Algemene situatie:
Voormalig orkaan Ophelia is nog altijd op de weerkaart te vinden en ligt boven het zuiden van Scandinavië. Bijbehorende zwakke fronten liggen over onze streken, maar neerslag wordt er niet verwacht en beperkt zich waarschijnlijk alleen ten westen van onze streken.

Tot en met het weekend hebben we nog een aanvoer van zachte lucht met aangename temperaturen. In het weekend wordt het koeler en wisselvalliger en ook begin volgende week is dat nog het geval. Later volgende week gaan we wellicht weer profiteren van hogedruk.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren scheen de zon, maar deze werd behoorlijk gehinderd door Saharazand en rook  afkomstig van de bosbranden in Portugal en het noordwesten van Spanje. Verder nam in de middag de sluierbewolking toe en werd het voor de zon steeds moeilijker.

De zon kon geen warmte afgeven en daardoor lagen de maxima lager dan verwacht en kwamen uit tussen de 17 en 19°. Op Terschelling werd het maximaal 16,5° en Vlieland en Vlissingen kwamen uit op maximaal 16,6°. De hoogste temperaturen werden genoteerd in Twenthe, Eelde en Maastricht met respectievelijk 18,5, 18,6 en 18,8°. In België werd het 18 tot 22 met in Stabroek maximaal 22,1°.

de zon was, door zand en rook, erg fotogeniek. Deze prachtige foto werd gemaakt door Marijk Beekman

De bewolking heeft op deze woensdag de overhand, maar in de oostelijke en zuidoostelijke helft van de Lage Landen schijnt ook geregeld de zon. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog, maar in de noordwestelijke helft kan een enkel buitje voorkomen.

De wind waait zwak tot matig, eerst uit het oosten, later uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 15° op de Wadden. Elders in het noorden wordt het 16°, in het midden worden maxima verwacht van 18-19 en in het zuiden kan het 21° worden. In België en mogelijk ook in zuidelijk Limburg kan het lokaal 22° worden.

Vanavond is het bewolkt met in de noordwestelijke helft mogelijk een enkele bui. Elders blijft het droog en komende nacht klaart het vanuit het zuiden geleidelijk weer op. De wind waait zwak uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt naar 7 tot 12° met de laagste temperaturen in het noordoosten van het land.

Bart Evers maakte deze foto van de wazige zon
Deze foto werd ingestuurd door Meteo-Nederland
Ook Jolanda Bakker maakte een prachtige foto van de wazige zon

Morgen schijnt landinwaarts geregeld de zon, elders is het bewolkt, maar het blijft overal droog. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 20° in het noorden en naar 22 in het zuiden van het land. In België wordt het op de meeste plaatsen een graad of 22, maar in het noordwesten van het land en op de Wadden blijft het kwik steken bij een graad of 17-18.

de verwachte weerkaart voor vrijdag. Bron: DWD

Vrijdag gaat het weerbeeld veranderen. Een koufront behorende bij een depressie op de Noordzee trekt over onze streken en daardoor zijn er wolkenvelden en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met buiige regen over het land. De wind waait matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur stijgt naar 16 tot 18°.

de weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend wordt het duidelijk wisselvalliger als depressies de pijlen op ons gaan richten. Zaterdag gaat het regenen en later komt het tot enkele buien en ook zondag blijft het niet droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt flink in kracht toe. Over land wordt de wind vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7.

De temperatuur stijgt zaterdag nog naar 18° in het noorden en 21 in het zuiden van het land, maar zondag blijft het kwik steken bij hooguit een graad of 14.

de weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend is het aanvankelijk wisselvallig, maar later in de week lijken we weer te gaan profiteren van hogedruk. Dit hoog ligt boven Scandinavië en er waait bij ons dan een zuidoostelijke wind. De temperaturen zullen mogelijk wat gaan dalen, maar gezien de pluim hieronder nemen de verschillen eind volgende week tussen de modellen wel toe.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat mooi zien dat het vandaag en morgen nog zeer aangenaam is met een graad of 20. Vanaf vrijdag gaat het kwik naar beneden en vanaf zondag wordt de 15° niet meer gehaald, laat staan overschreden. Wat de temperatuur eind volgende week is moet worden afgewacht. De verschillen zijn groot met volgende week vrijdag minima tussen de 2 en 13 en maxima tussen de 6 en 18°. De komende dagen zal het vanzelf duidelijk worden welke kant we opgaan…

Met deze woorden wil ik het weer laten. Morgen ben ik er weer met een nieuwe blik op de weerkaarten en wellicht zijn de modellen wat duidelijker voor volgende week. Voor nu een fijne woensdag en graag weer tot morgen.

deze prachtige foto van de wazige zon werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 306 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer