De verschillen tussen het noorden en zuiden van het land zijn de komende tijd groot. In het noorden en noordoosten is dagelijks kans op wat lichte regen of een bui, elders blijft het droog met flink wat zonneschijn. 

Ook de temperatuur is in het noorden duidelijk lager ten opzichte van het zuiden. Aanvankelijk is het in het noorden 20 graden, maar de komende dagen stokt het kwik bij maximaal 17 graden. Ook in het zuiden wordt het minder warm, maar blijft de temperatuur aangenaam. Eerst is het 25-27 graden, vanaf zondag liggen de maxima rond de 20-21 graden en daarmee wordt het duidelijk frisser.

De dag begon fraai met deze prachtige zonsopkomst. Ton Wesselius maakte de foto.

Wolken, zon en in het noordoosten een bui

Het is vanochtend op veel plaatsen bewolkt met slechts af en toe zon. De meeste zon vinden we in de zuidelijke helft van het land. In het noordoosten van het land is een lichte bui of een spatje regen mogelijk.

Vanmiddag houdt het noordoosten veel bewolking met kans op wat licht gespetter. Elders is het droog met een mix van zon en stapelwolken. De temperatuur stijgt in het zuiden naar 25-27 graden. Elders zijn de temperaturen wat lager met maxima tussen de 21-24 graden. Aan de noordkust en op de Wadden wordt het maximaal 20 graden. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig en in het Waddengebied soms vrij krachtig.

Vanavond komen in het noorden nog enkele wolkenvelden voor. Elders schijnt de zon nog tot zonsondergang flink. De temperatuur is rond 22 uur gedaald naar 16 graden in het noorden en naar 20 graden in het zuiden van het land. In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking toe en in het noorden is weer kans op een bui. De temperatuur daalt uiteindelijk naar 13-15 graden.

Deze prachtige ‘Hollandse’ foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook Jolanda Bakker maakte weer een prachtige foto.
Jannes Wiersema maakte deze prachtige foto.

Koele zondag

In het weekend is er zaterdag een mix van zon en stapelwolken. Over het noorden en noordoosten trekken enkele buien, elders blijft het zo goed als droog. De temperatuur stijgt 18-19 graden op de Wadden en in de noordelijke provincies. In de rest van het land wordt het 20-22 graden. In Zeeuws-Vlaanderen en in Brabant kan het 24-25 en in Limburg 26 graden worden.

Zondag zijn de temperaturen duidelijk lager dan wat normaal is voor de tijd van het jaar. Normaal is het 20-23 graden, zondagmiddag is het van noord naar zuid ‘slechts’ 16-20 graden. Het weerbeeld laat zon en stapelwolken zien en er is kans op een enkele bui.

De temperatuurverwachting voor de komende tijd volgens GFS. Na morgen komt de temperatuur een paar dagen niet boven de 20 graden uit.

Normaal zomerweer

Na het weekend verandert er in grote lijnen niet veel. We hebben een afwisseling van wolkenvelden en geregeld zonneschijn en soms is kans op een bui. Veel regen wordt niet verwacht en veel plaatsen houden het droog. De temperaturen zullen geleidelijk weer wat gaan stijgen. Maandag en dinsdag wordt het 17-20 graden, in de tweede helft van de week liggen de maxima tussen de 21 en 24 graden.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en morgen nog aangenaam warm is. Vanaf zondag is het enkele dagen duidelijk te koud voor de tijd van het jaar. In de loop van volgende week gaat de temperatuur weer omhoog.

De dag eindigde met deze prachtige foto met een bijzon. Jolanda Bakker maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.