klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weerbericht vandaag

We krijgen de komende dagen te maken met een rustig weertype. De dag begint vandaag wel op de meeste plaatsen overwegend bewolkt en kan er op een aantal plaatsen mist voorkomen. In de zuidoostelijke helft is er ook ruimte voor opklaringen. Uit de dikkere bewolking valt in het noorden en de kustregio’s af en toe wat lichte (mot)regen. De hoeveelheid neerslag mag geen betekenis hebben, zeker niet vergeleken met de afgelopen twee weken.

Gedurende de ochtend zal de bewolking ook meer landinwaarts de overhand krijgen en kan de mist op sommige plaatsen hardnekkig zijn. Meer landinwaarts is er dan ook kans op een lichte regenbui of wat motregen. Op de Wadden en het noordelijke kustgebied wordt het 9 tot 10 graden. Meer landinwaarts wordt het tussen de 12 en 14 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is landinwaarts zwak tot aan de kust matig van kracht. In de ochtend trekt de wind in het noordwesten heel even aan tot windkracht 5-6 Bft.

In de loop van de middag en vroege avond breekt het wolkendek op diverse plaatsen open en gaat de wind afnemen. Wel komt er lokaal nog een lichte bui voor. In de rest van de Lage Landen blijft het overwegend bewolkt. Daarnaast is er komende avond en nacht op veel plaatsen kans op mist. De temperaturen zakken naar zo’n 4 graden in het zuidoosten tot 8 graden in de kustgebieden. In het uiterste zuidoosten van Nederland in de hogere delen van België dalen de temperaturen aan de grond tot rond of iets onder het vriespunt.

Morgen begint de dag regionaal nog met mist, maar komt er ook meer ruimte voor de zon. De temperaturen lopen op naar zo’n 10 tot 16 graden.

De dag begon gisteren op veel plaatsen met vorst aan de grond en op neushoogte. Foto: Ton Wesselius
Veel mensen moesten de ruiten krabben in de vroege ochtend. Foto: Alber Thibaudier
Volop ruimte voor de zon bij het Aekingerzand (grensgebied Friesland en Drenthe) gisteren. Foto: Rob de Graaf
Iets zuidelijker was er wat meer bewolking zoals hier bij Rijsoord. Foto: Trijntje vd Berg
De foto bij de kleine Rijnstrangen werd gisterenochtend gemaakt door Inge.
Suzanne Vermulm maakt deze foto gisteren.
Het lenteweer komt weer terug! Foto: Jolanda Bakker

Weerpraatje

We hebben te maken met een uitloper van het Azorenhoog en twee verzwakte warmtefronten. De uitloper van het Azorenhoog zorgt ervoor dat we in een rustig weertype zitten met een zuidwestelijke wind. De warmtefronten zorgen juist voor bewolking en de aanvoer van vochtige lucht. Hierdoor valt er vandaag hier en daar wat lichte (mot)regen en ontstaat er komende nacht op veel plaatsen mist als de wind gaat liggen.

Weerkaart (KNMI) voor vandaag. Een hogedrukgebied beweegt richting onze regio. Wel trekken er nog twee verzwakte warmtefronten over welke voor bewolking en lichte (mot)regen zorgen. Bron: KNMI

Donderdag verschuift het Azorgenhoog richting Centraal-Europa. De wind zal hierdoor ook langzaam gaan draaien van zuidwestelijke naar een meer zuidelijke richting. Hierdoor komt er met name op vrijdag weer meer ruimte voor opklaringen. Vanaf vandaag tot en met vrijdag lopen de temperaturen steeds iets verder op met maxima tussen de 10 en 16 graden. Dankzij de relatief koude zee is het in de kustgebieden nog wel wat frisser dan meer landinwaarts.

De kern van het hogedrukgebied verplaatst zich tijdens het weekend verder richting Oost-Europa en vinden we een nieuw hogedrukgebied boven de Azoren. Hierdoor bevinden we ons in de Lage Landen tussen twee hogedrukgebieden in. Het gevolg is dat hierdoor de neerslagkansen op zaterdag en zondag wat toenemen als een verzwakt koufront onze regio weet te bereiken. Om grote neerslaghoeveelheden zal het niet gaan. Vanzelfsprekend is er dan ook minder ruimte voor de zon als dit front overtrekt. Maar de verwachting is dat achter dit front er weer ruimte voor de zon komt. Afhankelijk van de timing, welke nu nog onzeker is, krijgen we met wat geluk de zon gewoon te zien in het weekend.

De temperaturen en de bijbehorende kans voor Midden-Nederland (volgens GFS). Donderdag t/m zaterdag maxima rond of boven de 15 graden. Na het weekend duidelijk wat koeler met maxima tussen de 10 en 15 graden.
Voor Midden-Nederland zijn er kleine kansen op neerslag. Morgen zo’n 40% voor 0.1-1mm neerslag op het verzwakte warmtefront. Het verzwakte koufront laat in het weekend de neerslagkansen weer iets stijgen, maar om grote kansen en hoeveelheden gaat het vooralsnog niet.

Naast het koufront beweegt ook het hogedrukgebied boven de Azoren weer onze kant op. Maar voor het zover is weet een lagedrukgebied via de oostelijke flank van het hogedrukgebied via Scandinavië richting Oost-Europa te trekken. Samen met een westelijke tot noordwestelijke stroming zal dit weekend en het begin van komende week wat koeler verlopen dan de dagen voorafgaand aan het weekend. Maar doordat het hogedrukgebied bij ons in de buurt blijft zijn blijft het rustig en overwegend droog lenteweer.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen neemt Rico het weerpraatje weer op zich. Voor nu een fijne dag!

Johan Klos maakte deze fraaie foto gisteren bij de Alblasserwaard.

Praat gerust verder mee op het forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 381 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer