Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

We krijgen een echte winterweek met elke nacht lichte tot matige vorst en de komende dagen ook wat sneeuw. Net als gisteren is er ook vandaag in het noorden en ook in het noordwesten van het land meer bewolking aanwezig. Uit die bewolking is zelfs wat lichte regen mogelijk met kans op gladheid door IJZEL en dat dan met name later op de dag.

Elders in den lande en vooral in het zuiden schijnt de zon flink en blijft het droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en daardoor loopt het kwik wat verder op dan gisteren. Het wordt vanmiddag maximaal 2 tot 4, in het noordwesten 5°.

Vanavond en de komende nacht neemt overal de bewolking toe, maar het blijft droog. De zuidenwind neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar -2° in het noordwesten en naar -5 tot -6 in het zuiden.

Een prachtige winterdag gisteren en heerlijk weer om een stuk te wandelen. Ik maakte deze foto zelf.
Deze prachtige, rustgevende foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Deze mooie foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Bij Albert Thibaudier raakte het geleidelijk bewolkt.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jeroen Prins uit Franeker.
Bij Martin Vye was het ook bewolkt en viel het met de zonuren tegen.

Weerpraatje

Onder de vleugels van het hogedrukgebied Brigida is het vandaag rustig weer met in het midden en zuiden ook veel zon. Het noorden van het land heeft meer bewolking vanwege de passage van een zwak koufront behorende bij een depressie boven het zuiden van Scandinavië en bovendien is er daar kans op wat lichte regen.

Morgen krijgen we te maken met een front behorende bij depressie Janno en deze depressie brengt ons sneeuw. Ook woensdag is er nog kans op sneeuw, maar de rest van de week is het weer droog en rustig winterweer met overdag temperaturen een fractie boven nul en in de nacht lichte tot matige vorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het in het overgrote deel van het land prachtig winterweer. De zon scheen volop, maar in het noorden van het land kwam meer bewolking voor. De temperatuur, die gisternacht op meetpunt Leeuwarden daalde naar -10,2° (strenge vorst), steeg naar rond of een fractie boven nul in het noorden en naar 2-3 elders met in Hoek van Holland 3,6 en in Berkhout 3,7°. In Nieuw Beerta werd het niet warmer dan 0,0 en in Eelde +0,1°.

Na een koude nacht met op veruit de meeste plaatsen matige vorst, schijnt op deze maandag in het midden en zeker in het zuiden van het land en in België de zon volop. In het noorden en noordwesten komt meer bewolking voor en mogelijk valt er in het noorden wat lichte regen. Vooral later vanmiddag kan dat lokaal aanleiding geven tot IJZEL. De temperatuur stijgt naar 2 tot 5°.

Komende nacht neemt de bewolking toe op de nadering van een (sneeuw)front en daardoor minder lage temperaturen dan voorgaande nachten. Het koelt af naar -2 tot -6° met de laagste temperaturen in het zuiden, want daar blijft het het langst helder. Morgen is het bewolkt en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen licht sneeuwen.

Morgen wordt op de meeste plaatsen 1-2 centimeter sneeuw verwacht. Bron: meteologix.com

Het sneeuwfront trekt langzaam oostwaarts, maar lijkt wat in activiteit af te nemen. Gemiddeld over het land valt er een paar centimeter sneeuw, maar in het noordoosten wordt waarschijnlijk de 1 centimeter niet eens gehaald. In het zuidwesten en in het westen van België is een mengvorm van regen en/of smeltende sneeuw mogelijk vanwege wat oplopende dauwpunten. De zuidenwind neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar iets boven nul.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag blijft het bewolkt met in de oostelijke helft nog enige sneeuw. Later neemt ook in het zuidwesten en westen de kans op sneeuw weer toe. Het koelt van zuidwest naar noordoost af naar -1 tot -4°. Woensdag is het bewolkt en uit die bewolking valt nog steeds af en toe wat lichte sneeuw. De wind is afgenomen naar zwak en draait naar zuidoost en later oost en de temperatuur stijgt van noordoost naar zuidwest naar 0 tot 3°.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens UKMO. Bron: wetterzentrale.de

De depressie trekt donderdag naar het Middellandse Zeegebied en wij komen in een zadelgebied waarin de koude lucht zich handhaaft. De zon schijnt geregeld en het blijft droog. Donderdag wordt het 0 tot 2 en vrijdag 1 tot 3° boven nul. In de nacht en ochtend vriest het wederom licht tot matig.

De weerkaart voor komende week. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend trekt er een depressie van IJsland naar Scandinavië. De stroming draait bij ons naar het zuidwesten en later noordwesten en (tijdelijk!!) zal het kwik wat stijgen naar waarden tussen de 3 en 5°. In de nacht en ochtend blijft lichte vorst mogelijk, maar de neerslagkansen nemen wel toe met aanhoudend kans op winterse neerslag.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het deze week volop winters is. In het weekend wordt het tijdelijk minder koud, maar na het weekend lijkt het kwik weer te gaan dalen.

Er ligt ijs, maar dat is natuurlijk nog niet dik genoeg. Geduld! Jolanda Bakker maakte de foto.
De zonsondergang was zeer fraai in Stiens in het noorden van het land. Meteo Nederland maakte de foto.
Ook bij Jolanda Bakker een fraaie zonsondergang.
Rob de Graaf uit Steenwijk maakte deze prachtige foto van de zonsondergang.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOUW groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 2.272 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier