klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag krijgen we te maken met een koeler weertype met opnieuw diverse buien. De wind draait vanochtend naar een noordwestelijke richting waardoor het zo’n 13 tot 15 graden wordt. Dankzij het relatief warme zeewater en de dagelijkse gang ontstaan er verspreid over het land buien waarbij in de kustgebieden onweer mogelijk is. Ook de rest van de week behouden we dit wisselvallige weertype. Daarnaast zijn de restanten van orkaan Lorenzo onderweg. Deze trekt als een ‘gewoon lagedrukgebied’ aan het begin van het weekend langs of over onze regio. Wordt het weer een regenachtig weekend?

Na een grijze start van de dag waren er naast een aantal mooie wolkenluchten ook nog ‘blauwe stukken’ te zien. Foto: Ton Wesselius
Donkere luchten gisteren gefotografeerd door Jolanda Bakker

Vandaag begint de dag in het zuidoosten van Nederland en België bewolkt en regenachtig. In de rest van het land is er ruimte voor de zon, maar trekken er ook buien vanuit het noordwesten over. Deze buien worden gedurende de dag steeds actiever. In de kustgebieden is er ook een kans op onweer.

De wind komt uit noordwestelijke richting en neemt gedurende de dag steeds meer toe in kracht. In de kustgebieden en rondom het IJsselmeer wordt vanmiddag windkracht 6 Bft verwacht waarbij er tijdens een pittige bui windstoten tot 75-80 km/h voor kunnen komen.

Dankzij de buien en de noordwestelijke stroming wordt het vanmiddag 13 graden aan de kust tot 15 graden in het zuiden. Tussen de buien door is er nog wel ruimte voor de zon.

De weerkaart van het KNMI voor vandaag: Orkaan Lorenzo schuift vanuit het westen ‘in beeld’ en trekt richting Ierland. Bij ons een noordelijke tot noordwestelijke stroming met diverse buien. In het begin van het weekend trekken de restanten van Lorenzo onze kant op. Bron: KNMI
buien

Vanavond neemt de buienactiviteit op de meeste plaatsen af en gaat de wind afnemen. Met name in de kustgebieden komen er dan nog buien voor. Als de buien verder landinwaarts komen nemen ze in activiteit af. De minimum temperatuur ligt in de kustgebieden rond de 12 graden, in het midden rond de 8 graden en in het oosten en zuidoosten wat lager met 5 à 6 graden.

Restanten orkaan Lorenzo onderweg

Morgen hebben we in eerste instantie nog te maken met een aantal (stevige) buien. In de middag trekken de buien richting het oosten weg en wordt het tussen de 14 en 16 graden. De wind draait van een noordwestelijke naar westelijke richting en neemt af in kracht.

De weerkaart voor morgen: Lorenzo gaat richting Ierland (kerndruk 962 hPa) en wij krijgen tijdelijk te maken met een hogedrukgebied en afnemende wind.

Naast de buien is er ruimte voor de zon. In de avond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe. Deze bewolking hoort bij de afzwakkende orkaan Lorenzo die dan in de buurt van Ierland te vinden is. Lorenzo wordt vervolgens als een gewoon lagedrukgebied onze kant op gestuurd.

De exacte koers is nog enigszins onzeker, maar vrijdag trekt het eerste neerslaggebied van Lorenzo wel over ons heen. Daarnaast zal de wind weer even wat toe gaan nemen, maar als de restanten van Lorenzo overtrekken krijgen we niet te maken met een storm. Lorenzo is namelijk dusdanig afgezwakt dat het een ‘gewoon lagedrukgebied’ is geworden.

Weekend: afwachten of het helemaal droog blijft

Het lijkt erop dat zaterdag Lorenzo onze regio is gepasseerd en we te maken krijgen met de uitloper van een hogedrukgebied boven Scandinavië. De wind is aflandig en de neerslagkansen zijn laag. Wel zijn er nieuwe storingen onderweg vanaf de Atlantische Oceaan. Het lijkt erop dat het hogedrukgebied sterk genoeg is om de storingen voor even redelijk op afstand te houden. Of we het zondag droog gaan houden is even de vraag, maar de noordelijke helft heeft op dit moment de beste papieren.

De weerkaart voor vrijdag laat goed zien dat Lorenzo al flink is afgezwakt (kerndruk 992 hPa) maar wel onze kant op komt.
Zaterdag is Lorenzo verdwenen van de weerkaart en letten we vooral even op het hogedrukgebied boven Scandinavië.
Zondag wordt het even spannend of het hogedrukgebied sterk genoeg is om het lagedrukgebied boven Frankrijk op afstand te houden of niet.

Met temperaturen tussen de 13 en 15 graden is het iets koeler dan normaal voor de tijd van het jaar. Daarnaast kan er bij helder weer en weinig wind landinwaarts en in de hogere delen van België lokaal vorst aan de grond voorkomen.

De komende dagen zal zeker meer duidelijk worden wat Lorenzo ons gaat brengen en vooral ook het weekend. Voor nu een mooie dag! Wil je meer lezen over Lorenzo? Neem dan een kijkje op ons forum of de blog van Lars!

Deze fraaie vliegenzwam heeft het water van alle buien tijd mooi heeft opgevangen! Foto: Ton Wesselius

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 328 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer