Advertentie 

Algemene situatie:
Een stevig hogedrukgebied boven West- en Centraal-Europa zorgt ervoor dat we momenteel te maken hebben met een erg rustig weertype en een zuidwestelijke tot westelijke aanvoer. Dit hogedrukgebied blijft de komende dagen in de buurt, maar zwakt wel wat af en zakt iets weg richting het zuidoosten. Tegen het weekend krijgt het hogedrukgebied van het zuidwesten uit echter weer een nieuwe impuls. Samenvattend kunnen we stellen dat we voor langere tijd met een periode van (meest) droog en rustig weer te maken hebben.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: vrij veel zon
Gisteren was het op de meeste plekken erg zonnig, alleen in het zuiden van Nederland en in België bleef het op veel plekken vrij bewolkt. In de middag trokken er vanuit het noorden meer wolkenvelden de Lage Landen binnen en in het noorden viel lokaal een buitje. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 6 graden in het (noord)oosten van Nederland tot 11 graden in het zuiden van België.

Rob de Graaf maakte een foto van de prachtige zonsopkomst.
Bij Jannes Wiersema trok gisteren een buitje over.

Afgelopen nacht klaarde het in het zuiden op, maar werd het in het noorden juist bewolkter. Hier viel lokaal een spatje regen. In het zuidoosten vroor het licht, in het noorden bleef het ruim boven het vriespunt.

Hilligje Kooiker legde deze zonsondergang vast bij het Staphorster veld.
Deze foto werd ingestuurd door Aldo. Ook deze was tijdends de zonsondergang gemaakt.

Vandaag: wolkenvelden en zon
Vandaag is het weerbeeld vergelijkbaar met gisteren: wolkenvelden en zonneschijn wisselen elkaar af. In het noorden is het echter wat bewolkter dan gisteren, terwijl in het zuiden de zon vaker te zien is. Het blijft overwegend droog, hoewel in de noordelijke helft een enkele spat regen niet helemaal uitgesloten is. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 2 graden in de Ardennen tot 8 graden aan de noordwestkust. Er staat een zwakke zuidwestelijke tot westelijke wind, aan de noordkust en boven de Wadden soms ook matig. 

Komende nacht gaat het in België en het zuidoostelijke deel van Nederland op de meeste plekken weer licht vriezen. In de noordelijke helft van Nederland is het meer bewolkt en valt er lokaal wat motregen. Hier blijft het ook (ruim) boven het vriespunt.

Morgen, tweede kerstdag: meer bewolking
Morgen is de bewolking nadrukkelijker aanwezig en is er een stuk minder ruimte voor de zon. In (de noordelijke helft van) Nederland valt lokaal een spatje regen, maar over het algemeen blijft het overwegend droog. De temperatuur loopt op van 3 graden in de Ardennen tot 10 graden aan de noordwestkust van Nederland. De wind is zuid tot zuidwestelijk kracht 2 a 3 (op de Wadden en aan de noordwestkust mogelijk 4) beaufort.

Jolanda Bakker maakte deze kerstfoto.

Na kerst: zeker tot nieuwjaar overwegend stabiel weer
Zoals eerder genoemd blijft het zeker tot het weekend stabiel en droog weer onder de invloed van hogedruk. In het weekend neemt het hogedrukgebied heel even in kracht af, waardoor er tijdelijk een iets grotere kans op neerslag is. Voor nieuwjaar krijgt de hogedruk echter alweer een nieuwe impuls en zoals ook op de kaart hieronder te zien is, gaat oud & nieuw waarschijnlijk gepaard met een droog en stabiel weertype onder de invloed van deze hogedruk.

De weerkaart voor 1 januari, middernacht (de jaarswisseling). Een groot hogedukgebied ligt dichtbij in onze omgeving en de hogedruk probeert voorzichtig aan te punten richting Groenland. Bron: ECMWF/Wetterzentrale.

De modellen zijn eensgezind over de dominantie van hogedruk tot en met nieuwjaar, het enige waar de modellen nog niet over uit zijn is of de hogedruk verder naar het noorden kan uitbreiden (zoals het Amerikaanse GFS-model later in de run doet) of dat hogedruk meer boven Centraal/Zuid Europa blijft liggen (zoals vrijwel alle andere modellen doen). Gebeurt het eerste, dan draait de stroming naar noord/noordwest en wordt het weertype licht winters met kans op sneeuwbuien, gebeurt het tweede, dan blijft de winter uit de buurt. Vooralsnog gaan de meeste modellen voor het tweede scenario en zoals ook in de ECMWF pluim hieronder te zien is, gaan veruit de meeste leden voor zachter weer en lijkt deze kans op dit moment dus ook veruit het grootst.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Zeker tot het weekend droog, maar ook daarna zijn er maar weinig neerslagsignalen. Slechts in het weekend zijn er enkele neerslagpieken te zien.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Daar wil ik het voor vandaag bij laten. Fijne kerstdagen gewenst, bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen!

Op zoek naar een leuk cadeautje of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 821 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier