klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag krijgen we te maken met een frisse en rustige herfstdag. Naast mist- en wolkenvelden is er ruimte voor de zon waarbij er in eerste instantie weinig wind staat. Vanaf vrijdag trekken er weer een aantal buien over, maar zullen er in het weekend ook droge perioden met zonneschijn zijn. De wind trekt vanaf vandaag wel wat aan waarbij de maxima over het algemeen onder of rond de 10 graden zullen liggen.

Gisteren trokken er een aantal buien over het land en samen met de zon leverde dat een aantal fraaie regenbogen op. Foto: Peter van Lindenburg (Loenen aan de Vecht)
Soms bereikte de neerslag de grond niet helemaal zoals op deze foto van Trijntje vd Berg.
Maar bij deze dubbele regenboog nabij Zevenhuizen wel! Foto: Jolanda Bakker
In de Ardennen lag gisteren nog een sneeuwdek van zo’n 10 centimeter. Webcambeeld Mont Rigi van het KMI.

Vandaag eerst mist, wolkenvelden en ruimte voor de zon

We zitten op dit moment in een wat rustiger vaarwater. De Lage Landen liggen tussen een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied boven Rusland in. De wind is hierdoor aflandig en storingen blijven even op afstand.

De weerkaart van het KNMI: we liggen tussen een hoge- en lagedrukgebied in waardoor we tijdelijk in een wat rustiger vaarwater zitten. Het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan komt wel langzaam onze kant op. Bron: KNMI

Vanochtend begint de dag op diverse plaatsen met mist en temperaturen onder het vriespunt. Elders is er ruimte voor de zon, al trekken in het zuidwesten wel wolkenvelden voer. De mist zal in de loop van de ochtend op de meeste plaatsen wel op gaan lossen waardoor er naast wat wolkenvelden ruimte voor de zon komt. Maar in het oosten en noorden kan deze hardnekkig blijven hangen tot laat in de middag.

Neerslag radar

Er staat weinig wind met een zwakke oostelijke tot zuidoostelijke wind. In het westelijke kustgebied trekt deze wel even wat aan in de middag. De middagtemperaturen liggen aan de kust rond de 8 graden terwijl het met 4 tot 6 graden in het (zuid)oosten wat frisser is. Onder een hardnekkig mistveld kan het zijn dat het niet veel warmer dan 2 à 3 graden wordt. In de hogere delen van België zoals de Ardennen wordt het zo’n 2 tot 3 graden waarbij het boven een sneeuwdek nog wat frisser zal zijn.

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en een aantal wolkenvelden. Er staat een zwakke oostelijke wind. Landinwaarts kan er op diverse plaatsen weer (grond)mist ontstaan en gaat het licht vriezen.

Met de vorst die eraan zit te komen is er kans op gladheid. Foto: Jolanda Bakker

Morgen blijft het in eerste instantie nog droog, maar nadert het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Hierdoor zal de wind gedurende de dag gaan toenemen en trekken wolkenvelden gedurende de ochtend vanuit het zuiden binnen. In de middag kan hier in België en het zuidwesten van Nederland wat lichte regen uit vallen.

De maxima liggen morgen tussen de 4 graden in het noorden tot zo’n 6 à 7 graden in het zuiden van Nederland en België. Wederom zal het in de hogere delen wat koeler zijn.

In de nacht naar vrijdag trekt uiteindelijk een regengebied vanuit het zuiden over de Lage Landen.

Gisteren was er ook veel ruimte voor de zon zoals hier in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema

Weekend: rustig weertype met wat neerslag

Vrijdag trekken er in eerste instantie nog een aantal buien over, maar wordt het uiteindelijk weer tijdelijk wat droger. De wind neemt wel steeds meer toe als het lagedrukgebied steeds meer dichterbij komt.

Zo trekt er in de avond en nacht naar zaterdag een nieuw neerslaggebied over vanuit het zuiden. Mogelijk dat het noordoosten het droog weet te houden. Zaterdag overdag en zondag lijkt de rust dan weer even terug te keren in de atmosfeer. Er komt weer wat ruimte voor de zon afgewisseld door wolkenvelden waarbij de wind ook weer wat gaat liggen.

Doordat de wind in het weekend uit een meer zuidwestelijke tot westelijke richting zal gaan waaien, krijgen we ook te maken met zachtere lucht. De middagtemperaturen zullen dan ook geleidelijk aan weer richting de 10 graden gaan.

De temperatuur kansen voor het midden van Nederland. Vanaf het weekend wat zachter met maxima rond of net boven de 10 graden.
Over het algemeen weinig neerslagkansen op 2 ‘pieken’ na op donderdagavond/vrijdag en zaterdag.

Dit was het weer voor vandaag, morgen weer een Alpen en Lage Landen weerbericht. Mocht je niet kunnen wachten? Kijk dan vooral eens op het forum!

Deze fraaie foto werd door Ton Wesselius gemaakt.
Martine Droogers wist deze mooie wolkenluchten gisteren vast te leggen vlakbij Gorichem.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 354 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer