Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Onder de vleugels van hogedruk is het de rest van het jaar rustig weer met aanvankelijk duidelijk lagere temperaturen en zowel in de nacht naar zaterdag als in de nacht naar zondag vorst. Morgen passeert nog een storing met wat regen in het zuiden, maar daarna blijft het tot de Jaarwisseling droog. De eerste dagen wordt koudere lucht aangevoerd, maar na het weekend trekt het hoog naar het zuiden en stroomt aan de noordflank daarvan, met een zuidwestelijke stroming, weer zachte lucht over onze streken.

Eerste Kerstdag begon fraai met een mix van zon, wolken en buien. Ton Wesselius maakte de foto.

Gisteren was het over het algemeen bewolkt met vooral in de ochtend ook enkele buien. Ook gistermiddag kwam het nog tot buien, maar er waren ook gebieden met regelmatig zon. De temperatuur steeg naar 8 tot bijna 10 graden met in Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel 9,7 en in Westdorpe 9,8 graden. Daarmee gaat Eerste Kerstdag 2019 zacht de boeken in.

De verwachte weerkaart voor vandaag.

Meest bewolkte Tweede Kerstdag

Op deze donderdag, Tweede Kerstdag, is er vrij veel bewolking. Hier en daar kan vanochtend een wazig zonnetje te zien zijn, maar over het algemeen en zeker vanmiddag is het grijs en donker. Het licht zal van de kerstverlichting en de kaarsen moeten komen. Het blijft droog, maar later in de middag stijgt in Zeeland de kans op een beetje regen.

De temperatuur is wat lager dan voorgaande dagen en stijgt naar 6-7 graden. Nog steeds is dit een te hoge temperatuur voor de tijd van het jaar, want normaal is ongeveer een graad of 5. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind en daarmee is het prima weer voor bijvoorbeeld een wandeling.

Vanavond neemt de kans op wat lichte regen en motregen toe en dan vooral in het zuidwesten en zuiden. In de rest van het land blijft het, op lokaal wat licht gespetter na, overwegend droog. Komende nacht is het bewolkt met kans op regen in het zuiden van het land.

De temperatuur daalt naar waarden rond of iets boven nul in het noorden en oosten en naar 3-4 graden in het westen, midden en zuiden. In Zeeland wordt het niet kouder dan 5 graden.

De verwachte weerkaart voor morgen.

Zuiden eerst regen, elders droog met geregeld zon

Morgen is het aanvankelijk bewolkt en vooral in het zuiden is kans op wat lichte regen. In de rest van het land blijft het droog en schijnt geregeld de zon.

De regen in het zuiden trekt vrij snel het land uit en dan volgt een fraaie dag met geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt naar 4-5 graden in het noorden en noordoosten en naar 6-8 graden in de rest van het land. In Zeeland kan het 9 graden worden. De wind waait zwak tot matig en waait uit het oosten tot zuidoosten.

In de avond en nacht naar zaterdag is het droog, vrij helder en koud. Het gaat op veel plaatsen licht vriezen met minima tot -2/-3 graden. Alleen in het uiterste westen en zuidwesten blijft het kwik boven nul.

Jolanda Bakker maakte deze foto
Erica van Leeuwen maakte deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Dick van Aartrijk

Rustig weer met vooral zaterdag lagere temperaturen

In het weekend zijn er vrij veel sluierwolken, maar vooral zaterdag schijnt de zon daar flink doorheen. Zondag is de bewolking in het noorden en westen wat dikker en is het vaak grijs. Elders kan de zon nog door de sluierwolken schijnen. Op beide dagen blijft het droog.

De temperatuur stijgt zaterdag naar hooguit 2-3 graden in het noorden en oosten en naar 4-5 graden in de rest van het land. In Zeeland kan het 6 graden worden. Daarmee is de temperatuur normaal voor de tijd van het jaar. Na een nacht met op veel plaatsen weer lichte vorst wordt het zondag overal wat zachter. Het kwik stijgt naar 6-7 graden. In het noordoosten is het nog een graadje minder warm.

De wind waait zaterdag zwak tot hooguit matig uit het zuiden tot zuidoosten, zondag wordt de wind zuidzuidwest en wordt matig boven land en (vrij) krachtig in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden.

De eerste dagen zijn er lagere temperaturen, maar na het weekend wordt het zachter. In het nieuwe jaar loopt het kwik eerder op dan dat deze daalt.

Na het weekend zacht

Na het weekend zakt het hogedrukgebied naar het zuiden. Aan de noordflank wordt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur op de laatste twee dagen van het jaar stijgt naar 8-9 graden. Het weerbeeld laat maandag flink wat zon zien, dinsdag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en het blijft op beide dagen droog.

Oudejaarsavond neemt de bewolking geleidelijk toe. Ook de wind neemt langzaam in kracht toe en wordt matig boven land en vrij krachtig aan zee. De kans op regen tijdens de Jaarwisseling is, volgende de laatste berekeningen, klein.

Pas in het nieuwe jaar neemt de kans op regen weer toe. De temperatuur blijft ook tijdens de eerste dagen van 2020 duidelijk te hoog met waarden omstreeks de 10 graden. Winterweer is nog steeds niet te bespeuren.

De pluim voor de komende 10 dagen. Bron: meteologix.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat we eerst lagere temperaturen krijgen. Vanaf zondag gaat het kwik weer omhoog, maar nog steeds zitten niet alle modellen op één lijn. Mogelijk blijft het kwik wat langer aan de lage kant, maar uiteindelijk is de trend toch stijgende.

Fijne dag en wat mij betreft tot na het weekend. Ik sluit het jaar af met de weerpraatjes van maandag en dinsdag. Tot die tijd neemt collega Ronald de honneurs waar.

Willem Maaskant maakte deze foto
Ton Wesselius maakte ook een foto van de zonsondergang.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 739 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer