Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de noordwestflank van het hogedrukgebied Rodegang wordt met een stevige zuidwestelijke stroming warme lucht aangevoerd. Het is dan ook eerst nazomers en dat nazomerse weer houden we tot en met donderdag. Vrijdag passeert er een koufront en daarachter zit duidelijk koelere lucht met temperaturen (ruim) onder de 20°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Geregeld zonneschijn

Gisteren scheen de zon geregeld, maar er was ook vrij veel sluierbewolking aanwezig. In de noordwestelijke helft was de bewolking aanvankelijk dikker met daar dan ook de minste zonuren. In het noordwesten scheen de zon 4-5, elders in den lande zo’n 10-11 uur.

De temperatuur steeg naar 19 tot 21° in het noordwesten en naar 26-27 in het zuiden en zuidoosten van het land. Terschelling noteerde 19,3, Maastricht 26,9 en Arcen 27,0°. Ook in De Bilt werd weer een warme dag genoteerd (24,2°) en het record aantal warme dagen staat nu op 117. In België lagen de maxima tussen de 23 en 27° met in Schaffen 26,7°.

Deze prachtige foto werd gemaakt in Dordrecht door Weer Wantijdijk.
Jolanda Bakker maakte ook een prachtige foto van de zonsopkomst.
Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema in Roodeschool.
De inktzwammen staan te stralen in het zonnetje. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
De zonsondergang was ook weer erg fraai. Klaas Boersma maakte de foto.

Zonnige Prinsjesdag

De zon zal op deze derde dinsdag van september, Prinsjesdag, volop schijnen en het blijft dan ook droog. Omdat we te maken hebben met voormalig orkaan Helene staat er vandaag wel veel wind. Over land waait de zuidwestenwind matig, in het westen en noorden vrij krachtig en aan zee en op de Wadden krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur stijgt naar maximaal 20-21° in het noordwesten en naar 27-28 in het oosten en zuidoosten en in delen van België. Voor De Bilt wordt het warme dag nummer 118 en het kan ook zomaar zomerse dag 55 worden met in het midden van het land temperaturen van ongeveer 25°.

Vanavond en de komende nacht trekken er velden met hoge wolken over het land, maar het blijft droog. Bij een doorstaande zuidwester koelt het af naar 13 tot 16°.

Flinke perioden met zon

Morgen zijn er eerst velden met hoge wolken, maar al vrij snel zijn er flinke perioden met zon. Het blijft wederom droog en er waait een matige en aan zee een (vrij) krachtige zuidwestenwind.

De temperatuur stijgt naar 20 tot 22° in het noordwesten en naar 25 tot lokaal 27 in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

De verwachte maxima voor morgen volgens het HD weermodel. Bron: meteologix.com

Donderdag nog warm, vanaf vrijdag koeler

Donderdag zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 20 tot 23° in het noordwesten en naar 25 tot 27 in het oosten en zuiden en in België.

Een koufront trekt vrijdag over onze streken en daarachter is de lucht duidelijk kouder. Bron: HD model / meteologix.com

Vrijdag gaat het weerbeeld veranderen. We krijgen dan te maken met de passage van een koufront en het gaat in de nacht en ochtend enige tijd regenen. Aanvankelijk zijn de temperaturen nog hoog met in de nacht kwikstanden van een graad of 20, maar na frontpassage gaat het kwik naar beneden. Vrijdagmiddag is het maximaal 16-17°.

Koude bovenlucht zorgt vrijdagavond voor buien met kans op onweer. Bron: HD model / meteologix.com

Vrijdagavond krijgt het noorden van het land te maken met  een ijskoude bovenlucht met temperaturen op het 500 hPa vlak van -27°. Het komt dan ook in de noordelijke helft tot buien en daarbij is onweer niet uitgesloten en tevens zijn er windstoten mogelijk. Verder naar het zuiden lijkt het droog te blijven.

Aan dit kaartje van het Amerikaanse weermodel kunnen we mooi zien dat de temperatuur komend weekend te laag is voor de tijd van het jaar. Bron: meteologix.com

Komend weekend komt het zaterdag nog tot enkele buien, zondag lijkt het weer droog te blijven. Geregeld schijnt ook de zon en het wordt zaterdag 16 tot 18 en zondag 17 tot 19°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal mooi zien. Tot en met donderdag liggen de maxima tegen de 25°, maar vanaf vrijdag is het gedaan met de hoge temperaturen. De temperaturen liggen dan rond de 15-16°.

Prachtig weer voor op het water. Ton Wesselius maakte de foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait uit het zuidwesten en neemt over land toe naar 15 tot 18 en aan zee naar 25 knopen. De windvlagen zijn aan zee 30 tot 33 knopen.

Morgen waait de zuidwester over land met 17 en aan zee met 21 knopen. De windvlagen komen aan zee weer rond de 30 knopen uit.

De spinnen zijn met het mooie nazomerweer ook weer actief. Jolanda Bakker maakte de foto.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten zoals gebruikelijk het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 388 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer