Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een hogedrukgebied trekt vanaf zuidwest Ierland via België naar Oost Europa en zorgt deze week voor rustig maar fris weer in de Benelux. De verschillen zijn na vandaag wat temperatuur betreft vrij groot. In hoog België en het zuidoosten vriest het ’s nachts uitgebreid en is het overdag ook fris met temperaturen rond of iets boven het vriespunt. Meer naar het noordwesten staat na vandaag een zuidwesten wind. Daardoor komt de temperatuur daar ’s nachts niet onder nul en is het overdag rond 8°. Vandaag en morgen is er een enkele bui mogelijk. Daarna is het enkele dagen droog.

Winters plaatje. Joyce Derksen
Prachtige winterochtend. Foto Natasha Struik
Prachtig winterweer met sluierbewolking. Foto Ton Wesselius

Zondag begon de dag in bijna het hele land met lichte vorst. Alleen in het zuidwesten heeft het niet gevroren. De minimum temperatuur lag tussen -4,8° in hoog België, -4,1° in oost Nederland en 2,8° in Zeeland. Het was nevelig en vooral in Noord Holland en Flevoland kwam dichte mist voor. In de loop van de dag waren er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. Op enkele plaatsen bleef het mistig. In het noordelijk kustgebied dreven enkele buitjes vanaf de Noordzee over. Boven België en het zuiden van Nederland was meer bewolking maar bleef het droog. De wind was in het noorden veranderlijk en kwam elders voornamelijk uit het noordoosten en was zwak tot matig, 1 tot 3 Bft. in Zeeland later op de dag 4 Bft. De temperatuur lag rond +1° waar het mistig bleef en rond 5° elders.

Afgelopen nacht waren er wolkenvelden en opklaringen en vooral in het noorden en westen enkele buien. In het zuidoosten kwam plaatselijk mist voor. Daar ook lichte vorst terwijl het in het uiterste noorden rond 5° bleef. De wind draaide van noordoost naar west tot noordwest en was zwak, 2 Bft, later matig tot vrij krachtig 3 tot 5 Bft. Tegen de ochtend liep de temperatuur in het noordwesten op.

Bewolkt met af en toe een opklaring. Foto Trijntje v.d. Berg
Mist en rijp. Foto Joyce Derksen
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een hogedrukgebied ligt te westen van de Benelux. Dit zorgt voor rustig weer. De wind draait van noordoost naar noordwest. Daardoor wordt het iets zachter.

In het noordoosten en zuiden van het land is het vanochtend door regen in combinatie met temperaturen rond het vriespunt plaatselijk erg glad!

Vandaag begint de dag in het zuidoosten met mist en nevel. In het midden en noorden is het wisselend bewolkt. Een zwak front dat van noord naar zuid over de Benelux trekt, veroorzaakt vanochtend enkele buien. Vanmiddag wordt het droog en zijn er opklaringen. De wind is eerst zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., later aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig 5 Bft. uit het noordwesten. De temperatuur ligt vanmiddag iets boven 0 in hoog België, rond 5° in het oosten en ongeveer 9° vlak aan zee.

Vanavond klaart het verder op. Alleen in het noordoosten is wat meer bewolking aanwezig behorend bij een zwak front boven Scandinavië. Het blijft vrijwel droog. In het noordwesten is een kleine kans op een buitje. De wind neemt af naar zwak tot matig, 1 tot 3 Bft. en komt uit het westen. De temperatuur daalt in hoog België en het zuidoosten naar enkele graden onder het vriespunt. Elders ligt de temperatuur tussen 1° en 5°. Alleen vlak aan zee is het duidelijk minder fris.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Het hogedrukgebied trekt langzaam naar het zuidoosten. De as van het hogedrukgebied ligt net ten zuiden van de Benelux. Daardoor draait de wind naar het westen tot zuidwesten.

Morgen is er in de ochtend in het binnenland kans op nevel en mist. De temperatuur ligt in het zuidoosten iets onder het vriespunt. Daar kan het plaatselijk glad zijn. Elders is het tussen 2 en 7 graden. In het midden en noorden is de wind matig uit het zuidwesten, 3 of 4 Bft. In het zuiden is de wind zwak en veranderlijk. Morgenmiddag zijn er vrij grote temperatuurverschillen. Het is rond het vriespunt in hoog België, ongeveer 2° in het zuidoosten en rond 9° in het noordwesten. Er zijn flinke perioden met zon maar in het noorden ook wolkenvelden. Het blijft overal droog.

De nacht naar woensdag zijn er brede opklaringen en kan het in de zuidoostelijke helft van de Benelux afkoelen tot enkele graden onder nul. Meer naar het westen en noordwesten wat hogere minimum temperaturen; tussen 2 en 5 graden. Vlak aan zee rond 8 graden. De wind draait naar het zuiden tot zuidoosten en is zwak tot matig, 2 of 3 Bft.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Het hogedrukgebied trekt verder naar het zuidoosten maar blijft invloed houden op het weer in de Benelux. De wind komt uit zuid tot zuidoost en voert drogere maar ook frissere lucht aan.

Overmorgen en ook op Sinterklaasdag blijft het droog en rustig weer. Wel daalt de temperatuur iets. Overdag is het tussen 2 en 7 graden, ’s nachts vriest het in het binnenland enkele graden. De wind is woensdag zwak of matig uit zuidoost tot zuid, 1 tot 3 Bft. Later op donderdag draait de wind naar het zuidwesten en neemt iets toe, 3 tot 4 Bft.

Ook pakjesavond is het droog. Wel neemt de wind vooral in het westen en noordwesten toe tot vrij krachtig, 5 Bft., uit het zuidwesten. De temperatuur daalt tot net boven 0 in het zuidoosten en tot ongeveer 7° vlak aan zee. Alleen in hoog België vriest het licht.

Verwachte drukverdeling voor zaterdag 7 december 2019. Bron: ECMWF

Het hogedrukgebied is weggetrokken naar het zuidoosten. De Benelux komt onder invloed van lagedrukgebieden die met de straalstroom vanaf het noorden van de Atlantische Oceaan richting Scandinavië trekken. 

Vrijdag en komend weekend gaan lagedrukgebieden het weer in de Benelux bepalen. Deze trekken met de straalstroom over het noorden van de Noordzee. De fronten van de lagedrukgebieden zorgen voor een aantal dagen wisselvallig en vrij zacht weer. Daarbij kan het af en toe flink waaien.

De kans op neerslag is tot en met pakjesavond klein. Daarna neemt de kans op regen toe.

Tot en met Sinterklaas is de kans op lage temperaturen voor deze tijd van het jaar (normaal ongeveer 8°) groot. Daarna neemt de kans op hogere temperaturen, en dus zacht weer, toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat ook tot en met Sinterklaas vrij lage temperaturen zien. Daarna een duidelijke stijging. Vanaf volgend weekend lijkt het weer minder zacht te worden maar lopen de lijntjes uiteen, dus neemt de onzekerheid toe. Bron: Meteologix

Lees morgen wat het weer na Sinterklaas wordt op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een hele fijne dag gewenst!

Prachtige start van de meteorologische winter. Foto Ton Wesselius

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

De weerkalender 2020 is klaar! Bestel nu een exemplaar voor de Alpen en/of de Benelux. In de voorinschrijving dit weekend is de prijs 12,99 euro. Vanaf volgende week betaal je 14,99 euro.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 620 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer