de temperatuur daalt flink. In het noordoosten van het land kan het licht vriezen, elders liggen de minima zo’n 1-2° boven nul met kans op vorst aan de grond.

de verwachte weerkaart voor het eind van de week volgens GFS.

De rest van de week: aanhoudend wisselvallig met oplopende temperaturen
De rest van de week zitten we aan de noordflank van het Azorenhogedrukgebied met een west tot zuidwestelijke stroming. Met regelmaat trekken storingen over onze streken met regen of enkele buien, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Met een matige tot vrij krachtige en aan zee soms een krachtige zuidwestenwind wordt zachte lucht aangevoerd.

De temperatuur kan woensdag en donderdag oplopen naar waarden tussen de 10 en lokaal 13°, maar op de Wadden wordt het ongeveer een graad of 8. Vrijdag kan het volgens de Amerikanen (GFS) in het zuidwesten lokaal 16-17° worden.

de verwachte maxima volgens GFS voor aanstaande vrijdag.

Komend weekend: weer lagere temperaturen
Komend weekend komt het zaterdag tot regen, maar de wind draait ook naar het noordoosten en daarmee wordt vanuit het noorden duidelijk koudere lucht aangevoerd. De temperatuurverschillen tussen noord en zuid nemen toe. In het noorden wordt het zaterdag maximaal 5-6°, terwijl het in het zuiden nog 12, lokaal 13° kan worden.

Na een koude nacht met temperaturen rond het vriespunt blijft het zondag droog met een mix van zon en wolken. De temperatuur stijgt naar 7 tot 11°.

ook in de nacht naar zondag kan het weer tot lichte vorst komen.

Kijken we naar de temperatuurpluim met alle hoofdberekeningen van de diverse modellen dan zien we ook de stijgende lijn deze week. Aanvankelijk liggen de maxima onder, later rond en aan het eind van de week boven de 10°. Vanaf zaterdag lijkt de temperatuur weer te gaan dalen, maar tegelijkertijd nemen de verschillen tussen de modellen toe.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Tot slot kijken we nog even naar de pluim van het KNMI van het ECMWF. Vandaag en morgen liggen de maxima rond de 8°, daarna gaat het kwik omhoog naar ongeveer 10° met de mogelijkheid tot hogere temperaturen. Ook zaterdag wordt het nog een graad of 10, maar daarna worden lagere maxima verwacht. Volgende week kan het in de nacht soms een graadje vriezen en overdag blijven de temperaturen onder de 10°. Heel voorzichtig verschijnen er vanaf eind volgende week wat lijntjes die richting de 15° gaan, maar dat is nog ver weg…

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

een mix van zon en wolken bij Martin Vye.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 474 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier