Weerbericht

Nog even doorbijten tot na het weekend, want dan zorgt het Azorenhogedrukgebied voor een duidelijke weersverbetering. Het wordt dan droog en rustig met geregeld zonneschijn.

Voordat het zover is, blijft het vandaag en de komende dagen nog uitermate wisselvallig met elke dag regen en ook nog steeds veel wind. Ook op deze donderdag krijgen we weer met een storing te maken die over de Noordzee naar het oosten trekt. De bijbehorende storingen zorgen voor perioden met regen en op veel plaatsen valt meer dan 10 millimeter.

Vanmiddag nemen de neerslagkansen vanuit het westen af en met wat geluk kan ook de zon nog even schijnen. De wind waait uit het zuidwesten, ruimt naar west en is vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee. De temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en naar 11 in het zuiden van het land. In België kan het lokaal 12° worden.

Vanavond hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Komende nacht neemt geleidelijk de bewolking weer toe en tegen de ochtend gaat het vanuit het zuidwesten weer regenen. De west tot zuidwestenwind neemt langzaam in kracht af en de temperatuur daalt naar 4-5° in het binnenland en naar 6-7 in het westen.

Het was aanvankelijk een bewolkte dag met wederom veel wind en ook flinke buien. Ton Wesselius maakte de foto.
Dat er weer veel wind stond laat deze foto van Ton Wesselius goed zien.
Tussen de buien door scheen ook af en toe de zon. Meteo Nederland maakte deze foto.
Bij de buien kwam ook hagel voor zoals hier in Dordrecht. Arno van Brakel maakte de foto.
Donkere wolken boven Angeren. Joyce Derksen maakte de foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Weerpraatje

Het blijft uitermate wisselvallig tot zeker in het weekend. Volgende week gaan we profiteren van het Azorenhogedrukgebied en knapt het weer duidelijk op. Tot die tijd hebben we vandaag te maken met depressie Gebhard en de komende dagen krijgen we ook nog met depressie Heinz te maken. We moeten dus nog even doorbijten..

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het draaide vooral om buien en deze buien gingen hier en daar gepaard met hagel en onweer. Vooral gistermiddag kwam het tot flinke maartse buien in vooral de zuidelijke helft van het land met ook zware windstoten. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 10° met in Arcen 7,6 en in Rotterdam 9,9°.

De kanspluim voor de windstoten voor de komende 2 weken voor het noordwesten van het land. Tot en met zondag is de kans op (zware) windstoten groot, volgende week neemt de wind af.

Morgen en ook zaterdag zorgen nieuwe storingen voor regen en ook nog steeds voor veel wind. Vooral zaterdag waait het aan zee stormachtig, windkracht 8 met zelfs kans op een zuidwesterstorm, windkracht 9. Het wordt met 11° in het noorden en 14 in het zuiden en in België ook duidelijk zachter.

De verwachte weerkaart voor later volgende week volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf zondag krijgen we te maken met het naar onze streken uitbreidende Azorenhogedrukgebied. Zondag en maandag is er nog een buienkans, maar vanaf dinsdag schakelen we over op een droog en rustig weerbeeld met ook weer meer zonneschijn.

De temperatuur is aanvankelijk met 8 tot 10° aan de lage kant met in de nacht en ochtend zelfs kans op een graadje vorst. Later in de week gaat de temperatuur geleidelijk stijgen naar meer lenteachtige temperaturen. Nog even geduld dus!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur op termijn gaat stijgen naar lenteachtige waarden. Tot die tijd gaat het kwik morgen en zaterdag wel omhoog, maar zondag en maandag blijft de temperatuur onder de 10°, maar daarna…

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Peter van Lindenberg maakte deze foto.
De dag eindigde fraai met deze zonsondergang. Jolanda Bakker maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 548 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!