Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het temperatuur doet komende week eerder aan de lente dan aan de naderende Kerstdagen denken. Normaal is het 5-7 graden half december, komende week liggen de maxima veelal tussen 8 en 11 graden. Morgen spant echt de kroon, want dan kan het in het zuidoosten maar liefst 16 graden worden. Met dergelijke temperaturen komen weer landelijke warmte dagrecords in beeld… 

Het record staat op 16,6 graden gemeten in Wijk aan Zee, gevolgd door Maastricht met 16,3 graden. Deze records werden nog maar vier jaar geleden genoteerd in de recordwarme decembermaand van 2015. Tijdens de Kerstdagen werd het dat jaar 14,0 en 14,4 graden in De Bilt. Lokaal werd het op tweede Kerstdag 2015 15 graden met in Ell 14,9 en op Schiphol 14,8 graden. Ook toen was sprake van lente- in plaats van kerstgevoel.

De dag begon fraai met deze zonsopkomst. Ton Wesselius maakte de foto.

Gisteren begon de zondag in alle vroegte met flinke buien en een (vrij) krachtige en aan zee harde tot stormachtige zuidwester. Op Vlieland stond tussen 8 en 9 uur een zuidwesterstorm, windkracht 9. Daarmee was het de eerste officiële winterstorm van deze winter met een zeer zware windstoot van 101 km/uur. De herfst, die meteorologisch loopt van 1 september tot en met 30 november, had al twee jaar op rij geen enkele storm. De laatste keer dat het stormde in ons land was afgelopen zomer op 10 augustus. De laatste officiële winterstorm was op 24 januari 2018.

Overdag was het heel aardig weer met flinke zonnige perioden, later op de dag kwam het tot enkele, soms pittige buien. De temperatuur steeg naar 8-11 graden.

Jolanda Bakker maakte deze foto op een winderige, maar zonnige zondagochtend.
Erica van Leeuwen maakte deze foto in Zeeland. Opnieuw een zachte dag!
Suzanne Vermulm maakte deze foto
De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Vanuit het zuidoosten lichte regen

Op deze maandag is het aanvankelijk droog met vooral in de noordelijke helft ook af en toe zon. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en in de loop van de ochtend kan in Limburg, Zeeland en Noord-Brabant wat lichte regen vallen. De wind waait uit het zuiden en is overwegend matig. Aan zee is de wind eerst nog (vrij) krachtig.

Vanmiddag breidt de regen zich langzaam naar het noorden uit, maar in Groningen, Friesland en op de Wadden blijft het overdag nog droog. De temperatuur stijgt naar 8-9 graden in het noorden en midden van het land. Lokaal kan het nipt 10 graden worden. Die 10 graden wordt in het zuiden wel gehaald en in het zuiden van Limburg kan het 11 graden worden. Ook in België hoge temperaturen van 9 graden in het westen en 10-11 graden elders.

Vanavond is het bewolkt en valt vooral in het westen en noorden lichte regen. Elders wordt het op steeds meer plaatsen droog. Komende nacht blijft het bewolkt en vooral in het noorden en noordwesten valt lichte regen. De temperatuur daalt naar 4-5 graden. In het westen en zuidwesten wordt het niet kouder dan een graad of 6.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Groenehartstocht
De verwachte weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Zeer zachte dinsdag

Morgen wordt een zeer zachte dag voor de tijd van het jaar. Normaal is het half december 5-7 graden, morgen wordt het 12 graden in het noorden en westen en 13-14 graden in het midden en oosten van het land. In het zuiden en zuidoosten en in delen van België kan het 15, lokaal 16 graden worden. Op de Wadden blijft het kwik ‘steken’ bij 10-11 graden. Datzelfde is het geval in de hogere delen van België.

Het weerbeeld bestaat uit vrij veel wolken, soms wat lichte regen en dan vooral in het noorden en noordwesten en slechts af en toe wat zon. De wind is matig en waait uit het zuiden.

Na een zachte nacht met temperaturen tussen 5 en 7 graden, wordt woensdag een overwegend droge dag. Wel is het meest bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Er waait een matige zuidwestenwind en de temperatuur is weer wat lager maar nog altijd te hoog voor de tijd van het jaar. Het wordt woensdagmiddag 9 graden in het westen en 10-11 elders in het land.

Veel wind op het strand van Vlissingen. Erica van Leeuwen maakte de foto.

Aanhoudend zacht, mogelijk na Kerst wat kouder

Donderdag en vrijdag blijft het zacht met in het noorden temperaturen van 9 tot 10 graden en in het zuiden van 11-12 graden. Het weerbeeld laat veel bewolking zien en er valt op beide dagen regen. Ook de zuidenwind is weer duidelijk van de partij.

Ook in het weekend blijft het wisselvallig. Zaterdag lijkt, volgens de laatste berekeningen, de beste dag van het weekend te worden met een enkele bui. Zondag passeert weer een storing met regen. De temperatuur is met 8-10 graden weer iets lager.

Na het weekend, tijdens de (groene) Kerstdagen, is het (licht) wisselvallig met temperaturen van 8-9 graden. Na Kerst lijkt het kwik, tijdens de laatste dagen van het jaar, wat te dalen. Meer daarover tijdens de komende weerpraatjes hier op Alpenweerman.nl.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen van de diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het morgen duidelijk te zacht is voor de tijd van het jaar. Woensdag is het dan minder warm, maar de dagen daarna komt het kwik weer rond of boven de 10 graden uit. Vanaf het weekend wordt het weer iets minder zacht.

In de middag nam de bewolking toe. Jolanda Bakker maakte deze foto
De zonsondergang werd ook vastgelegd door Ton Wesselius.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 680 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer