Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Ook vandaag wordt het weerbeeld bepaald door de groep depressies die zich boven de gehele Noord-Atlantische Oceaan ophouden, uitgestrekt van de oostkust van Canada tot aan Spitsbergen. Tot het volgende weekend wordt het weerbeeld bepaald door een westcirculatie en lagedrukgebieden: wisselvallig en met regelmaat neerslag dus. Vanaf het weekend lijkt er een meer noordelijk stromingspatroon op gang te komen.

De weerkaart voor vandaag. Een chaos patroon van depressies en fronten ligt over de Atlantische Oceaan en zal de komende dagen ons weerbeeld beïnvloeden. Bron: KNMI.

Gisteren: van het westen uit regen
Gisteren begon de dag in het binnenland lokaal nog zonnig, maar van het westen uit werd het bewolkter en begon het licht te regenen. Grote hoeveelheden vielen er niet. De maximumtemperaturen stegen naar waarden tussen de 7 en 11 graden (uitersten 7,1 graden op de Wadden en 10,7 graden in Westdorpe). In Koksijde in België werd het nog iets warmer met 11,3 graden. Deze hoge waarden werden pas tegen middernacht bereikt, omdat rond dat tijdstip de zachtste lucht de Lage Landen binnenkwam.

Trijntje van den Berg legde deze mooie zonsopkomst vast.
Bij Jannes Wiersema (Roodeschool) begon de dag nog mooi, zoals op meer plaatsen in het binnenland.

Afgelopen nacht trok het neerslaggebied naar het oosten weg, wel vielen er nog enkele buien. Lokaal was er ruimte voor een opklaring. In de loop van de nacht trok er een nieuw neerslaggebied via het zuidwesten de Lage Landen binnen.

Ook deze foto werd door Jannes Wiersema gemaakt.
Later op de dag werd de bewolking dikker en uiteindelijk viel er op de meeste plekken regen. Deze foto werd gemaakt in de richting van de Maasvlakte door Johan Klos.

Vandaag: regen, voornamelijk in de ochtend
Vanmorgen regent het in grote delen van de Lage Landen en met regelmaat valt deze regen in hoge intensiteit. Het neerslaggebied trekt richting het noordoosten weg en verlaat halverwege de middag het noordoosten, maar hierachter vallen verspreid over zowel Nederland als België nog buien. Vanmiddag klaart het langzaam maar zeker op en tegen het einde van de middag laat in het westen de zon zich mogelijk nog af en toe zien.
Er staat een matige tot vrij krachtige, aan de kust soms ook krachtige zuidwestelijke wind. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 10 graden op De Wadden tot 14 graden in het zuidwesten van de Benelux.

In de loop van vanavond trekt er vanuit het zuiden alweer een nieuw neerslaggebied de Lage Landen binnen. Komende nacht gaat het ook in delen van Nederland regenen, met name in de oostelijke helft.

Morgen: aanvankelijk vrij veel wind
Morgen begint de dag op meer plekken droog, met name in het oosten van het land vallen echter nog wat buien. In de loop van de ochtend neemt de kans op neerslag wel snel toe. Dankzij een zwak front kan het overal weer (licht) gaan regenen, de meeste neerslag is voor de zuidelijke helft van de Benelux. Met een maximumtemperatuur tussen de 10 en 13 graden wordt het opnieuw mild, al stroomt er tegen de avond wel iets minder zachte lucht over het land uit. Er staat een matige tot krachtige westelijke wind (kracht 4-6), aan de kustgebieden in de ochtend en het begin van de middag mogelijk ook even hard (kracht 7). In de nacht naar dinsdag trekt er een nieuw neerslaggebied van west naar oost over het land, ditmaal ligt het zwaartepunt waarschijnlijk over het noordelijke deel van de Lage Landen.

Jolanda Bakker maakte deze foto. Ook hier was het grijs.

De rest van de week:
Dinsdag lijkt dan (op de vroege ochtend na) droog te gaan verlopen. Mogelijk laat de zon zich zelfs af en toe even zien, de kans hierop is het grootst in het noorden. Het is dinsdag wel een stuk frisser met maximumtemperaturen tussen de 8 en 11 graden.

Woensdag tot en met vrijdag wordt ons weerbeeld dan weer bepaald door het overtrekken van twee depressies, met donderdag tijdelijk droger en rustiger weer onder invloed van een trekrug tussen de twee depressies in. De precieze hoeveelheid neerslag, de timing hiervan en de temperaturen gaan afhangen van de precieze koers van de lagedrukgebieden. Dit is op deze termijn nog vrij onzeker, zoals ook aan de spreiding in de pluim te zien is.

De weerkaart voor volgende week zondag. Een (waarschijnlijk) noordelijke stroming gaat voor koudere bovenluchten zorgen. Bron: ECMWF/Wetterzentrale.

Ondanks dat we gezien de termijn nog een slag om de arm moeten houden, is de bovenstaande kaart het vermelden waard. Deze trend staat al een aantal dagen in de weerkaarten en bovendien laat ook de pluim een duidelijk dalende trend zien. Het begint er steeds meer op te lijken dat er een noordelijke stroming op gang gaat komen. Als dit uitkomt wordt met name de bovenlucht flink kouder. Dit zal betekenen dat we overdag temperaturen van een aantal graden boven nul hebben en ’s nachts de temperaturen rond of onder het vriespunt liggen. Bovendien neemt de kans op winterse buien dan toe. Hierover ongetwijfeld morgen meer!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Vanaf woensdag neemt de onzekerheid duidelijk toe gezien de spreiding. Vanaf het weekend is er duidelijk een dalende trend te zien.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. De verschillende neerslagpieken horen bij het overtrekken van de verschillende fronten.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Fijne zondag, bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen! Morgen is Rico er met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later weer.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 902 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier