Advertentie 

De Benelux ligt deze week vlak bij of onder de straalstroom. Dat houdt voor het weer in dat het aanhoudend (vrij) zacht, wisselvallig en af en toe winderig weer is. Vooral vandaag kan de wind aan de kust nog af en toe hard zijn en zijn er windstoten tot ongeveer 80 km per uur mogelijk. Morgen en overmorgen is het rustiger maar het blijft wisselvallig. Vanaf vrijdag neemt de kans op erg zacht weer met veel wind opnieuw toe.

Vrijwel onbewolkte start van de maandag. Foto Jannes Wiersema

Op veel plaatsen eindelijk een zonniger start van de dag gisteren. In de loop van de ochtend op de nadering van een hoogtetrog toch weer wolken vanuit het zuidwesten, gevolgd door pittige buien met hagel, onweer en windstoten. Gisterenmiddag waren er enkele opklaringen gevolgd door nieuwe buien. De zuidwestenwind was duidelijk aanwezig, aan zee hard tot stormachtig, landinwaarts matig tot vrij krachtig. De temperatuur liep op naar 7 tot 11°.

Afgelopen nacht waren er vooral in het westen opklaringen. In het noorden en oosten vielen nog buien. De wind draaide naar west en was aan zee krachtig tot hard, in het binnenland (vrij) krachtig. De temperatuur is gedaald naar 4 tot 6°.

Opklaringen na alle nattigheid. Foto Erica v. Leeuwen
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Tussen lagedruk in het noorden en hogedruk in het zuidwesten staat een strakke west tot zuidwestelijke stroming. Daarmee wordt vrij zachte en onstabiele lucht aangevoerd.

Vandaag begint de dag op veel plaatsen met opklaringen. In de loop van de ochtend ontstaan er wolken en vooral vanmiddag zijn er buien mogelijk. Later op de dag komt er vanuit het noordwesten op de nadering van een front meer bewolking waaruit het vanavond gaat regenen. Ook vandaag is de zuidwestenwind weer duidelijk aanwezig. In het binnenland waait het matig tot vrij krachtig, 4 of 5 Bft. Aan zee en rond het IJsselmeer staat een krachtige tot harde wind, 6 of 7 Bft. Tijdens buien zijn er windstoten tot 80 km per uur mogelijk. De temperatuur ligt tussen 7° in het noordoosten en 11° in het zuidwesten.

Vannacht is het bewolkt en valt er regen die naar het oosten trekt. Tegen de ochtend klaart het vanuit het westen op. De wind ruimt naar het westen en neemt in het zuiden af naar zwak of matig, 2 tot 4 Bft. Aan de kust is de wind (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur daalt naar 4 tot 6°, in hoog België tot rond het vriespunt.

Morgen

blijft de luchtdrukverdeling hetzelfde. Lagedrukgebieden in het noorden sturen fronten en troggen richting de Benelux. Woensdag begint met opklaringen en in het zuidoosten mogelijk een mistbank. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en aan het eind van de middag kan er al wat regen in het westen vallen. De regen breidt zich morgenavond over de rest van het land uit. De wind is westelijk, in het binnenland matig, 3 of 4 Bft., aan zee eerst nog (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt morgen tussen 5 en 9°. In hoog België is het rond 3°.

Overmorgen

blijft  het wisselvallig. Het zuiden heeft de meeste kans op zon, in het noorden valt af en toe (mot)regen. De wind blijft vooral aan de kust duidelijk aanwezig met 4 tot 7 Bft en waait uit zuidwest tot west. De temperatuur ligt overdag rond 7°.

De weerkaart voor vrijdag. Bron: Met Office

Vrijdag

neemt de kans op neerslag en wind weer toe als een volgende diepe depressie haar fronten richting de Benelux stuurt. De temperatuur loopt op naar 8 tot 12° en de wind kan aan de kust weer hard of stormachtig worden.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat aanhoudend te hoge temperaturen zien. Vooral na vrijdag lijkt het weer erg zacht te worden. Bron: Meteologix.

Lees morgen hoe het weer verder verloopt op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooie dinsdag gewenst!

Deze foto maakte Jolanda Bakker

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 534 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier