Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het kan deze maand maart niet op. Ook dit weekend mogen we weer gaan genieten van rustig, droog en vooral zonnig weer. Alleen het noorden van Nederland is wat gevoeliger voor bewolking. Maar dat mag de pret niet drukken, het weer is dit weekend super om er even op uit te gaan!

Maart 2022; record maand

In het vorige weerbericht schreef ik er al over, deze maand maart is op record jacht. Inmiddels zit het record voor de hoeveelheid zonneschijn al in de tas. In de Bilt staan we tot en met vrijdag op 204,4 uur, en daar gaat nog meer bijkomen dit weekend. Veel zon betekent dus ook weinig wolken met neerslag, en dat zien we dan ook terug in de maandsom. Slechts 0,7 mm is er gevallen in de pluviometer. De kans is bijzonder groot dat maart 2022 ook dit record in de tas gaat steken. Kijken we naar de neerslagverwachting tot en met het einde van de maand dan toont de hoofdberekening van het Europese model slechts 1 mm aan neerslag. Het gemiddelde van de berekeningen geeft slechts 1,5 mm en de hoogste uitschieters geven 6 mm. We wachten het af, de modellen moeten in ieder geval wat scheutiger gaan worden met neerslag de komende dagen willen we dit droogte record niet gaan pakken.

En of dat niet alles is, ook de hoogste luchtdruk ooit gemeten in maart was dit jaar! Om precies te zijn werd op 18 maart 1043,1 hPa gemeten Het oude record stond op 1042,7 hPa en stond vanaf 1 maart 1929 in de boeken. Ondanks de hoge temperaturen en de vele zonneschijn gaat maart 2022 niet de boeken in als record zacht. De rustige en heldere nachten verlopen hierdoor frisser dan normaal in maart en drukken het gemiddelde.

Zaterdag

Het weer dan voor dit weekend; zonnig en droog is wederom het recept door aanhoudende hogedruk. Het hogedrukgebied ligt met de kern nabij het Verenigd Koninkrijk. Om dit hogedrukgebied draaien wat zwakke frontjes. Een zwak warmtefront met wat vochtigere lucht zakt vanaf het noordoosten af richting het zuidwesten. Deze vochtigere lucht zorgt voor wat bewolking en ook mist aan de kust en op de wadden vanaf de middag. Deze bewolking schuift aan het einde van de middag en avond verder weg over het zuiden. Neerslag zit niet in de verwachting, hooguit een verdwaalde spetter.

Om het hogedrukgebied nabij de UK zakt vanaf het noordoosten een zwak warmtefront af, gevolgd door een inactief koufront. Bron KNMI

De start van de zaterdag is echter overal zonnig. Het midden en zuiden van het land hebben vrijwel geen last van de opkomende bewolking vanuit het noorden en kunnen flink wat zonuren bijschrijven. De bewolking lost op de weg naar het zuiden deels op en passeert pas rond zonsondergang. De wind komt uit noordelijke richtingen en is kalm. De temperatuur ligt tussen de 12 graden in het noorden tot een aangename 18 graden in het zuiden. Met het binnenlopen van de bewolking daalt de temperatuur in het noorden richting de 10 graden.

Zondag

In de nacht naar zondag volgt vanuit het noorden een inactief koufront. De lucht is achter dat front weer wat droger en daardoor klaart het verder op. De nacht verloopt helder en landinwaarts komt het kwik dichtbij het vriespunt. Er is, vooral in het noorden, kans op de vorming van mist. De meeste zon zal zondag overdag wederom voor het midden en zuiden van het land zijn. Het noorden blijft gevoelig voor wat wolkenvelden vanaf de Noordzee door de wind uit noordelijke richtingen. De wind blijft matig, kracht 3. Qua temperatuur leveren we een klein beetje in. De maxima liggen rond 11 graden in het noorden tot 16 graden in het zuiden.

Na het weekend lijkt de invloed van hogedrukgebieden langzaam af te nemen op het weer in onze omgeving. Daarover meer in een volgend weerbericht. Voor nu een fijn weekend, geniet ervan en graag tot de volgende!

(Visited 447 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier