Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De (meteorologische) zomer van 2019 kon niet zomerser beginnen. Zaterdag kon de eerste officiële zomerse dag worden genoteerd en gisteren volgde gelijk de eerste officiële tropische dag. De warmte is echter van korte duur, want vandaag is het weer een tiental graden koeler. 

De tropische zondag begon fraai met dit kleurenspektakel. Ton Wesselius maakte de foto.

Jolanda Bakker maakte deze foto gisterochtend. Er was veel sluierbewolking zichtbaar.

Ton Wesselius maakte ook deze foto.

Eerst even terug naar het afgelopen weekend. Zaterdag werd de eerste officiële zomerse dag van het jaar genoteerd. Op het hoofdstation in De Bilt (graadmeter) werd het uiteindelijk 25,7 graden. Landelijk werd al eerder een zomerse dag in de boeken geschreven en wel op Goede Vrijdag 19 april. Het werd toen in Arcen 25,9 graden. Ook met de Paasdagen werd op veel plaatsen de zomerse grens van 25 graden overschreden, maar dus niet in De Bilt.

Gisteren kon gelijk ook de eerste tropische dag van het jaar worden genoteerd. Het werd in De Bilt 30,4 graden. De absolute topper was Volkel met 32,9 graden. Op menig KNMI meetpunt werd het datumrecord voor 2 juni scherper gesteld.

Kring om de zon, water in de ton. Het ging weer op, nadat Albert Thibaudier deze halo zag.

Deze fraaie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Alfons Hoek maakte deze foto in Dongen.

Gisteravond kwam het in het westen tot enkele buien. De foto werd gemaakt door Monique Bormans.

Ikzelf maakte deze foto.

Maurice Vroegrijk maakte gisteravond deze prachtige foto vanuit Roosendaal richting Zeeland.

Op deze maandag is van hitte geen sprake meer. Gisteravond en afgelopen nacht trokken lokaal enkele regen- en onweersbuien over het land en vandaag krijgen we te maken met de passage van een koufront. Het is dan ook aanvankelijk bewolkt met kans op wat lichte regen.

Vanmiddag wordt het in het westen weer droog en klaart het op en deze opklaringen breiden zich later vandaag verder over het land uit. In het oosten en zuidoosten is vanmiddag nog kans op een bui en daarbij is ook onweer mogelijk.

De temperatuur is duidelijk lager en stijgt naar 18-19 graden in het westen en noordwesten en naar 20-21 graden in het midden van het land. Langs de oostgrens kan het nog 22-23 graden worden. De wind waait uit het westen en is zwak tot matig van kracht.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar 9-13 graden.

Morgen beginnen we de dag vrij zonnig. Geleidelijk neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en uiteindelijk volgen enkele buien. Bij die buien is onweer mogelijk en lokaal ook veel regenwater in korte tijd.

De temperatuur is weer duidelijk hoger en stijgt naar 21-23 graden in de kustprovincies en naar 24-26 graden elders met de hoogste temperaturen in het zuidoosten.

Woensdag lijkt een regenachtige dag te worden. Het is bewolkt en in de ochtend trekt een gebied met regen vanuit het zuiden naar het noorden. Later op de dag volgen nog enkele stevige buien en landinwaarts is daarbij weer onweer mogelijk.

De temperatuur stijgt naar 19-20 graden in de westelijke helft, naar 21-22 graden in het midden en naar 23-24 graden in de oostelijke helft van het land.

De temperatuur stijgt morgen weer naar waarden boven de 20 graden. Daarna is de kans op temperturen onder de 20 graden groot. Vrijdag en mogelijk ook tijdens de Pinksterdagen zitten we waarschijnlijk aan de bovenkant van die 20 graden.

De rest van de week blijft het wisselvallig zomerweer met dagelijks kans op buien. De zon schijnt ook geregeld en het wordt 18-23 graden met de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten.

Ook in het Pinksterweekend blijft het wisselvallig met buien, maar ook met zonneschijn. Aan de temperatuur verandert waarschijnlijk niets. 

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende week behoorlijk schommelt. Gemiddeld gezien ligt het kwik rond de 20 graden, dan weer erboven en dan weer eronder. 

Tropische temperaturen en drukte op het water. Ton Wesselius maakte de foto.

Ook op de stranden was het goed toeven. Aad Hogenboom maakte deze foto.

Ook de schapen zochten de verkoeling op. Jannes Wiersema maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 507 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier