klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

We naderen de laatste fase van de ‘aprilzomer’ als een lagedrukgebied onze richting op komt. Na vandaag wordt het wisselvalliger en een stuk frisser. De dag begint vandaag met opklaringen en een aantal wolkenvelden in de zuidelijke helft van de Lage Landen. In het noorden is de bewolking wat dikker en kan er lokaal een lichte regenbui vallen. Gedurende de ochtend neem de bewolking vanuit het zuiden uit toe en valt er lokaal in de oostelijke helft een lichte bui.

Gisteren was de zonsopkomst fraai te noemen mede dankzij het Sahara zand. Foto: Ton Wesselius
Jannes Wiersema maakte deze foto van de zonsopkomst nabij Roodeschool.

In de middag klaart het tijdelijk weer wat meer op en loopt het kwik op naar 20 graden aan de kust tot een zomerse 25 graden in het uiterste (zuid)oosten. Er waait een matige zuidelijke tot zuidoostelijke wind

Een koufront trekt in de loop van de middag vanuit het zuiden richting het noorden. In de Ardennen en het uiterste zuiden van Limburg valt er hierdoor in de middag al een (stevige) regen- of onweersbui. De buien breiden zich gedurende de avond steeds verder uit naar het noorden waarbij lokaal nog wat onweer mogelijk is.

Vannacht trekt de neerslag naar het noorden weg en zijn er opklaringen. De wind gaat wat liggen en het koelt af naar zo’n 8 tot 10 graden.

De weerkaart voor vandaag (KNMI). Diverse lagedrukgebieden trekken vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op. Vanmiddag en vanavond krijgen we te maken met het koufront dat boven Noord-Frankrijk ligt. Maar ook voor de komende dagen liggen er genoeg fronten klaar in het westen. Bron: KNMI
Ton Wesselius merkte deze pulletjes op in het hoge gras.
Maar ook aan het groen en de bloemen is de lente volop aanwezig. Foto: Trijntje vd Berg
De zonsondergang was minder rood dan de zonsopkomst, maar dat maakt deze foto niet minder kleurrijk. Foto: Suzanne Vermulm

Morgen begint de dag nog met een aantal opklaringen, maar neemt de bewolking wederom vanuit het zuiden uit toe. Een nieuw regengebied is onderweg en dit is typerend voor het weertype wat ons de komende dagen te wachten staat: geregeld neerslaggebieden die overtrekken, maar tussendoor ook zeker ruimte voor de zon. Aangezien de wind uit zuidwestelijke richting gaat waaien gaan we ook inleveren op de temperaturen. Overdag wordt het nog ‘maar’ zo’n 15 tot 17 graden. Eigenlijk zijn dit normale waarden voor de tijd van het jaar.

Richting het weekend dalen de temperaturen nog iets verder als de wind uit het westen gaat waaien. Met Koningsdag komen de temperaturen uit op zo’n 10 tot 14 graden. Daarnaast lijkt het erop dat tijdens Koningsdag een nieuw neerslaggebied over gaat trekken. De timing en hoeveelheid verschilt nog wat per model, maar dat er neerslag gaat vallen is vrijwel zeker.

De neerslag kansen voor het midden van Nederland. Vanaf vanmiddag en vanavond dus elke dag wel kans op neerslag, waarbij er ook droge perioden zullen zijn. Op Koningsdag (zwarte markering) is de neerslagkans 90-100%, maar liggen de hoeveelheden nog niet helemaal vast.
Ook in de temperatuur doen we een aantal stappen terug. Vandaag nog maxima van 20 tot 25 graden, maar vanaf morgen komen we voorlopig even niet boven de 20 graden uit. Op Koningsdag (zwart kader) lijken de temperaturen het laagste te worden met maxima tussen de 10 tot 15 graden.

Ook volgende week blijft het voorlopig nog even wisselvallig, maar gaan de temperaturen wel weer wat omhoog en zal er ook geregeld ruimte voor de zon zijn. Het zal misschien even wennen zijn als het weerbeeld wat koeler en wisselvalliger is na de ‘Aprilzomer’, maar de natuur kan de neerslag in ieder geval goed gebruiken! Het neerslagtekort (gezien vanaf 1 april) is op veel plaatsen alweer opgelopen naar zo’n 40 tot 50mm. Dan is de erfenis van vorige zomer nog niet eens meegenomen.

De sluierbewolking nam gisteren gedurende de dag steeds meer toe: het weerbeeld gaat veranderen. Foto: Jolanda Bakker op de Tweede Maasvlakte.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 753 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer