Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Met een zuidelijke stroming aan de voorzijde van lagedruk ten westen en hogedruk ten oosten van onze omgeving wordt zachte tot zeer zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur de dubbele cijfers zal bereiken. Komend weekend blijft het wisselvallig en vrij zacht, maar na het weekend gaan de temperaturen wat dalen. Later volgende week stroomt koude vrieslucht naar onze streken en wordt het nog kouder…

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: overwegend bewolkt, maar soms ook een knipoog van de zon
Gisteren was het een droge, maar overwegend bewolkte dag. Lokaal kwam ook even de zon tevoorschijn, maar meer dan een knipoog was het veelal niet. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 6°. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 3,1 en De Bilt 6,1°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 4° met in Stabroek maximaal 4,5°. In de Ardennen lagen de maxima rond het vriespunt.

wolkenvelden, maar soms ook een knipoog van de zon. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: overwegend bewolkt en vanuit het zuidwesten wat lichte regen
Het is op deze eerste dag van alweer de laatste wintermaand over het algemeen bewolkt, maar in de noordoostelijke helft van de Lage Landen komen eerst nog flinke opklaringen voor en schijnt dus de zon. Vanmiddag raakt het ook daar bewolkt en vanuit het zuidwesten kan er wat lichte regen of motregen vallen. De wind waait uit het zuidoosten en is matig over land en vrij krachtig in het noordwestelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noorden, 7-8 in het midden en 10, lokaal 11 in het zuidwesten en in delen van België.


Vanavond is het bewolkt en regenachtig. De regen trekt komende nacht naar het noordoosten weg en vanuit het westen wordt het weer droog. De zuidoostenwind draait naar zuid en is overwegend matig van kracht en de temperatuur daalt naar 3° in het noordoosten en naar 6-7 in het zuidwesten van de Lage Landen.

ook bij Ben Saanen kwam even de zon tevoorschijn.

Morgen: droog en tamelijk zacht
Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan komt ook de zon tevoorschijn. Het blijft droog en met een matige en aan zee vrij krachtige zuidoostenwind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur flink oploopt naar dubbele cijfers. Rondom het IJsselmeer en op de Wadden lukt dat echter niet en wordt het een graad of 8, maar elders lopen de maxima uiteen tussen de 10 en 13° en in het zuiden en in België kan het lokaal zelfs 14° worden. Zoals gisteren aangegeven worden er geen records gebroken, want op 2 februari 2002 werd het 13 tot 17°.

Morgenavond neemt de bewolking weer snel toe en volgt er vanuit het zuidwesten weer een gebied met regen. Deze regen trekt in de nacht naar vrijdag naar het noordoosten weg en in de loop van de nacht wordt het weer droog. De zuidoostenwind draait naar zuid en is overwegend matig van kracht en de temperatuur daalt naar waarden omstreeks de 7°.

ook smeltend ijs kan er fraai uitzien. Deze foto werd ook gemaakt door Martin Vye.

Vrijdag: af en toe zon
Vrijdag blijft het weer droog en schijnt af en toe de zon. De wind waait uit het zuiden en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 10 en 12°. Alleen rondom het IJsselmeer en op de Wadden is het iets minder zacht.

de verwachte weerkaart voor komend weekend. Depressie krijgen het voor het zeggen.

Komend weekend: regen en wind
In het weekend krijgen we met een tweetal secundaire laagjes te maken. We starten het weekend zaterdag nog droog, maar vanuit het zuidwesten gaat het regenen en aan het eind van de middag regent het overal. Pas in de nacht naar zondag trekt de regen het land uit en daarna is het even droog in afwachting van het volgende laag. Dit laag zorgt later op zondag wederom voor geruime tijd nattigheid. Rondom de lagedrukgebieden waait het flink, maar de exacte koers is nog niet helemaal duidelijk en op deze termijn is nog niet aan te geven waar de meeste wind voorkomt. We gaan dan ook uit van een regenachtig en van tijd tot tijd onstuimig weekend.

hogedruk boven Scandinavië en met een oostelijke stroming wordt er koude lucht aangevoerd. Bron: ECMWF

Volgende week: geleidelijk kouder!
Na het wisselvallige weekend krijgen we na het weekend de opbouw van hogedruk en uiteindelijk zorgt deze hogedruk voor een terug van de winter zoals de weerkaarten er nu voorliggen. Was het aanvankelijk alleen het Amerikaanse GFS wat voor kou ging, inmiddels is ook ECMWF van de partij. We moeten natuurlijk nog altijd een slag om de arm houden, want het is nog een week vooruit, maar de tekenen voor een nieuwe winterse periode zijn weer aanwezig.

Aan onderstaande temperatuurpluim is de daling op termijn goed te zien, maar voordat het zover is gaan de temperatuur eerst omhoog naar waarden rond en zelfs enkele graden boven de 10°. Vanaf volgende week dinsdag gaan de temperaturen naar beneden en eind volgende week vriest het ook overdag volgens zowel GFS als ECMWF. Hopelijk laat de pluim van morgen hetzelfde beeld zien. Tot die tijd kunnen we alleen maar duimen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat de temperaturen aanvankelijk stijgen tot iets boven de 10°. In het weekend daalt de temperatuur wat en over precies een week gaan de temperaturen verder naar beneden. Althans de ‘oper’ en nog een paar lijntjes. Het ensemblegemiddelde komt eind volgende week uit op een graad of 3. De pluim van morgen geeft wellicht meer duidelijkheid.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven dan zien we dat het ijs nagenoeg overal toch wel verdwijnt. De komende dagen loopt de temperatuur van het water op naar een graad of 3. Aan het eind van de meerdaagse neemt de kans op ijsgroei weer toe, maar schaatsen kunnen we voorlopig niet.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Het dooit ook in de Ardennen en de sneeuwlaag wordt minder en minder. Op de Mont-Rigi ligt inmiddels minder dan 20 centimeter en de komende dagen smelt de sneeuw verder. Komend weekend kan er soms wel weer wat (smeltende) sneeuw vallen, maar of het (opnieuw) wit wordt moet worden afgewacht. Volgende week gaan de temperaturen weer naar beneden, maar het lijkt er niet op dat er sneeuw gaat vallen.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren minder dan 20 centimeter en de komende dagen wordt het minder en minder. Bron: KMI
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en wellicht zijn er nog veel meer koudere lijntjes te vinden. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.190 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier