klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weerbericht

Die (vervelende) wind gaat bijna uit, want we gaan de komende week profiteren van het naar onze streken uitbreidende Azorenhogedrukgebied. Dit hoog, dat de naam Hannelore zal krijgen, zorgt voor een duidelijke weersverbetering met meer zon, fors minder wind en uiteindelijk oplopende temperaturen. Voordat het zover is hebben we op deze zondag nog van doen met de fronten behorende bij depressie Igor.

Afgelopen nacht en ook vanochtend (vroeg) hadden we te maken met een koufront dan van west naar oost over het land trok en regende het enige tijd. Vrij snel trekt dit front naar het oosten weg, maar de rest van de dag draait het om buien. Vanwege een sterk afkoelende bovenlucht, de temperatuur gaat op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) onderuit van -24 graden vanochtend vroeg naar -36 vanmiddag, zijn de buien ‘maarts’ en kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. Tussen de buien door schijnt de zon en zullen er ongetwijfeld regenbogen zichtbaar zijn.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig, lokaal hard aan zee, windkracht 4 tot 7. De temperatuur, die aan het begin van de nacht nog tussen de 9 en 11 graden lag, blijft vanmiddag steken bij waarden rond de 7-8 graden.

Vanavond zijn er opklaringen en neemt de buiigheid tijdelijk af. Komende nacht neemt het aandeel buien weer toe. De temperatuur daalt naar 2 tot 4 graden en er waait een iets in kracht afnemende overwegend westelijke wind.

Het grijze, natte en winderige weer laten we bijna achter ons. Jolanda Bakker maakte gisteren deze foto in Zevenhuizen.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Dit beeld kennen we inmiddels wel in deze kletsnatte maart. Albert Thibaudier maakte de foto in Heerenveen.
Deze foto werd gemaakt door Willem Maaskant bij de Kralingseplas in Rotterdam.
Trijntje van den Berg maakte de foto in Barendrecht.
Ton Wesselius maakte deze foto op een bewolkte zaterdag.

Weerpraatje

Depressie Igor boven het zuiden van Scandinavië bepaald ons weer vandaag. Na de passage van het bijbehorende koufront draait het in sterk afkoelende polaire lucht om buien die maarts van karakter zijn en gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. Het Azorenhogedrukgebied breidt de komende dagen uit naar onze streken en zorgt voor een duidelijke weersverbetering.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begon de dag op veel plaatsen weer nat met enige tijd regen. Vanuit het zuidwesten werd het gaandeweg de dag droog en later klaarde het hier en daar wat op. De regenmeters werden weer rijkelijk gevuld en de temperatuur steeg naar 9 tot 12°. De vlagerige wind was weer duidelijk aanwezig en was vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig in de kustgebieden met zware windstoten tot 90 km/uur.

De kans op windstoten neemt na morgen eindelijk af.

Morgen zijn er buienkansen met eerst nog kans op hagel en onweer. De bovenluchttemperturen op het 500 hPa-vlak stijgen weer van -34 in de ochtend naar -29 morgenmiddag en het maartse karakter verdwijnt. Verder schijnt geregeld de zon en er waait een matige en aan zee een (vrij) krachtige noordwestenwind. De temperatuur stijgt wederom naar waarden tussen de 7 en 10 graden.

De verwachte weerkaart voor eind van de week. Een krachtig hoog zorgt voor rustig en droog weer met oplopende temperaturen. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf dinsdag schakelen we over op een rustig en droog weertype met ook nog geregeld zonneschijn. De nachten worden aanvankelijk kouder met zeker in de nacht naar dinsdag, maar mogelijk ook in de nacht naar woensdag in het binnenland lichte vorst. Overdag gaat het kwik crescendo van 8 tot 10 graden op dinsdag naar 14 tot 18 op vrijdag. Dat allemaal in de week dat de astronomische lente begint op woensdag 20 maart om 22:58 uur.

De weerkaart voor volgende week zondag. Bron: wetterzentrale.de

In de loop van volgend weekend trekt het hoog wat naar het westen en draait de stroming bij ons naar het westen tot noordwesten. Het blijft ook dan rustig en (overwegend) droog met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. Wel gaat de temperatuur weer wat omlaag.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur na morgen gaat stijgen naar waarden rond of zelfs boven de 15 graden aan het eind van de week. Volgend weekend gaat het kwik langzaam weer omlaag.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Veel wind de laatste tijd, zoals hier op het strand van Scheveningen. Gelukkig gaat de wind komende tijd liggen. Ton Wesselius maakte de foto.
De lente komt eraan… Jolanda Bakker maakte de foto.

Dit was het weer voor deze zondag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 596 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer