Advertentie 

Algemene situatie:
Voormalig orkaan Ophelia is nog altijd op de weerkaart te vinden en ligt boven het zuiden van Scandinavië. Bijbehorende zwakke fronten liggen over onze streken, maar neerslag wordt er niet verwacht en beperkt zich waarschijnlijk alleen ten westen van onze streken.

Tot en met het weekend hebben we nog een aanvoer van zachte lucht met aangename temperaturen. In het weekend wordt het koeler en wisselvalliger en ook begin volgende week is dat nog het geval. Later volgende week gaan we wellicht weer profiteren van hogedruk.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren scheen de zon, maar deze werd behoorlijk gehinderd door Saharazand en rook  afkomstig van de bosbranden in Portugal en het noordwesten van Spanje. Verder nam in de middag de sluierbewolking toe en werd het voor de zon steeds moeilijker.

De zon kon geen warmte afgeven en daardoor lagen de maxima lager dan verwacht en kwamen uit tussen de 17 en 19°. Op Terschelling werd het maximaal 16,5° en Vlieland en Vlissingen kwamen uit op maximaal 16,6°. De hoogste temperaturen werden genoteerd in Twenthe, Eelde en Maastricht met respectievelijk 18,5, 18,6 en 18,8°. In België werd het 18 tot 22 met in Stabroek maximaal 22,1°.

de zon was, door zand en rook, erg fotogeniek. Deze prachtige foto werd gemaakt door Marijk Beekman

De bewolking heeft op deze woensdag de overhand, maar in de oostelijke en zuidoostelijke helft van de Lage Landen schijnt ook geregeld de zon. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog, maar in de noordwestelijke helft kan een enkel buitje voorkomen.

De wind waait zwak tot matig, eerst uit het oosten, later uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 15° op de Wadden. Elders in het noorden wordt het 16°, in het midden worden maxima verwacht van 18-19 en in het zuiden kan het 21° worden. In België en mogelijk ook in zuidelijk Limburg kan het lokaal 22° worden.

Vanavond is het bewolkt met in de noordwestelijke helft mogelijk een enkele bui. Elders blijft het droog en komende nacht klaart het vanuit het zuiden geleidelijk weer op. De wind waait zwak uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt naar 7 tot 12° met de laagste temperaturen in het noordoosten van het land.

Bart Evers maakte deze foto van de wazige zon
Deze foto werd ingestuurd door Meteo-Nederland
Ook Jolanda Bakker maakte een prachtige foto van de wazige zon

Morgen schijnt landinwaarts geregeld de zon, elders is het bewolkt, maar het blijft overal droog. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 20° in het noorden en naar 22 in het zuiden van het land. In België wordt het op de meeste plaatsen een graad of 22, maar in het noordwesten van het land en op de Wadden blijft het kwik steken bij een graad of 17-18.

de verwachte weerkaart voor vrijdag. Bron: DWD

Vrijdag gaat het weerbeeld veranderen. Een koufront behorende bij een depressie op de Noordzee trekt over onze streken en daardoor zijn er wolkenvelden en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met buiige regen over het land. De wind waait matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur stijgt naar 16 tot 18°.

de weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend wordt het duidelijk wisselvalliger als depressies de pijlen op ons gaan richten. Zaterdag gaat het regenen en later komt het tot enkele buien en ook zondag blijft het niet droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt flink in kracht toe. Over land wordt de wind vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7.

De temperatuur stijgt zaterdag nog naar 18° in het noorden en 21 in het zuiden van het land, maar zondag blijft het kwik steken bij hooguit een graad of 14.

de weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend is het aanvankelijk wisselvallig, maar later in de week lijken we weer te gaan profiteren van hogedruk. Dit hoog ligt boven Scandinavië en er waait bij ons dan een zuidoostelijke wind. De temperaturen zullen mogelijk wat gaan dalen, maar gezien de pluim hieronder nemen de verschillen eind volgende week tussen de modellen wel toe.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat mooi zien dat het vandaag en morgen nog zeer aangenaam is met een graad of 20. Vanaf vrijdag gaat het kwik naar beneden en vanaf zondag wordt de 15° niet meer gehaald, laat staan overschreden. Wat de temperatuur eind volgende week is moet worden afgewacht. De verschillen zijn groot met volgende week vrijdag minima tussen de 2 en 13 en maxima tussen de 6 en 18°. De komende dagen zal het vanzelf duidelijk worden welke kant we opgaan…

Met deze woorden wil ik het weer laten. Morgen ben ik er weer met een nieuwe blik op de weerkaarten en wellicht zijn de modellen wat duidelijker voor volgende week. Voor nu een fijne woensdag en graag weer tot morgen.

deze prachtige foto van de wazige zon werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 313 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier