Advertentie 

Met een zonnig slot van oktober gaat het niet meer lukken om er toch nog een zonnige maand van te maken. Oktober 2019 komt in De Bilt uit op ongeveer 100 uur zon tegen normaal 113 uur. Vorig jaar scheen de zon in oktober maar liefst 180 uur. Met de maandwissel krijgen we ook heel ander weer, want vanaf vrijdag bepalen depressies weer ons weer. Bovendien wordt het dan ook duidelijk zachter.

Een ijslaag op de auto. De nachten zijn koud. Jannes Wiersema maakte de foto.
Ton Wesselius maakte deze foto van de opkomende zon.
Debbie van Ooststroom maakte gisterochtend deze foto.

Gisteren was het prachtig herfstweer met flink wat zon. In het noorden kwam het nog tot een bui, maar veruit de meeste plaatsen hielden het droog. De temperatuur, die gisternacht op een tweetal meetpunten onder nul daalde, steeg naar 10,8 graden in Nieuw-Beerta en naar 12,6 graden in Hoek van Holland.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zonnig, in het zuiden ook wolkenvelden

Op deze woensdag komen aanvankelijk enkele mistbanken voor. Verder schijnt de zon volop en het is droog. Alleen in het zuiden van het land en in België komen wolkenvelden voor. De temperatuur is overal te laag voor de tijd van het jaar, want het wordt niet warmer dan 9-10 graden. Normaal is het eind oktober nog een graad of 12-13. De wind waait uit het oosten en is zwak tot matig van kracht.

Vanavond is het helder en het koelt dan ook snel af. Komende nacht gaat het op veel plaatsen licht vriezen en in het noorden van het land kan het lokaal afkoelen naar -3 graden. Alleen in het zuidwesten en op de Wadden blijft het kwik boven nul.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD.

Oktober sluit zonnig en vrij koud af, november start wisselvallig

Morgen is het opnieuw vrij koud met op veel plaatsen een middagtemperatuur van 8-9 graden. Alleen in het zuiden en in België kan het 10 graden worden. De zon schijnt wederom volop en het blijft droog. De wind waait matig uit het oosten tot zuidoosten.

Donderdagavond neemt geleidelijk de bewolking toe en in de nacht naar vrijdag neemt de kans op wat lichte regen toe.

Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Flink wat zon bij Martin Vye.
De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD.

Vrijdag, het is dan inmiddels november, ziet het weerbeeld er heel anders uit. De zon maakt plaats voor wolken en in de ochtend valt al wat lichte regen. Meer regen volgt in de middag. De wind waait uit het zuiden en wordt vrij krachtig aan zee. De temperatuur stijgt naar 10 graden in het noordoosten en naar 13 in het zuiden van het land. Lokaal kan het in het zuiden en ook in België 14 graden worden.

Vanaf vrijdag wordt het duidelijk zachter. In de loop van volgende week is de trend weer langzaam dalende.
Het wordt in het weekend ook een stuk onstuimiger met een toenemende kans op (zware) windstoten.

Zacht, nat en onstuimig weekend

In het eerste weekend van november is het zacht, nat en onstuimig. Zowel zaterdag als zondag draait het om flinke buien. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is duidelijk aanwezig met zondag aan zee een harde tot stormachtige wind. De temperatuur stijgt naar 13 graden in het noorden en naar 16 graden in het zuiden. Zondag gaat het kwik vooral in het zuiden weer wat omlaag en het wordt dan overal zo’n 13-14 graden.

Na het weekend blijft het wisselvallig herfstweer. De temperatuur gaat heel langzaam weer wat omlaag. Maandag wordt het 12-14 graden, woensdag liggen de maxima tussen 10 en 13 graden.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik vanaf vrijdag duidelijk omhoog. Na het weekend is de trend geleidelijk weer dalende.

Meteo Nederland maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 406 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier