Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht

We krijgen weer een vleugje lente. Vooral morgen en zaterdag zal de thermometer lenteachtige waarden aangeven. Landinwaarts wordt het dan 15 tot 18 graden. Vanaf zondag draait de stroming naar noord en wordt het duidelijk kouder. Bovendien neemt in de loop van volgende week de wisselvalligheid toe en is lenteweer weer ver weg. April doet dus wat ie wil.

Op deze donderdag zorgt het hogedrukgebied Irmelin voor rustig lenteweer met nagenoeg geen wind. Verder zijn er vrij veel wolkenvelden en vanochtend komt lokaal nevel en mist voor. Uit die bewolking kan het lokaal wat spetteren, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. Soms schijnt ook even de zon en het aandeel zonneschijn neemt in de loop van de dag vanuit het zuiden geleidelijk toe. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 12 en 14 graden.

Vanavond hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Komende nacht ontstaat, in de westelijke helft van het land, op uitgebreide schaal nevel en mist. Bij weinig wind daalt de temperatuur naar 2 tot 5 graden.

De dag begon fraai bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen.
Ook bij Monique Bormans in Leiden kwam de zon er al bij bij zonsopkomst.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto bij het ochtendgloren in Stompwijk.

Weerpraatje

Onder de vleugels van het hogedrukgebied Irmelin is het deze dagen rustig weer met in de nacht en ochtend op uitgebreide schaal nevel en mist. In de middag zal de zon schijnen en vooral morgen en zaterdag is het daarbij ook lenteachtig warm.

Het hoog Irmelin trekt zaterdag naar het oosten weg en vanaf zondag komt er vanuit het westen een nieuw hoog onze kant op. Aan de oostflank daarvan wordt de wind bij ons noord en de temperaturen zullen gaan dalen. Later volgende week neemt de depressieactiviteit toe en daarmee ook de kans op regen. De temperaturen blijft ook dan onder de norm voor de tijd van het jaar.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren waren er wolkenvelden, maar de zon scheen ook en vooral in de noordwestelijke helft van het land was het behoorlijk zonnig met 8 tot 11 uur zonneschijn. Op een lokaal spetterbuitje na bleef het droog en het kwik steeg naar waarden tussen de 10 en 13 graden.

Maastricht noteerde 10,4 en Stavoren 10,9 graden. De toppers waren De Bilt 13,1, Heino 13,2 en Berkhout met 13,4 graden. In België lagen de maxima tussen de 8 en 12 graden met in Kleine Brogel 12,4 graden.

Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto in de omgeving van Zevenhuizen.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
Johan Klos maakte deze foto in Hoek van Holland.
Collega Ricardo de Vries maakte deze foto bij het Grevelingenmeer.
De hyacintenvelden staan inmiddels in bloei. Ton Wesselius maakte deze foto.

Morgen starten we grijs met nevel en mist. De grijzigheid houdt tot halverwege de ochtend aan, maar zeker morgenmiddag is het prima lenteweer met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 13-14 graden in de kustgebieden en op de Wadden en naar 15 tot 18 landinwaarts. De hoogste temperaturen worden in de zuidoostelijke helft van het land en in de Belgische Kempen gemeten.

Zaterdag nadert een zwak koufront en in de loop van de dag is er dan ook kans op wat lichte regen of een enkele bui. Geregeld schijnt ook de zon en bij een zwakke wind die draait van zuid naar west stijgt de temperatuur wederom naar 13-14 graden in de kustgebieden en naar 15 tot 18 elders in de Lage Landen.

De verwachte weerkaart voor zondag. Aan de oostflank van een nieuw hoog wordt met een noordelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Bron: wetterzentrale.de

Na de passage van het zwakke koufront is het zondag in polaire lucht duidelijk minder warm. Het wordt maximaal 10 tot 13 graden en er waait een matige en aan zee vrij krachtige noord tot noordoostenwind. Het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van zon en wolkenvelden en het blijft droog.

De depressieactiviteit neemt halverwege volgende week toe. Bron: wetterzentrale.de

Volgende week is het vrij koud met temperaturen die veelal liggen tussen de 8 en 10 gaden en in de nacht liggen de minima vooral landinwaarts rond of onder nul. Maandag is het nog droog door hogedrukinvloeden, maar vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen toe als depressies het roer gaan overnemen in onze streken.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het tot en met zaterdag lenteachtig warm is. Vanaf zondag gaat het kwik flink omlaag en ligt dan een groot aantal dagen rond of onder de 10 graden. In de loop van de week loopt het kwik heel langzaam weer wat op. Ook de koude nachten volgende week vallen op.

De natuur loopt uit. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 438 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier