Advertentie 

Een hogedrukgebied trekt vanaf zuidwest Ierland via België naar Oost Europa en zorgt deze week voor rustig maar fris weer in de Benelux. De verschillen zijn na vandaag wat temperatuur betreft vrij groot. In hoog België en het zuidoosten vriest het ’s nachts uitgebreid en is het overdag ook fris met temperaturen rond of iets boven het vriespunt. Meer naar het noordwesten staat na vandaag een zuidwesten wind. Daardoor komt de temperatuur daar ’s nachts niet onder nul en is het overdag rond 8°. Vandaag en morgen is er een enkele bui mogelijk. Daarna is het enkele dagen droog.

Winters plaatje. Joyce Derksen
Prachtige winterochtend. Foto Natasha Struik
Prachtig winterweer met sluierbewolking. Foto Ton Wesselius

Zondag begon de dag in bijna het hele land met lichte vorst. Alleen in het zuidwesten heeft het niet gevroren. De minimum temperatuur lag tussen -4,8° in hoog België, -4,1° in oost Nederland en 2,8° in Zeeland. Het was nevelig en vooral in Noord Holland en Flevoland kwam dichte mist voor. In de loop van de dag waren er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. Op enkele plaatsen bleef het mistig. In het noordelijk kustgebied dreven enkele buitjes vanaf de Noordzee over. Boven België en het zuiden van Nederland was meer bewolking maar bleef het droog. De wind was in het noorden veranderlijk en kwam elders voornamelijk uit het noordoosten en was zwak tot matig, 1 tot 3 Bft. in Zeeland later op de dag 4 Bft. De temperatuur lag rond +1° waar het mistig bleef en rond 5° elders.

Afgelopen nacht waren er wolkenvelden en opklaringen en vooral in het noorden en westen enkele buien. In het zuidoosten kwam plaatselijk mist voor. Daar ook lichte vorst terwijl het in het uiterste noorden rond 5° bleef. De wind draaide van noordoost naar west tot noordwest en was zwak, 2 Bft, later matig tot vrij krachtig 3 tot 5 Bft. Tegen de ochtend liep de temperatuur in het noordwesten op.

Bewolkt met af en toe een opklaring. Foto Trijntje v.d. Berg
Mist en rijp. Foto Joyce Derksen
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een hogedrukgebied ligt te westen van de Benelux. Dit zorgt voor rustig weer. De wind draait van noordoost naar noordwest. Daardoor wordt het iets zachter.

In het noordoosten en zuiden van het land is het vanochtend door regen in combinatie met temperaturen rond het vriespunt plaatselijk erg glad!

Vandaag begint de dag in het zuidoosten met mist en nevel. In het midden en noorden is het wisselend bewolkt. Een zwak front dat van noord naar zuid over de Benelux trekt, veroorzaakt vanochtend enkele buien. Vanmiddag wordt het droog en zijn er opklaringen. De wind is eerst zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., later aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig 5 Bft. uit het noordwesten. De temperatuur ligt vanmiddag iets boven 0 in hoog België, rond 5° in het oosten en ongeveer 9° vlak aan zee.

Vanavond klaart het verder op. Alleen in het noordoosten is wat meer bewolking aanwezig behorend bij een zwak front boven Scandinavië. Het blijft vrijwel droog. In het noordwesten is een kleine kans op een buitje. De wind neemt af naar zwak tot matig, 1 tot 3 Bft. en komt uit het westen. De temperatuur daalt in hoog België en het zuidoosten naar enkele graden onder het vriespunt. Elders ligt de temperatuur tussen 1° en 5°. Alleen vlak aan zee is het duidelijk minder fris.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Het hogedrukgebied trekt langzaam naar het zuidoosten. De as van het hogedrukgebied ligt net ten zuiden van de Benelux. Daardoor draait de wind naar het westen tot zuidwesten.

Morgen is er in de ochtend in het binnenland kans op nevel en mist. De temperatuur ligt in het zuidoosten iets onder het vriespunt. Daar kan het plaatselijk glad zijn. Elders is het tussen 2 en 7 graden. In het midden en noorden is de wind matig uit het zuidwesten, 3 of 4 Bft. In het zuiden is de wind zwak en veranderlijk. Morgenmiddag zijn er vrij grote temperatuurverschillen. Het is rond het vriespunt in hoog België, ongeveer 2° in het zuidoosten en rond 9° in het noordwesten. Er zijn flinke perioden met zon maar in het noorden ook wolkenvelden. Het blijft overal droog.

De nacht naar woensdag zijn er brede opklaringen en kan het in de zuidoostelijke helft van de Benelux afkoelen tot enkele graden onder nul. Meer naar het westen en noordwesten wat hogere minimum temperaturen; tussen 2 en 5 graden. Vlak aan zee rond 8 graden. De wind draait naar het zuiden tot zuidoosten en is zwak tot matig, 2 of 3 Bft.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Het hogedrukgebied trekt verder naar het zuidoosten maar blijft invloed houden op het weer in de Benelux. De wind komt uit zuid tot zuidoost en voert drogere maar ook frissere lucht aan.

Overmorgen en ook op Sinterklaasdag blijft het droog en rustig weer. Wel daalt de temperatuur iets. Overdag is het tussen 2 en 7 graden, ’s nachts vriest het in het binnenland enkele graden. De wind is woensdag zwak of matig uit zuidoost tot zuid, 1 tot 3 Bft. Later op donderdag draait de wind naar het zuidwesten en neemt iets toe, 3 tot 4 Bft.

Ook pakjesavond is het droog. Wel neemt de wind vooral in het westen en noordwesten toe tot vrij krachtig, 5 Bft., uit het zuidwesten. De temperatuur daalt tot net boven 0 in het zuidoosten en tot ongeveer 7° vlak aan zee. Alleen in hoog België vriest het licht.

Verwachte drukverdeling voor zaterdag 7 december 2019. Bron: ECMWF

Het hogedrukgebied is weggetrokken naar het zuidoosten. De Benelux komt onder invloed van lagedrukgebieden die met de straalstroom vanaf het noorden van de Atlantische Oceaan richting Scandinavië trekken. 

Vrijdag en komend weekend gaan lagedrukgebieden het weer in de Benelux bepalen. Deze trekken met de straalstroom over het noorden van de Noordzee. De fronten van de lagedrukgebieden zorgen voor een aantal dagen wisselvallig en vrij zacht weer. Daarbij kan het af en toe flink waaien.

De kans op neerslag is tot en met pakjesavond klein. Daarna neemt de kans op regen toe.

Tot en met Sinterklaas is de kans op lage temperaturen voor deze tijd van het jaar (normaal ongeveer 8°) groot. Daarna neemt de kans op hogere temperaturen, en dus zacht weer, toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat ook tot en met Sinterklaas vrij lage temperaturen zien. Daarna een duidelijke stijging. Vanaf volgend weekend lijkt het weer minder zacht te worden maar lopen de lijntjes uiteen, dus neemt de onzekerheid toe. Bron: Meteologix

Lees morgen wat het weer na Sinterklaas wordt op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een hele fijne dag gewenst!

Prachtige start van de meteorologische winter. Foto Ton Wesselius

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

De weerkalender 2020 is klaar! Bestel nu een exemplaar voor de Alpen en/of de Benelux. In de voorinschrijving dit weekend is de prijs 12,99 euro. Vanaf volgende week betaal je 14,99 euro.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 662 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier