Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een wat grijze maar rustige dinsdag krijgen we vanaf vandaag te maken met een koeler en meer wisselvallig weertype. Vandaag trekt een regengebied van west naar oost, al zal de zon ook zeker te zien zijn. Dit regengebied is een startsein voor een periode met een wisselvallig weertype waarbij de wind naar westelijke tot noordwestelijke richting draait. Het lijkt erop dat we ook na het weekend het wisselvallig weertype behouden.

Deze mooie zonsopkomst werd gisteren vastgelegd door Jolanda Bakker
Mooie contrasten in deze foto van Hilligje Kooiker
De weerkaart van het KNMI voor vandaag: lagedrukgebieden boven de Noordzee brengen ons koufront met regen. Achter het koufront nieuwe buien, maar ook weer nieuwe storingen onderweg. Bron: KNMI

Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen bewolkt met uitzondering van het zuidoosten van Nederland en België. Hier schijnt in eerste instantie nog de zon waarna ook hier de bewolking toe zal nemen. In het noorden kan een lichte bui vallen, maar een strook met intensievere neerslag bereikt de westelijke kustgebieden al in de vroege ochtend. Dit regengebied, dat bij een koufront hoort, trekt gedurende de ochtend verder landinwaarts om ook na het middaguur de oostelijke helft van het land te bereiken.

Na het overtrekken van het regengebied wordt het weer even droog, maar ontstaan er ook weer nieuwe (lokaal stevige) buien. Halverwege de middag zullen er steeds meer opklaringen binnentrekken in de westelijke kustgebieden. Deze opklaringen verspreiden zich gedurende de avond verder landinwaarts waarbij er in het noorden nog wel een bui kan voorkomen.

De temperatuur doet vandaag wel een stapje terug: 16 tot 18 graden. Alleen in het zuidoosten kan het voordat de bewolking arriveert nog zo’n 20 tot 21 graden worden. Voor het regengebied uit komt de wind uit zuidwestelijke richting en is deze landinwaarts zwak tot matig van kracht (aan de kust windkracht 4-5 Bft). Bij het overtrekken van het regengebied trekt de wind even aan en draait deze steeds meer naar een westelijke richting. Daarnaast neemt de wind in de middag en avonduren in de kustgebieden aan tot windkracht 6 Bft met op de Waddeneilanden even windkracht 7 Bft.

Komende nacht zijn er opklaringen, maar trekken er ook een aantal buien vanuit het noordwesten het land op. De activiteit neemt naarmate ze landinwaarts trekken wat af. Het koelt uiteindelijk af naar 15 graden in de kustgebieden tot 11 graden in het zuidoosten.

Op een aantal plaatsen viel gisteren wat (mot)regen en dat levert in dit geval een regenboog op. Foto: Ton Wesselius

Ook donderdag trekken er buien vanuit het noordwesten over het land. De wind is gedraaid naar noordwestelijke richting en is landinwaarts zwak tot matig van kracht. In de kustgebieden is de wind wat sterker met windkracht 5 à 6 Bft. Naast de buien is er ook nog wel wat ruimte voor de zon. De maxima liggen donderdag tussen de 15 graden aan de kust en 17 tot 18 graden meer landinwaarts.

In de loop van de middag en avond komen er steeds meer opklaringen en trekken de buien weg. Daarnaast gaat de wind, met uitzondering van het noordelijke kustgebied, steeds meer liggen. Tijdens de opklaringen kan het lokaal behoorlijk afkoelen: 7 tot 9 graden. In de hogere delen van België is het met 4 à 5 graden nog wat koeler. Dankzij een aanlandige wind zal het in de regio’s aan zee en het IJsselmeer een stuk minder afkoelen dankzij het relatief warme water.

Weekend: wisselvallig

Vrijdag begint de dag met opklaringen, maar zal de bewolking ook weer toenemen als een nieuw regengebied onze kant op komt. Met maxima tussen de 17 en 21 graden is het een van de warmere dagen de komende periode.

De wind komt vrijdag eerst nog uit westelijke richting, maar draait na de passage van het regengebied steeds meer naar een noordelijke richting. Hierdoor zal zaterdag de wind uit een noordwestelijke tot noordelijke richting komen. In combinatie met buien blijft de temperatuur steken op zo’n 16 graden in de kustgebieden tot 18 graden in het midden. In het oostelijke grensgebied kan het nog 19 tot lokaal 20 graden worden.

Ook op zondag komen er nog wat buien voor, maar lijkt er wel wat minder neerslag te gaan vallen. Wel doet de temperatuur nog een stapje terug met maxima tussen de 16 en 18 graden.

De temperatuur kansen voor het midden van Nederland: vandaag nog maxima van boven de 20 graden, maar vanaf morgen nauwelijks meer. Ook na het weekend een grote kans op een koel weertype.
En bij dat koele weertype hoort ook een grote kans op neerslag.

Volgens de laatste modelberekeningen hoeven we voorlopig nog geen rekening te houden met een nazomer. Ook de nieuwe week lijkt ons een wisselvallig weerbeeld te gaan brengen. Voor nu een mooie dag en uiteraard blijf je op Alpenweerman.nl op de hoogte van het weer in de Alpen en Benelux!

Een grijs weertype kan ook prima foto’s opleveren. Foto: Martin Vye

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 371 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier