Algemene situatie: Na passage van een koufront behorende bij depressie Perryman wordt onstabiele en vrij koele lucht aangevoerd. Later deze week zorgt een volgende Oceaandepressie Quasimodo voor toenemende wisselvalligheid met veel regen en soms ook veel wind. Kortom: het is de komende tijd eerder herfst dan nazomer.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Het was gisteren bewolkt, maar niet koud

Gisteren had de bewolking in een groot deel van de Lage Landen de overhand, maar in de ochtend scheen met name in het binnenland ook nog de zon. Gistermiddag viel er lokaal wat lichte regen en motregen. De temperaturen waren nog prima met maxima tussen de 20 en 25° met in Ell een maximumtemperatuur van 24,6 en in Maastricht van 24,9°. In België werd het ook 20 tot 25° met in Kleine-Brogel 24,8 en in Luik 24,9°. Net over de Limburgse grens, in de Duitse plaatsen Geilenkirchen en Heinsberg, werd het respectievelijk 25,7 en 26,0°.

in het westen was het gisteren een grijze dag en dat werd weer mooi vastgelegd door Jolanda Bakker

Vandaag eerst regen, later een mix van zon en buien

Afgelopen nacht trok een gebied met buiige regen vanuit het westen over het land en dit regengebied zal vanochtend geleidelijk weer het land verlaten, maar aanvankelijk is het dus op veel plaatsen regenachtig. Vanuit het westen gaat het opklaren en vanmiddag hebben we een afwisseling van wolkenvelden, opklaringen en een enkele bui.

De wind waait uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 17-18, in het zuidoosten en hier en daar in België lokaal nog naar 19 of net 20°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Hier en daar komt het tot een bui en bij een afnemende en naar zuidwest draaiende wind daalt de temperatuur naar 8 tot 10° in het binnenland en naar 12 tot 15 in het westen.

gisteravond werd de lucht al behoorlijk dreigend en hier en daar viel wat lichte regen. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Morgen perioden met zon, hier en daar een bui

Morgen profiteren we van een zwakke uitloper van het Azorenhogedrukgebied en daardoor zijn er perioden met zon. De aangevoerde lucht blijft echter onstabiel en de kans op een bui blijft ook zeker aanwezig. De wind waait uit het zuidwesten en neemt gedurende de dag toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee.

De temperatuur stijgt naar 18° in het noorden en naar 20 in het zuiden en in delen van België. In de hogere delen van België blijft het kwik overigens steken bij 15-16°.

de verwachte weerkaart voor vrijdag met depressie Quasimodo bepalend voor ons weer. Bron: wetteronline.de

Vrijdag veel regen

Vrijdag krijgen we te maken met een uitdiepende Oceaandepressie genaamd Quasimodo. Het bijbehorende koufront trekt over onze streken en zorgt voor veel bewolking en geruime tijd buiige regen. Er kan veel regenwater naar beneden komen en dat moet je denken aan neerslaghoeveelheden van meer dan 30, lokaal zelfs in de buurt van de 50 millimeter.

Volgens de hoofdberekening van het ECMWF kan er vrijdag heel wat regenwater naar beneden komen. Lokaal zelfs tot tegen de 50 mm. Bron: Kachelmannwetter.com

De vlagerige zuidwestenwind met kans op zware windstoten neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee en op de Wadden, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 16 en 18°.

de verwachte weerkaart voor maandag vroeg. Een volgende Oceaandepressie zal zorgen voor een nieuw portie nattigheid. Bron: Kachelmannwetter.com

Weekend en ook volgende week herfstachtig

Komend weekend en ook volgende week blijft het wisselvallig met regelmatig enkele buien of perioden met regen. Zaterdag hebben we nog last van depressie Quasimodo, maar deze depressie vult geleidelijk op. Niet getreurd, want later op zondag komt alweer een volgende Oceaandepressie (Reinhold) onze kant op en deze uitdiepende depressie (kerndruk maandagochtend mogelijk 972 hPa) zal ons begin volgende week met volop regen parten spelen. Bovendien zal ook de zuidwestenwind duidelijk aanwezig zijn met kans op zware windstoten.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuur is te laag voor de tijd van het jaar en dat is allemaal goed zichtbaar aan de temperatuurpluim hierboven. Daarin kunnen we ook zien dat het volgende niet warmer wordt, maar eerder koeler met richting eind volgende week temperaturen dichter in de buurt van de 15 dan bij de 20°…

Kortom: een nazomers weertype zit er voorlopig niet in en zoals de titel van dit weerpraatje zegt: het is eerder herfst dan nazomer… Helaas!!

Voor vandaag laat ik het hierbij weer. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen, want dan volgt er weer een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

de herfst is in aantocht en de blaadjes beginnen te kleuren en te vallen. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 515 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer