klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
De lagedrukgebieden zijn uit de regio vertrokken en vanaf vandaag krijgt hogedruk het voor het zeggen. Vandaag bouwt het hoog Queena op en dit hoog zorgt voor een stabilisatie van de atmosfeer. De komende dagen blijft hogedruk weersbepalend en wordt het sowieso droger, ook zonniger en wat warmer.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

In deze kletsnatte septembermaand bleef het ook gisteren niet droog met aanvankelijk in het zuidwesten, later langs de gehele kust en in de middag in het binnenland nog enkele buien. Verder was het aanvankelijk mistig, maar geleidelijk kwam overal de zon enkele uren tevoorschijn. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 15 en 18° met in zowel Rotterdam als in Gilze-Rijen maximaal 18,2°.

hier en daar kwam het nog tot een bui. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
de dag eindigde zeer fraai. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel

Het wordt vandaag een hele aardige septemberdag met naast wolkenvelden ook flinke perioden met zon. Na alle nattigheid van de laatste tijd blijft het vandaag nagenoeg overal droog met slechts heel lokaal nog kans op een bui.

De zuidwestenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 16° lokaal in het oosten en naar 18 in de zuidwestelijke helft en in delen van België. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik steken bij maximaal een graad of 12-13.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige naar zuid draaiende wind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 6 en 9°. Langs de kust blijft het kwik boven de 10°.

ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
Er waren ook weer flinke donkere wolken met enkele buien. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye
de dag begon op veel plaatsen met mist. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige zuidenwind.

De temperatuur stijgt naar 18-19°. In het zuiden en hier en daar in België kan het zelfs 20° worden en dat is een tijd geleden… De laatste keer dat er ergens in het land een warme dag kon worden genoteerd was op 5 september.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag met daarop de passage van een zwak front. Bron: DWD

Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar vanwege de passage van een zwakke storing trekt er van west naar oost wel bewolking over en uit die bewolking kan het licht regenen en motregenen. Na frontpassage is het weer droog en klaart het op. De wind waait niet meer dan zwak en draait van zuid naar noordwest en de temperatuur stijgt naar 17° in het noordwesten en naar 20 in het zuidoosten van het land.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend profiteren we volop van een uitloper van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Het blijft beide dagen droog en de zon zal flink schijnen. De temperatuur stijgt zaterdag naar 18-19, lokaal 20 en zondag naar 19 tot 21, in het zuiden en in delen van België naar ongeveer 22°. Daarmee is het gewoon prima nazomerweer en na alle nattigheid is het ook wel fijn dat het juist in het weekend is…

de hoogtekaart voor begin volgende week met daarop de 2 hoogtelagen ten westen en ten oosten. Afwachten wat ze gaan doen… Bron: wetteronline.de

Ook volgende week hebben we te maken met hogedruk, maar zowel ten westen als ten oosten zitten hoogtelagen en het is nog even de vraag of die invloed op ons weer gaan hebben. De zon zal geregeld schijnen, maar er is soms ook wat regen of een bui mogelijk vanwege die hoogtelagen.

De wind waait uit richtingen tussen oost en zuid en de temperaturen zijn aangenaam en stijgen naar waarden rond of zelfs boven de 20°. Met dergelijke temperaturen is het ‘gewoon’ nazomer en een nazomerse periode eind september wordt ook een Sint Michielszomer genoemd.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land laat weer duidelijk zien dat het de komende tijd aangenaam herfstweer zal zijn met temperaturen rond de warme grens van 20°.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland. Voor nu een fijne woensdag en graag weer tot morgen.

rustig herfstweer levert fraaie bouwwerken op. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 615 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer