Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De Kerstdagen zullen zoals het er nu uitziet groen verlopen, maar we blijven dromen van a white Christmas. Het duurt per slot van rekening nog een week en de sneeuw van begin vorige week was ook pas de donderdag/vrijdag ervoor bekend…

Het frontensysteem van het lagedrukgebied Andreas heeft de Lage Landen verlaten en we gaan vandaag en ook de komende dagen profiteren van het hogedrukgebied Carina. Het wordt dan ook een rustige en overwegend droge aanloop naar de Kerstdagen aan de noordflank van dit genoemde hoog. De stroming komt uit het westen tot zuidwesten en het is dan ook vrij zacht met temperaturen tussen de 5 en 10°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Zaterdagavond en het eerste deel van de zondagnacht kwam het nog tot enkele buien en daarna klaarde het breed op. De temperatuur ging dan ook flink naar beneden en op veel plaatsen ging het enkele graden vriezen. Eelde en Deelen gingen zelfs onderuit naar -3,9°. Aan de grond was het nog kouder met hier en daar zelfs matige vorst met in Deelen -5,6 en op Schiphol -6,2°. Het was dan ook niet zo gek dat gisterochtend op uitgebreide schaal gladheid voorkwam en dat het KNMI code oranje uitgaf.

Het was gisterochtend spiegelglad. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Ook bij Martin Vye was het glijden geblazen…

Gisteren overdag scheen aanvankelijk de zon flink. In de middag nam de bewolking toe op de nadering van een front behorende bij depressie Andreas en aan het eind van de middag en gisteravond ging het vanuit het westen regenen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 7° met in Arcen 3,0 en naar 7,1 in Wijk aan Zee en op Terschelling en naar 7,3 op Vlieland.

De dag begon, ondanks de gladheid, erg fraai. Deze schitterende foto werd gemaakt door Mark Wolvenne.
Ook een fraaie zonsopkomst bij Klaas Boersma.

Afgelopen nacht trok een storing met regen over het land oostwaarts, maar in de oostelijke helft was het nog koud genoeg voor (smeltende) sneeuw. Inmiddels is het op deze maandag in het noordwesten droog, elders komt het nog tot enkele buien, maar uiteindelijk wordt het overal droog en schijnt geregeld de zon.

De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 4-5° in het noordoosten en naar 8-9, wellicht lokaal 10° in de westelijke en zuidwestelijke helft. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 2, elders 7 tot 10.

Vanavond zijn er opklaringen, komende nacht neemt geleidelijk de bewolking toe. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog, maar in het noordoosten kan later in de nacht wat lichte regen vallen. De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt lokaal weer tot waarden rond het vriespunt.

Ook Ton Wesselius maakte een fraaie foto van de zonsopkomst.
Jolanda Bakker maakte een prachtig foto van ijsbloemen op de tafel.
Ook lag er gisterochtend ijs op de sloten… Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen overheerst de bewolking en in de oostelijke helft van het land is er kans op wat lichte regen en motregen. In het westen kan in de middag wellicht even de zon doorbreken, maar over het algemeen blijft het grijs en bewolkt.

De wind waait zwak tot matig uit het westen en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 6 in het oosten en naar 8-9 in het westen van het land. In België wordt het maximaal een graad of 1-2 in de Ardennen en naar 6 tot 8 elders.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Woensdag is het ook een echte donkere dag voor Kerst. De bewolking heeft, aan de noordflank van het hogedrukgebied Carina, de overhand en voor de zon is niet of nauwelijks ruimte. Het blijft overdag nog wel droog en er waait niet meer dan een zwakke zuidwestenwind.

De temperatuur stijgt naar maximaal 6° in het zuidoosten en naar 8-9 in het westen. In België liggen de maxima tussen de 2-3° in de hogere delen en 10 aan zee.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Donderdag en vrijdag is het ook over het algemeen bewolkt met op donderdag enige tijd regen en vrijdag lokaal een enkele bui. De meeste kans op regen maakt het midden en zuiden van de Lage Landen. De wind waait uit het westen en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 8-9, donderdag lokaal naar 10°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Komend weekend is en blijft het over het algemeen grijs en bewolkt met soms wat lichte regen of motregen. Over het algemeen lijkt het droog te blijven en de temperatuur stijgt zaterdag naar 6 tot 8 en zondag naar 9 tot 11°. Althans dat is de verwachting volgens het ECMWF, ofwel het Europese weermodel. De Amerikaanse tegenhanger GFS laat de temperatuur zondag duidelijk lager met maxima tussen de 4 en 6°, dus kijken we straks even naar het GFS ensemble of de ‘oper’ een koude uitbijter is.

Peter van Lindenberg maakte eind vorige week nog deze foto met nog volop sneeuw.

Ook tijdens de Kerstdagen zijn de verschillen tussen de modellen groot met volgens de hoofdberekening van de Amerikanen hogedruk over onze streken en temperaturen van 4 tot 8° met de laagste temperaturen in de oostelijke helft. Het Europese model komt op eerste Kerstdag met regen en temperaturen van 10-11°. Tweede Kerstdag is het kwik duidelijk lager met 6 tot 8°. Kortom: de strijd is nog niet gestreden, maar een witte Kerst is op basis van de weermodellen nog steeds niet groot en we blijven dan ook dromen van a white Christmas.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk gaat het kwik omhoog om later deze week weer wat te gaan dalen.

Tot zaterdag zijn de verschillen klein, maar daarna lopen de berekeningen uiteen. Vooral de Amerikanen gaan voor duidelijk lagere temperaturen met in de nacht weer kwikstanden rond nul en overdag onder de 5°. Het Europese en ook het Canadese model gaan voor 10° op eerste Kerstdag. Het Australische weermodel zit er precies tussenin.

De pluim van het GFS weermodel. Bron: meteociel.fr

De pluim van het Amerikaanse GFS laat mooi zien dat de oper rond de Kerstdagen aan de onderkant van het ensemble zit en dus een koude uitbijter is. Het ensemblegemiddelde is dan ook nog duidelijk hoger. Verder kunnen we ook zien dat het de komende dagen droog blijft. Voorlopig heeft dan ook de verwachting van het Europese model de voorkeur.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat zien dat het voorlopig vrij zacht blijft. Vanaf zondag gaan er een tweetal lijntjes onder nul, maar de rest (48) is duidelijk zachter en ook het ensemblegemiddelde is de komende tijd een graad of 8. De ‘oper’ zit met Kerst aan de bovenkant van het ensemble. Van winterweer, of wat erop moet lijken, is dan ook geen sprake.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Kijken we tot slot nog even naar de sneeuwpluim dan kunnen we één ding gelijk concluderen. De kans op een witte Kerst is uiterst klein. Omdat het de pluim is van gisteravond staat de sneeuw van afgelopen nacht er ook op, maar de komende tijd is van sneeuw geen sprake. In de kerstweek zijn er weliswaar wat lijntjes, maar de kans is nihil.

Samengevat: het is de komende tijd overwegend droog, maar bewolkt decemberweer met voorlopig temperaturen van gemiddeld een graad of 8.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen met wederom een blik op de weerkaarten voor de naderende Kerstdagen.

Bij Suzanne Vermulm ligt nog altijd sneeuw.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.042 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen – Dreaming of a white Christmas.”

  • Anjo
    18 december 2017 at 10:34

    Complimenten voor je weersberichten van deze trouwe lezer Rico. Ik hoop ook nog altijd op een witte kerst, ik geloof dat we alleen dan even het hogedrukgebied wat boven Duitsland ligt even een duwtje moeten geven zodat het ten westen van ons komt te liggen. Daarna geven we het een duwtje richting zuid Scandinavië, zodat we dan met oostenwinden op de schaats kunnen.

    Groetjes en een hele mooie maandag,
    Anjo.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer