Advertentie 

Algemene situatie: 
Op de weerkaart zien we het front behorende bij depressie Adriano, de schuldige aan de kletsnatte woensdag, inmiddels al ver naar het oosten liggen. Wij gaan geleidelijk profiteren van het hogedrukgebied Johanna en het wordt dan ook droger met meer zon. Vandaag is er weliswaar nog een buienkans en morgen blijft het overal droog. Het ziet er dan ook stukken vriendelijker uit.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: kletsnat
Het was gisteren bewolkt en behoorlijk regenachtig. Pas later op de dag werd het vanuit het westen droog, maar toen stond de teller in Roosendaal al op 23, in Breda op 21 en in Oud-Beijerland op 20 millimeter. Niet overal was het zo nat, want in het uiterste noorden bleef het op sommige plaatsen zelfs de hele dag droog.

de meeste neerslag viel gisteren in het midden en zuiden. Bron: VWK Sylphidekaarten

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 11°. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 6,6 en Westdorpe 11,4°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 12° met in Beitem maximaal 11,9°.

het was gisteren een natte dag. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: een enkele bui, vanmiddag ook zon
Het weerbeeld ziet er vandaag duidelijk beter uit. Vanochtend komt op veel plaatsen nevel of mist voor en in het zuiden van de Lage Landen valt nog enige regen. Vanmiddag breekt het wolkendek en komt van tijd tot tijd de zon tevoorschijn. Verspreid over de dag komt het ook tot enkele buien en de meeste buien komen landinwaarts voor.

De zwakke zuid tot zuidwestenwind draait gedurende de dag naar west tot noordwest en neemt toe naar matig en in het noorden naar vrij krachtig. Op de Wadden en langs de noordwestkust wordt de wind krachtig, windkracht 6. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 10 in het noorden en naar 14 in het zuiden en in grote delen van België.


Vanavond en de komende nacht is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. De noordwestenwind draait naar west en neemt weer af naar zwak en het koelt flink af. In opklaringsgebieden gaat het enkele graden vriezen.

de paraplu was gisteren nodig. De treffende foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Morgen: af en toe zon en droog
Morgen ligt het hogedrukgebied Johanna boven onze streken. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige van west naar zuid draaiende wind. De temperatuur stijgt opnieuw naar de dubbele cijfers en stijgt naar 10° in het noorden en naar 12 in het zuiden. In België kan het 13, lokaal 14° worden.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt weer flink af. In het zuidoosten liggen de minima rond het vriespunt, elders liggen de temperaturen tussen de 1 en 3°.

de weerkaart voor het weekend. Bron: ECMWF

Weekend: licht wisselvallig
In het weekend ligt het hoog Johanna ten oosten van onze streken, maar het hoog trekt naar het oosten weg en vanuit het westen nadert een uitloper van lagedruk. Na een droge start neemt in de loop van zaterdag de bewolking toe en tegen en in de avond komt het tot enkele buien.

In de nacht naar zondag is het weer droog en ook zondagochtend is dat het geval, maar zondagmiddag gaat het echter weer regenen. De temperatuur stijgt zaterdag naar 11 tot 13 en in België naar 14°. Zondag liggen de maxima tussen de 9 en 13°, maar in België kan het nog lokaal 14-15° worden.

Kijken we nog even naar de temperatuurpluim van alle belangrijke weermodellen voor het midden van het land, dan zien we dat het vandaag en morgen een graad of 11 wordt. Zaterdag liggen de maxima ruim boven de 10°, maar daarna is het een aantal dagen gemidddeld een graad of 11. Eind volgende week lijkt het kwik weer onder de 10° te blijven. Een overgang naar aangenaam lenteweer is dus op basis van onderstaande temperatuurpluim nog niet te verwachten.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het ECMWF dan zien we dat de temperatuur voorlopig dagelijks oploopt naar een graad of 10-11. Later volgende week lijken de temperaturen wat te gaan dalen met een ensemblegemiddelde net onder de 10°. Verder kan er, net als komende nacht, lokaal nachtvorst voorkomen. Globaal zijn alle modellen het wel met elkaar eens wat temperatuur betreft.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de weerkaarten en naar de ontwikkelingen op termijn.

Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Later op de dag klaarde het gisteren toch nog op in onder ander Friesland. De foto werd ingestuurd door Meteo-Nederland.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 309 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier