Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het kan deze maand maart niet op. Ook dit weekend mogen we weer gaan genieten van rustig, droog en vooral zonnig weer. Alleen het noorden van Nederland is wat gevoeliger voor bewolking. Maar dat mag de pret niet drukken, het weer is dit weekend super om er even op uit te gaan!

Maart 2022; record maand

In het vorige weerbericht schreef ik er al over, deze maand maart is op record jacht. Inmiddels zit het record voor de hoeveelheid zonneschijn al in de tas. In de Bilt staan we tot en met vrijdag op 204,4 uur, en daar gaat nog meer bijkomen dit weekend. Veel zon betekent dus ook weinig wolken met neerslag, en dat zien we dan ook terug in de maandsom. Slechts 0,7 mm is er gevallen in de pluviometer. De kans is bijzonder groot dat maart 2022 ook dit record in de tas gaat steken. Kijken we naar de neerslagverwachting tot en met het einde van de maand dan toont de hoofdberekening van het Europese model slechts 1 mm aan neerslag. Het gemiddelde van de berekeningen geeft slechts 1,5 mm en de hoogste uitschieters geven 6 mm. We wachten het af, de modellen moeten in ieder geval wat scheutiger gaan worden met neerslag de komende dagen willen we dit droogte record niet gaan pakken.

En of dat niet alles is, ook de hoogste luchtdruk ooit gemeten in maart was dit jaar! Om precies te zijn werd op 18 maart 1043,1 hPa gemeten Het oude record stond op 1042,7 hPa en stond vanaf 1 maart 1929 in de boeken. Ondanks de hoge temperaturen en de vele zonneschijn gaat maart 2022 niet de boeken in als record zacht. De rustige en heldere nachten verlopen hierdoor frisser dan normaal in maart en drukken het gemiddelde.

Zaterdag

Het weer dan voor dit weekend; zonnig en droog is wederom het recept door aanhoudende hogedruk. Het hogedrukgebied ligt met de kern nabij het Verenigd Koninkrijk. Om dit hogedrukgebied draaien wat zwakke frontjes. Een zwak warmtefront met wat vochtigere lucht zakt vanaf het noordoosten af richting het zuidwesten. Deze vochtigere lucht zorgt voor wat bewolking en ook mist aan de kust en op de wadden vanaf de middag. Deze bewolking schuift aan het einde van de middag en avond verder weg over het zuiden. Neerslag zit niet in de verwachting, hooguit een verdwaalde spetter.

Om het hogedrukgebied nabij de UK zakt vanaf het noordoosten een zwak warmtefront af, gevolgd door een inactief koufront. Bron KNMI

De start van de zaterdag is echter overal zonnig. Het midden en zuiden van het land hebben vrijwel geen last van de opkomende bewolking vanuit het noorden en kunnen flink wat zonuren bijschrijven. De bewolking lost op de weg naar het zuiden deels op en passeert pas rond zonsondergang. De wind komt uit noordelijke richtingen en is kalm. De temperatuur ligt tussen de 12 graden in het noorden tot een aangename 18 graden in het zuiden. Met het binnenlopen van de bewolking daalt de temperatuur in het noorden richting de 10 graden.

Zondag

In de nacht naar zondag volgt vanuit het noorden een inactief koufront. De lucht is achter dat front weer wat droger en daardoor klaart het verder op. De nacht verloopt helder en landinwaarts komt het kwik dichtbij het vriespunt. Er is, vooral in het noorden, kans op de vorming van mist. De meeste zon zal zondag overdag wederom voor het midden en zuiden van het land zijn. Het noorden blijft gevoelig voor wat wolkenvelden vanaf de Noordzee door de wind uit noordelijke richtingen. De wind blijft matig, kracht 3. Qua temperatuur leveren we een klein beetje in. De maxima liggen rond 11 graden in het noorden tot 16 graden in het zuiden.

Na het weekend lijkt de invloed van hogedrukgebieden langzaam af te nemen op het weer in onze omgeving. Daarover meer in een volgend weerbericht. Voor nu een fijn weekend, geniet ervan en graag tot de volgende!

(Visited 416 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer