klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie

De depressies Halka en Gitte luiden een wisselvallige en zachte periode in. Was het de afgelopen tijd te koud voor de tijd van het jaar, vanaf later vandaag ligt het kwik weer (ruim) boven het langjarig gemiddelde van inmiddels een graad of 7. De dubbele cijfers worden weer uit de kast gehaald en het gaat weer eens regenen. Aanvankelijk lijken de neerslaghoeveelheden nog mee te vallen, maar vooral zondag en maandag kan er wel regen van betekenis vallen.

Op de lange termijn, overigens pas na Sinterklaas maar dat is volgende week al…, lijkt hogedruk het weer te willen proberen in onze streken. De neerslagkansen nemen dan weer af en de temperaturen zullen dalen naar meer normalere waarden voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wederom grijs en kil

Gisteren was het wederom een grijze, kille novemberdag in een groot deel van het land, alleen in het noorden kwam de zon weer eens tevoorschijn en meteen goed ook met 5-6 uur zonneschijn.

De zon scheen dit jaar al meer dan 2000 uur, de laatste dagen heeft ze het moeilijk. Toch zal het record van 2021,7 uur zon op meetpunt De Bilt worden verbroken. We hebben daarvoor nog maar 18,4 uur nodig de komende 34 dagen, ofwel slechts een half uurtje per dag..

De temperatuur steeg gisteren naar 3 tot 7° met in Nieuw Beerta 3,3 en in Hoogeveen 3,4°. Vlissingen was het ‘warmst’ met 6,8°. In België werd het 2 tot ruim 7 met op de Mont Rigi 1,9 en in Koksijde 7,7°.

In het midden en zuiden van het land was het wederom grijs en bewolkt. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook bij Trijntje van den Berg in Barendrecht was het weer een grijze dag
Bij Suzanne Vermulm was het ook weer grijs en bewolkt
Bij Rob de Graaf uit Steenwijk verschenen er opklaringen.
Uiteindelijk kwam de zon nog tevoorschijn bij Rob de Graaf.

Bewolkt en af en toe wat regen

We krijgen op deze woensdag te maken met de passage van een warmtefront. Het is dan ook bewolkt en vanuit het zuidwesten valt er af en toe wat lichte regen en motregen. In het noordoosten is het aanvankelijk nog droog. Veel regen wordt er overigens niet verwacht met tot vanavond hooguit 5 millimeter in het zuidwesten. Verder naar het noordoosten is het minder.

De wind waait uit het zuidoosten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur loopt langzaam op met aanvankelijk nog lichte vorst in het noordoosten en al een graad of 6-7 in het zuidwesten.

Rond het middaguur liggen de temperaturen van noordoost naar zuidwest tussen de 3 en 8°, aan het begin van de avond is het 4 tot 10°. Uiteindelijk zullen de maxima, later vanavond, uitkomen tussen de 7° in het noordoosten en 11 in de zuidwestelijke helft van het land.

Vanavond is het aanvankelijk op de meeste plaatsen zo goed als droog, komende nacht gaat het weer regenen. De temperaturen blijven uitkomen tussen de 8 en 11° en er waait een matige tot krachtige en aan zee en op de Wadden soms een harde zuidenwind.

Bewolkt en af en toe regen

Ook morgen overheerst de bewolking en valt er af en toe wat lichte regen en motregen, maar het wordt zeker geen verregende dag. De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5, en krachtig tot hard aan zee en rondom de Wadden, windkracht 6 tot 7.

De temperatuur zal overal de dubbele cijfers noteren met kwikstanden tussen de 10 en 12°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag. Bron: meteologix.com

Wisselvallig en zacht

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt met af en toe wat lichte (mot)regen, maar vrijdag overdag ziet het weerbeeld er helemaal niet verkeerd uit. In een wisselvallige periode hebben we soms ook een hele aardige dag ertussen zitten en de laatste dag van november lijkt zo’n dag te worden.

De zon zal geregeld schijnen en het blijft op de meeste plaatsen droog. Alleen in de kustgebieden zijn later op de dag enkele buien mogelijk, want op hoogte trekt een gebied met koude lucht over onze streken met temperaturen op het 500 hPa-vlak van -28°. De temperatuur stijgt op leefniveau naar 10 tot 12°.

tot en met zondagavond wordt er in het westen van het land zo’n 25 tot 30 millimeter verwacht. Bron: meteologix.com

Na een nacht met flinke opklaringen en temperaturen van een graad of 4-5, starten we het weekend zaterdag droog met in de ochtend wellicht ook nog wat zon. Gaandeweg de dag neemt de bewolking toe en aan het eind van de middag gaat het vanuit het westen regenen. De zuidenwind neemt weer in kracht toe en de temperatuur is wat lager en stijgt naar 8-9°.

Zondag lijkt een kletsnatte dag te worden met geruime tijd regen met een depressiekern precies over onze streken. De temperatuur wordt weer hoger en stijgt naar 9 tot 11°.

Later volgende week verschijnt er weer hogedruk boven onze streken. Bron: meteologix.com

Na het weekend is het aanvankelijk nog uitermate wisselvallig en zacht met temperaturen tussen de 10 en 12, in het zuiden wellicht 13°. Pas na Sinterklaas lijkt hogedruk weer een poging te wagen om zich in onze streken te positioneren. In dat geval zullen de neerslagkansen later volgende week weer afnemen en gaan de temperaturen ook weer omlaag naar meer normalere waarden voor de tijd van het jaar.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. De temperatuur loopt aanvankelijk op naar een graad of 10-11. Zaterdag is het kwik tijdelijk wat lager, maar daarna wordt het nog een stuk zachter met op dinsdag temperaturen van 13-14°. Vanaf volgende week woensdag gaat het kwik omlaag…

In het noordoosten van het land kwam het gisternacht nog tot lichte vorst. Jannes Wiersema maakte de foto.
Na een fraaie dag ging de zon in Groningen ook fraai onder. Ook deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag tot morgen voor een vers weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 725 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer