klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; een lagedrukgebiedje zorgde de afgelopen dagen geregeld voor neerslag en bovendien stond er vooral op zaterdag ook veel wind. De komende dagen krijgt hogedruk weer wat grip op het weer in onze omgeving, maar zo zonnig als de laatste tijd wordt het niet. De tweede helft van de week neemt de kans op buien weer toe, maar het wordt dan wel aanmerkelijk warmer.

Eindelijke regen!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk werden de regenmeters weer gevuld. Nog lang niet genoeg om het neerslagtekort op te heffen, maar de natuur en de boeren zijn er erg blij mee. Als je behoorlijk wat last van hooikoorts hebt, kan de neerslag overigens ook flinke verlichting geven.

Op veel plekken is deze maand 20 tot 30 mm gevallen met uitschieters tot boven de 40 mm. Door het buiige karakter moesten andere plekken het echter met een stuk minder doen.

Het neerslagtekort is ook niet zomaar verdwenen. De neerslag heeft wel iets geholpen, maar nog steeds bevinden we ons boven het recordjaar 1976.

Naast regen kwam het ook tot onweer en stond er vooral op zaterdag veel wind. Langs de kust kwam het tot een harde tot stormachtige wind. En dat was nog niet alles, want op het IJsselmeer werden vrijdag meerdere waterhozen gespot. Het zeewater is al behoorlijk opgewarmd en in combinatie met een zeer koude bovenlucht konden deze hozen ontstaan. Normaal zien we dit soort taferelen pas tegen het einde van de zomer (augustus/september), als het zeewater goed is opgewarmd. Het leverde in ieder geval spectaculaire beelden op:

Schitterende buienluchten werden er gespot! Deze foto is van Ton Wesselius.

Ook deze was zeer fraai van @JohanGewoon op twitter.

Heerlijke Hollandse wolkenluchten. Gefotografeerd door Jolanda Bakker.

Nog een aantal buien

Terug naar het weer van deze week. Er ligt nog een zwakke storing over ons land waar nog wat licht gespetter of een buitje uit kan vallen, maar veel stelt dat niet voor. Verder wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Gedurende de dag neemt de kans op buien wel meer toe, vooral in het binnenland. In de bovenlucht hebben we nog te maken met koude lucht. Als het dan opwarmt boven land kunnen er een aantal buien ontstaan. De wind is vanochtend nog vrij zwak, maar in de middag neemt de noordenwind toe. Het wordt dan nog niet al te warm. Het wordt 15 graden op de Wadden tot 19 lokaal misschien 20 graden in het zuidoosten.

Een zwakke storing ligt over ons land, maar tegelijkertijd bouwt een hogedrukgebied zich uit over de oceaan richting onze omgeving.

In de loop van de dag ontstaan vooral in het binnenland buien. Een klap onweer is niet helemaal uitgesloten.

Hogedrukinvloed

Dinsdag en woensdag blijft het onder invloed van een uitloper van hogedruk zo goed als droog. Vooral op dinsdag is de wind nog noordelijk waardoor het vrij fris is. Met 14 graden op de Wadden tot 17/18 in het zuidoosten is het een fractie frisser dan vandaag. Verder wisselen wolken en zon elkaar af. De meeste zon is voor de kustprovincies. Boven land ontstaan vrij veel stapelwolken die wat gaan uitsmeren en de zon wat afschermen.

Woensdag verandert er nog niet zoveel. De temperatuur komt wel wat hoger uit. In het oosten en zuidoosten kan het dan alweer 20 graden worden. In de middag ontstaan opnieuw vrij veel stapelwolken en heel misschien dat later op de dag het zuidoosten een lichte bui te verwerken krijgt.

Hogedruk zorgt voor een paar rustige en overwegend droge dagen.

Warmer, maar ook onstabieler

Donderdag zakt een lagedrukgebiedje af naar Frankrijk. De stroming draait vervolgens naar het oosten tot zuidoosten en dat betekent de aanvoer van warmere lucht. De temperatuur loopt gestaag op naar zomerse waarden. Daarin zal het echter niet droog blijven. Donderdag lijken neerslagbanden van het laagje uit te ‘zwaaien’ over het zuiden van het land. De aangevoerde lucht is onstabiel en daarin lijken vooral in het weekend de nodige onweersbuien te kunnen ontstaan in onze omgeving.

Het laagje is duidelijk zichtbaar en gaat zich met het weer in onze omgeving bemoeien.

Vrijdag lijkt een vrij aardige dag te worden met veel zon en aangename temperaturen. 

De pluim is duidelijk: na dinsdag maakt de temperatuur grote sprongen richting de 25 graden of meer. We zien ook de neerslagkansen in het weekend. Er kunnen dus een aantal onweersbuien ontstaan.

Hoe het vanaf donderdag precies gaat lopen, lezen jullie de komende dagen in een nieuwe blog! Voor nu wensen we jullie een hele fijne week!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 620 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer