klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie

We krijgen een aantal dagen winterweer aan de zuidflank van het Scandinavische hogedrukgebied Gotthard. Met een oost tot noordoostelijke stroming wordt steeds koudere lucht aangevoerd en vrijdag/zaterdag komt het kwik amper boven nul uit. In de nacht en ochtend gaat het sowieso licht en lokaal matig vriezen.

Helaas is het maar een aantal dagen winterweer, want vanaf zondag is het weer afgelopen. De stroming draait dan naar het zuiden en de temperaturen gaan weer (snel) omhoog. Ook op de lange termijn blijft het dan wisselvallig met temperaturen die waarschijnlijk weer uitkomen boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Geregeld zon, maar ook nog steeds enkele buien

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook nog steeds tot enkele buien en deze buien bleven verrassend lang doorgaan. Ze vielen ook in regio’s (westen) waar ik ze niet had verwacht. Zo zie je maar weer dat zelfs de korte termijn vaak onvoorspelbaar is in het weer… 😉

De temperatuur, die gisternacht in Herwijnen onderuit ging naar -0,4 en in Woensdrecht naar -0,1°, steeg gisteren naar 7 tot 9°. Maastricht noteerde 6,4 en Hupsel 7,0°. Vlissingen, Hoek van Holland en Rotterdam kwam uit op 9,0°. In België lagen de maxima tussen de 0,5 op de Mont Rigi en 9,0° in Koksijde.

De dag begon weer fraai. Monique Bormans maakte deze foto.
Debbie van Ooststroom maakte gisterochtend deze foto.
Er kwamen ook nog steeds buien voor en er werden ook weer regenbogen gespot. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De zon scheen ook weer eens flink. Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
Bij Jannes Wiersema was het prachtig weer met volop zon.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker. De spot aan voor een winterse periode.

Wolkenvelden, ook geregeld zon

De kern van het hogedrukgebied Gotthard ligt inmiddels boven Scandinavië en daardoor komt de stroming inmiddels uit het oosten. De temperaturen zijn vandaag dan ook duidelijk lager dan de afgelopen tijd. Het wordt vanmiddag maximaal 3-4° landinwaarts en nog 5 in het westen. In het zuidwesten en langs de Belgische kust kan het nog 6° worden, maar in de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet veel warmer dan 1-2° boven nul.

Het weerbeeld kenmerkt zich vandaag door wolkenvelden, maar de zon zal ook geregeld schijnen en het blijft droog. Aanvankelijk is er wel kans op nevel en mist. De oost tot noordoostenwind waait overigens zwak tot hooguit matig, windkracht 2 tot 3.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het gaat nagenoeg overal licht vriezen met temperaturen veelal rond de -1/-2°.

Weinig verandering

Morgen verandert er in grote lijnen weinig. Aan de zuidflank van het hogedrukgebied Gotthard wordt aanhoudend koude lucht naar onze streken gevoerd. De temperatuur loopt op naar maximaal 2-3° boven nul. In de hogere delen van België blijft het licht vriezen.

Er zijn wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon en het blijft overal droog.

De weerkaart voor vrijdag volgens het Britse UKMO. Een prachtig hoog boven Scandinavië met bij ons een oostelijke aanvoer van koude lucht. Bron: wetterzentrale.de

Een aantal dagen winterweer

Vrijdag en zaterdag worden de koudste dagen van deze winter tot nu toe. Bij bovenluchttemperaturen op het 850 hPa-vlak tussen de -5 en -10°, wordt het overdag op beide dagen maar rond of een fractie boven nul. In de nacht en ochtend gaat het sowieso licht tot matig vriezen. De zon schijnt daarbij geregeld en het blijft droog.

De verwachte weerkaart volgens ECMWF voor zondag. De stroming draait naar zuidwest en de temperaturen lopen weer op. Bron: wetterzentrale.de

Zondag trekt het hogedrukgebied naar het oosten weg en vanuit het westen nadert lagedruk. De stroming draait naar zuid en de temperaturen lopen vanuit het zuidwesten op. Bovendien neemt de kans op regen toe en mogelijk wordt de regen voorafgegaan door (smeltende) sneeuw.

Wat de temperaturen precies gaan doen moet nog worden afgewacht, want de diverse weermodellen verschillen nog met de snelheid van het oplopen van de temperatuur. Het Duitse en ook het Canadese weermodel laat het kwik pas in de avond langzaam oplopen, terwijl het Amerikaanse, het Australische en inmiddels ook het Europese weermodel dit al in de ochtend doet. Waarschijnlijk is het zondag van noordoost naar zuidwest zo’n 4 tot 8°, maar hier zit dus nog wat rek op.

De temperatuurpluim hieronder laat de verschillen op zondag mooi zien. Ook kunnen we zien dat het volgende week vrij zacht zal zijn, maar het Canadese weermodel denkt daar alweer anders over…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat mooi zien dat we een periode krijgen met winterweer. In de nacht en ochtend vriest het en vrijdag en zaterdag komt het kwik amper boven nul. Zondag gaat het kwik omhoog en volgende week is het dan weer vrij zacht. Het Canadese weermodel komt later volgende week weer met dalende temperaturen. Morgen maar weer kijken of ze dat nog steeds verwachten…

De neerslagpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De neerslagpluim laat zien dat het tot en met zaterdag droog blijft in het midden van het land. Daarna neemt de kans op regen duidelijk toe en eind volgende week is er alweer 24 tot 32 millimeter gevallen.

Herinneren we ons vorig jaar nog?? Jolanda Bakker maakte het verschil duidelijk
Ook Albert Thibaudier stuurde een foto in van een jaar geleden.

Dit was het weer voor deze woensdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.008 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer