Advertentie 

Algemene situatie

Een hogedrukgebied Burckhard boven Rusland heeft een uitloper naar onze streken en trekt dit weekend naar Scandinavië. De stroming draait naar oost tot noordoost en het wordt dan ook duidelijk kouder. Zeker voor het gevoel wordt het natuurlijk wennen na wekenlang, zo niet maandenlang temperaturen boven normaal.

Vandaag komt de stroming nog uit het zuidoosten, later uit het oosten en lucht, die in de onderste lagen vrij vochtig is, zorgt aanvankelijk voor nevel en mist. Vanaf morgen is de aangevoerde lucht een stuk droger en niet in de laatste plaats kouder!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Veel zon

Gisteren scheen de zon volop, maar zowel ten zuiden, ten oosten als op de Noordzee kwam laaghangende bewolking, nevel en mist voor. Later trok de grijzigheid het zuiden van België binnen en daarvandaan langzaam noord tot noordwestwaarts.

Na een frisse nacht met op meetpunt Hoogeveen -0,2°, steeg de temperatuur overdag naar waarden tussen de 9 en 14° met op Terschelling 8,8 en op Vlieland 9,5°. De hoogste temperaturen werden in het zuidwesten genoteerd met in Woensdrecht 14,1 en in Westdorpe 14,4°.

De donderdag begon zeer fraai. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte ook deze prachtige foto.
De start van de dag was koud met op veel plaatsen vorst aan de grond. Jannes Wiersema maakte deze foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt in Rhoon door Trijntje van den Berg.
Lokaal kwam nevel en mist voor zoals hier in Stiens. Meteo Nederland maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Carel ten Hoor in het Drents Friese Wold
Deze schaatsers zijn er klaar voor… Nu de winter nog. Ton Wesselius maakte de foto.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto bij de Kaapse Bossen.

Lokaal mist, verder weer een stralende dag

In met name het zuiden en westen van het land komt aanvankelijk hier en daar mist voor. Elders is het nevelig, maar uiteindelijk zal overal de grijzigheid verdwijnen en dan volgt er weer een stralende dag met volop zonneschijn.

De wind waait zwak uit het zuidoosten, later draaiend naar oost en iets toenemend en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 11° met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

Vanavond en de komende nacht is het helder en koud. De temperatuur daalt naar waarden rond of iets boven het vriespunt met grote kans op vorst aan de grond.

Zonnig weekend, maar kouder!

Morgen en ook zondag zal de zon volop schijnen al is er zondag ook wat bewolking zichtbaar. De wind waait uit het oosten, zondag wat meer uit het noordoosten en is overwegend matig over land en vrij krachtig aan zee.

De temperatuur gaat verder omlaag en stijgt morgen naar 7 tot 9 (Belgisch Limburg wellicht nog 10°) en zondag naar 5 tot 8° met steeds de laagste temperaturen in het noorden.

De verwachte weerkaart voor begin volgende week. Bron: meteologix.com

Nog kouder met een toenemende kans op neerslag

Na het weekend gaat de aanvoer van koude continentale lucht door. Wel trekken er in de noordoostelijke stroming wolkenvelden mee zodat het zonnige weerbeeld verdwijnt. De noordoostenwind trekt verder aan en zeker voor het gevoel wordt het koud. De temperatuur ligt overdag tussen de 3 en 5° en in de nacht en vroege ochtend gaat het licht vriezen. De gevoelstemperatuur zal enkele graden onder nul liggen en sjaal en handschoenen worden geen overbodige luxe..

Er trekt ook een bel met koude lucht naar onze streken met rond woensdag/donderdag temperaturen op het 500 hPa vlak (5,5 km hoogte) van -32°. Dergelijke ontwikkelingen zouden de eerste sneeuw van het seizoen kunnen opleveren. We houden het in de gaten, want het is natuurlijk nog ver weg in de tijd, maar de kansen zijn er zeker.

De verwachte sneeuw voor volgende week donderdag. Bron: meteologix.com

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de dubbele cijfers niet meer gaat halen. De komende dagen gaat het kwik omlaag en vanaf dinsdag wordt het zelfs niet meer dan een graad of 5. Er zijn ook berekeningen die voor duidelijk lagere temperaturen gaat met woensdag kwikstanden van 1 tot 3°. Later volgende week blijft het koud, maar de verschillen tussen de modellen nemen wel toe.

De dagelijks gemiddelde en normale temperatuur het afgelopen jaar. Bron: Climate prediction center (CPC)

Het kaartje hierboven laat zien dat de temperatuur het afgelopen jaar erg vaak boven normaal is geweest. De laatste keer dat het echt te koud is geweest was afgelopen maart. Ook vorig jaar december was het aan de koude kant en ook de korte wat koudere perioden deze herfst zijn goed te zien. De komende tijd zal de kleur blauw weer worden ingetekend en het is nog ongewis hoe lang het gaat duren…

Peter van Lindenberg maakte deze foto aan de Maas bij Cuijk
Prachtig weer om er lekker op uit te trekken. Ton Wesselius maakte de foto.
Jolanda Bakker maakte ook deze prachtige herfstfoto.
De zon ging ook weer fraai onder. Jannes Wiersema maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 998 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier